Dr. Guyot Gyula

Dr. Guyot Gyula

4 500 Ft

Nyári fajta, talajban nem válogat, ellenálló fajta. 

Elfogyott

Cikkszám: SZGY-DR-GUYOT-GYULA-KORTE-PUL023.
Kategóriák: , .
Tömeg 1 kg
Bio besorolás

csomagolás

Faj

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Dr. Guyot Gyula körte szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány

Dr. Guyot Gyula körte szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány Franciaországban keletkezett magról 1870 körül.

Alany: vadkörte magonc

Érés/fogyasztási idő: nyári, a Vilmos körte előtt egy héttel, augusztus közepén-végén érik.

Termékenyülés: jó, késői virágzású, porzói: Vilmos, Nemes krasszán, Társulati esperes, Serres Olivér

Termőképesség: korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem

Felhasználás: frissen fogyasztva, aszalás,

Ajánlott termőtáj: mindenhol ajánlott

Ellenállóképesség: betegségekre kevéssé érzékeny, a hideg teleket nehezen viseli, fája károsodhat. Gyümölcshullásra érési időszakban hajlamos.

További nevei: Jules Guyot, dr. Jules Guyot, Guyot Gyula

Gyümölcse: átlagosan 100 mm hosszú, 70 mm széles.

Húsa: fehéressárga, bőlevű,enyhén savanykás, édes, a magház körül alig kősejtes.

Fája: középerős vagy gyönge növekedésű.

Művelés-módja: vadkörte alanyon  jól fejlődik, birsen gyöngébben fejlődik. Intenzív falakok kialakítására alkalmas.

Gazdasági értéke: családi házak kertjébe illő fajta

A KÖRTE BIOKERTI NÖVÉNYVÉDELME:

Az általunk forgalmazott körtefák nem különösen fogékonyak a gombás, bakteriális és vírusos fertőzésekre. Ez azt jelenti, hogy az átlagos ellenálló képességük nagyobb, mint a többi körtefáé. Ennek ellenére bizonyos kártevők és kórokozók ezeknél is megjelenhetnek.

A körte leggyakoribb kártevője, az alma- és körtemoly. Ellene védekezni kell, aminek elsődleges oka nem is a körte “kukacossága” amelyet a molyok hernyói okoznak, hanem az általuk ejtett seben keresztül befertőző monília. A körtefáknál elsődlegesen a gyümölcsmonília jelentkezik, ami ugyan nem jár hajtáselhalással és fapusztulással, de kevés idegesítőbb dolog van, mint az érés kezdetekor, tömegesen lerohadó termés.

A védekezés immár csak petefürkészekkel is megoldható, de a teljes biztonsághoz érdemes az első petefürkész kapszula kihelyezése előtt egy Dipel, bakteriális készítménnyel permetezést beiktatni.

Különleges kártevői a körtéknek a körtelevél-bolhák. Ellenük a Neemazalt használjuk.

A poloskaszagú körtedarázsak virágzáskor rakják le petéiket a csészelevelekre. Az abból kikelő lárvák rágásának, korai gyümölcshullás az eredménye. Ezt a fa felső részében elhelyezett fehér ragadós lapokkal tudjuk megakadályozni. Bizonyos években azonban olyan sokan vannak, hogy ez nem elég és azonnal, ahogy az utolsó szirmok is lehullottak, permetezzünk Neemazallal, amely egy természetes, szelektív rovarölő készítmény. Előtte ne, mert bánthatja a méheket, de később se, mert akkorra már berágják magukat a kikelő lárvák.

monília elleni védelem fertőzött területeken mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. Ez már fertőzött, idős fákon is működik és képes tünetmentesen tartani őket. AMAZON gombaölő baktériummal  permetezzünk a gyümölcsérés kezdetén.

Az összes gombás és bakteriális betegség ellen, a tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!!!) adjuk narancsolajos készítményt (BOROIL) és beteg fák esetén bioban engedélyezett réz hatóanyagú készítményt (Cuprotonic). Utána beteg növény esetében virágzáskor, egészséges növényeknél pedig közvetlenül a virágzás után permetezzük AMAZON gombaölő baktériummal, egyben fertőtlenítsük a talajt Trifender Pro gombaölő gomba készítménnyel.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.