Egyiptomi fehér

Egyiptomi fehér

4 500 Ft

Késői, fehérhúsú, mézédes különlegesség, aszalásra is.

Elfogyott

Cikkszám: SZGY-EGYIPTOMI-FEHÉR-KAJSZI-FAR104.
Kategóriák: , .

Az Egyiptomi fehér kajszibarack gyümölcsfa gyümölcse nagy méretű, alakja hosszúkás.

Augusztusban érik. A gyümölcshéj színe halvány sárga.

Tömeg 1 kg
Bio besorolás

csomagolás

Faj

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Egyiptomi fehér kajszibarack szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány

Az Egyiptomi fehér kajszibarack szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány egy igazán különleges fajta. Egy tőlünk jóval délre esőbb termőhelyről származik. Ennek ellenére viszonylag jól tolerálja a fagyokat, de azért inkább az alföldi, melegebb régiókba javaslom. A laza talajokat jobban kedveli. Virágzása és érése is késői, ezért virágzásban ritkábban fagy el. Augusztus elején érik, amelyet leginkább a gyümölcsön látható enyhe rózsaszín pír jelez.

A fa egészen átlagos kajszi, amely főként Myrabolan alanyon erőteljes.

Az Egyiptomi fehér kajszibarack gyümölcsfa gyümölcse nagy méretű, közepes termésmennyiséggel. Alakja hosszúkás.  Augusztusban érik, amikor kajszit már elvétve találunk csak, ezért a hazai termesztésben is megvan a helye az érési sor zárójaként.

Gyümölcshéja különleges, egészen halvány sárga, innen ered a fehér név. Teljes érésben enyhe rózsaszín bemosódás látható rajta.

Gyümölcshúsa fehér, vagy nagyon halvány sárga. Íze kifejezetten mézédes, az egyik legnagyobb cukortartalmú fajta, lédús.

Aszalásra különösen ajánlott, mert nem sötétedik be túlságosan. Frissen is fogyasztható, de lekvárnak is kitűnő.

az egyiptomi fehér kajszibarack biológiai növényvédelme

A kajszinak több betegsége és kártevője is van. Az általunk forgalmazott fák az átlagosnál sokkal ellenállóbbak bizonyos betegségekkel szemben. De azért bioban is védekezni kell.

A kajszin a zöld levéltetű ebben az évben olyan rajzást produkált, amely sok fát legyengített. Ezek az egyik fő átvivői a sharka vírusnak, ezért mindenképpen védekezni kell. Bevethetünk narancsolajos- (BOROIL), vagy neemolajos- (Neemazal) készítményeket, Érdemes rövid időre általános sárga ragadós lapokat kihelyezni a rajzás idejére és ragadós öveket a hangyák ellen, hogy ne vigyék fel a tetveket a fákra.

A betegségek közül a monília hajtáselhalásos formája a legkomolyabb. Több erre ellenálló fajtát is forgalmazunk, és egy olyat sem, amelyik kifejezetten fogékony lenne.

A Egyiptomi fehér kajszibarack gyümölcsfa monília elleni védelme fertőzött területeken mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. Ez már fertőzött, idős fákon is működik és képes tünetmentesen tartani őket.

Tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!) adjuk narancsolajos készítményt (Wetcit). És beteg fák esetén bioban engedélyezett réz hatóanyagú készítményt (Cuproxat). Virágzáskor fertőtlenítsük a talajt Trifender Pro gombaölő gomba készítménnyel. AMAZON gombaölő baktériummal pedig permetezzük a fát virágzáskor, vagy utána azonnal.

A sharka vírus adja az alapot a kajszi gutaütéséhez, amely tulajdonképpen egy gyengült immun állapotra ráfertőző sokféle betegség. Ugyanez a vírus a szilváknál rendkívül gyakori.

Új probléma is közeleg, a fitoplazmózis, amely szintén a szilvákat is sújtja. Ezt főként kabócák viszik át.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat, biokiskertesz.hu oldalunkon online konzultációt is folytathat szakembereinkkel (Székely Gyöngyvér).
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.