Daru sóvári

Daru sóvári

12 900 Ft

Tisza partjától származó, ellenálló, édes-borízű alma. Pangó vizes talajokon is megél

Elfogyott

Cikkszám: KONTENERES-ALMA-BKK-058.
Kategóriák: , .
Daru sóvári alma gyümölcsfa oltvány

A Daru sóvári alma gyümölcsfa oltvány ősi, magyar fajta.

“A rózsaalmák családjába tartozó eme jeles almával is édes hazánkat ajándékozta meg a gyümölcsészet kegyes istennője, Pomóna.” /Bereczki Máté: Gyümölcsészeti vázlatok/

Főként a Tisza keleti partjain fekvő községekben gyakori a mai napig. Szinte vadon megél.  Vad alanyon a legellenállóbb, rendkívül hosszú az élettartama és az egyik legjobb porzó. Elsősorban a mélyrétegű, nyirkos talajt szereti, ezért az árterekben, tanyaudvarokon gyakori, A sívó, száraz homokot nem tolerálja.

Különösen vadalanyon erőteljes növekedésű, edzett. Lassan fordul termőre, Nagy koronát növeszt, hosszú ágakkal, mely lapos gömb alakú. Nagyon óvatosan szabad csak metszeni, mert termőrügyeit több éves vesszőkön hozza, ezért aki ugyanúgy metszi, mint a modern, intenzív fajtákat, az évekkel előre “leszüreteli” a fát!!!

Téli alma, amely októberi szedésétől, egészen áprilisig fogyasztható.

Későn fordul termőre, viszont nagyon bőtermő. Alternáciára hajlamos, de kiszámítható, egyik évben sokat terem, másikban kevesebbet, de olyankor is tudunk szüretelni.

Gyümölcse kúpos gömb, amely közepestől a nagyon nagyig terjed. A méret évjárat és termésmennyiség függő, azaz bő években kisebbek a gyümölcsök, szűk esztendőben képesek hatalmasra is nőni.

A gyümölcs héja vastag, erős, zsíros tapintatú. Színe sárgás, napos oldalán sűrűbben, az árnyékoson kevésbé, de piros csíkos. Feketés ragyafoltok előfordulhatnak rajta. Ez nem betegség, hanem fajtajelleg. A húsa a magház felé világosodik enyhén zöldesből, egészen fehérré. Eleinte roppanós a húsa, de később omlóssá válik, viszont lisztes nem lesz. Bőlevű, édes, kellemesen üdítő.

a daru sóvári alma gyümölcsfa biokerti növényvédelme:

Az általunk forgalmazott almafák nem fogékonyak a gombás, bakteriális és vírusos fertőzésekre. Ez azt jelenti, hogy az átlagos ellenálló képességük jóval nagyobb, mint a többi almafáé. Ennek ellenére bizonyos kártevők és kórokozók ezeknél is megjelenhetnek.

A Daru sóvári alma szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány leggyakoribb kártevője, az almamoly. Ellene védekezni kell, aminek elsődleges oka nem is az alma “kukacossága” amelyet a molyok hernyói okoznak, hanem az általuk ejtett seben keresztül befertőző monília. Az almafáknál elsődlegesen a gyümölcsmonília jelentkezik, ami ugyan nem jár hajtáselhalással és fapusztulással, de kevés idegesítőbb dolog van, mint az érés kezdetekor, tömegesen lerohadó termés.

A védekezés immár csak petefürkészekkel is megoldható, de a teljes biztonsághoz érdemes az első petefürkész kapszula kihelyezése előtt egy Dipel, bakteriális készítménnyel permetezést beiktatni.

A monília elleni védelem fertőzött területeken mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. Ez már fertőzött, idős fákon is működik és képes tünetmentesen tartani őket.

Tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!!!) adjuk narancsolajos készítmény (Wetcit) és beteg fák esetén bioban engedélyezett réz hatóanyagú készítményt (Cuproxat). Utána virágzáskor fertőtlenítsük a talajt Trifender Pro gombaölő gomba készítménnyel.

Polyversum gombaölő gombával pedig kétszer, egyszer nyár elején, egyszer pedig a gyümölcsérés kezdetén permetezzünk.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.