Egyéves Óriás

Egyéves Óriás

330 Ft

Különleges északi gyökérzöldség.

Elfogyott

Cikkszám: VegyszmV-FEKETEGYOKER-RD074.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Egyéves Óriás feketegyökér vegyszermentes vetőmag

Az Egyéves Óriás feketegyökér vegyszermentes vetőmag termése Észak-európai eredetű.

 Vastag, szilárd húsú, gyengéd, hosszú gyökerei vannak. Tompa végű, nem ágazik el. Kellemes barnásfekete színe van.

Korán érdemes vetni. A sorok között 30 cm, a növények között 6-7 cm-t érdemes kihagyni. Kb. 2 cm mélyre érdemes vetni.

Őshazáját általában Európa, Magyarországon is előfordul vadon hegyvidéki területeken.

Évelő növény. Gyökere orsó alakú, sötétbarna, feketés színű, hossza a 25-30 cm-t is elérheti. A gyökér belseje fehér, eltörve bő tejnedv folyik ki belőle.

Hidegtűrő növény. A gyökerek kiváló fagytűrő képessége mellett a levelek is károsodás nélkül elviselik a kisebb fagyokat. Közepes fényigénye következtében gyenge árnyékos helyen is megél. Vízigénye fejlődésének kezdeti szakaszán a legnagyobb, kifejlett állapotban öntözés nélkül is jól bírja a száraz periódusokat. Tavaszi magvetésekor általában elegendő a talajban a nedvesség a csírázáshoz és a fiatalkori fejlődéshez. Jó vízgazdálkodású, tápanyagokban gazdag, mély rétegű talajokon díszlik a legjobban.

Vetési mélysége 2-3 cm, a kívánatos tőtávolság 7-10 cm. Vetés után a sorokat komposzttal, homokkal jelöljük meg, mert a feketegyökér fiatalkori fejlődése igen lassú. Márciusi magvetéssel csak nyár elején éri el a 4-5 lombleveles állapotot, ekkor lehet ritkítani.  A magszárakat azonnal törjük ki, különben gyenge, vékony rostos gyökér fejlődik.

A feketegyökér októberre éri el a jellemző vastagságát. Nem fagyérzékeny, tehát egész télen a talajban hagyható, enyhe télen folyamatosan szedhető. Száraz, kemény teleken csak az előzetesen szalmával, lombbal letakart ágyasokból tudunk szedni. Felszedéskor az első sor előtt 45-50 cm mély árkot ássunk és ebbe döntsük bele a feketegyökérsort, majd folyamatosan haladjunk a többi sor felé. Óvatosan kell szedni, mert a gyökér nagyon törékeny, a sérülés helyén a benne levő tejnedv kifolyik és értéktelenné válik.

Ha télire kiszedjük, akkor többi gyökérzöldséghez hasonlóan tároljuk.

Tartalom: kb. 2,7 g

Ezermagtömeg: 12,75 g

Az Egyéves Óriás feketegyökér biológiai növényvédelme

Kifejezetten edzett növény, melyeknek kevés betegsége és kártevője van.

A gumókat a pajorok rághatják meg.

Ezek ellen a Nematop készítményünket érdemes használni, illetve riasztó növényeket ( pl.: bársonyvirág, vagy ricinus) lehet ültetni.

Tápanyag igénye nem túl nagy, ezért elegendő alá komposztot, baktériumtrágyákat (pl.: Algil-Bio) és fermentált trágyákat (Kertmester) bedolgozni.

Vegyszermentes zöldség vetőmagok

Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.