Édeskömény

Édeskömény

375 Ft

Görcsoldó fűszernövény.

19 készleten

Cikkszám: VegyszmV-EDESKOMENY-RD048.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Édeskömény vegyszermentes vetőmag

Édeskömény vegyszermentes vetőmag évelő, ha időben vetjük, akár az első évben betakarítható. A magokkal a teát fűszerezhetjük, zöldje a konyha fűszere. Fényre csírázik!

Hidegtűrő, kb. 1,5 m magasra növő növény. Bécsi kapor, római kapor, nagy kömény, édes fenik neveken is ismerik. A Földközi-tenger partvidékéről származik. Jól megművelt talajba, napos helyre érdemes vetni tavasszal. Kb. 30-35 cm távolságot hagyjunk két növény között és állandóan vágjuk vissza, így jobban bokrosodik.

Szívesen kereszteződik más ernyősvirágúakkal (pl. kapor), emiatt hosszú távon enyhülhet aromája.

Az Édeskömény felhasználása:

a friss, puha leveleket lefagyaszthatjuk. Érett szárával olajakat ízesíthetünk, az érett magokat száraz, légmentesen záródó edényben tároljuk.

Íze az ánizsra emlékeztető. Friss, fiatal levelei ízesítik és díszítik a salátát. A fiatal, bronzszínű leveleket vörös salátákba, vagy kontrasztként avokádó mellé használhatjuk. Szendvicsekbe vagy majonézbe is tehetünk belőle.

Ha beérett a növény,  elfásodott, zamatos szárát sütés vagy grillezés előtt tegyük a hal belsejébe vagy a csirke alá.

A zöld édesköménynek mutatós, sárga ernyős virágzata és friss, tiszta ánizsillata van, külseje és íze egyaránt jól illik a citromos desszertekhez és gyümölcssalátákhoz. Cukrozva süteményeket és desszerteket díszítenek vele.

Magja csillapítja az éhségérzetet, ezért fogyókúrák, böjt idején használták már az ókorban is.

Vetés szabadföldbe: április-május végéig

Betakarítás ideje szabadföldön: június második felétől, szeptember első feléig

Tartalom: kb. 1g mag

Vegyszermentes vetőmagok

Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.