Egynyári üröm

Egynyári üröm

1 250 Ft

Rákkutatások középpontjában.

 

Elfogyott

Cikkszám: CS-UROM-GAB-057.
Tömeg 0,2 kg
Faj

Bio besorolás

csomagolás

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Egynyári üröm bio gyógynövény

Az egynyári üröm bio gyógynövény egyéves, kopasz, felálló szárú, kellemes illatú növény.

Szára termőhelytől függően 0,5-2,5 m magas, barázdált, összetett füzérvirágzatban végződik. Tőlevelei hosszú nyelűek, háromszögletű-tojásdadok, kétszárnyúak. Pirosló vagy sárga pártájú virágai júliustól októberig nyílnak. Szélbeporzású. Termése tojásdad alakú, fénylő barna színű kaszat.

Elterjedésének középpontja az északi félgömb sztyeppjei és félsivatagi tájai. Magyarországon adventív faj. Különösen az Alföld déli részén gyakori.

Az illóolaj jellemző komponensei az alfapinén, kamfén, 1-kamfer, artemisia keton, cineol, eugenol stb. Az illóolajon kívül tartalmaz még artemisinint, mely jelentős maláriaellenes hatással rendelkezik.

Az artemisinin (C15H22O5) gyógyszert a Plasmodium falciparum kórokozó által okozott malária betegség kezelésére használják. A vegyületet az egynyári üröm (Artemisia annua) növényből vonják ki, amelyet már régóta használnak a hagyományos kínai orvoslásban elsősorban malária ellen.

Az artemisinint jelenleg az egyik legjobb antimaláriás szemek tartják. Illóolaja erős fungicid és baktericid hatással rendelkezik. A gyógyszeripar maláriaellenes gyógyszereket készít belőle. Illóolajának baktericid és fungicid hatását főként az illatszeripar hasznosítja. Indokínában teáját gyomorerősítőnek, vizelethajtónak, sárgaság ellen és bőrbetegségek gyógyítására használja a népi gyógyászat. Daganatos betegségek ellen is hatékonyan használják.

Több vizsgálat igazolta eddig, hogy az egynyári üröm leveleiből kivont artemisinin, illetve az azzal rokon dihydroartemisinin (artesunate) és artemether képes viszonylag gyorsan és szelektíven a rákos sejtek szétroncsolására, feltéve, ha azok vastartalma magas.

A vizsgálatok során a kutatók a rákos sejtekben külső vas bevitellel maximális koncentrációra növelték a vastartalmat, majd artemisininnel kezelték azokat. Az eredmények azt mutatják, hogy az artemisinin elpusztítja a rákos sejteket. (US Patent Document 5,578,637, University of Washington, inventors Dr H.Lai and Dr NP Singh, November 26 1996.)
Ennek a csodálatos gyógynövénynek hatását 55 féle rákos sejten megvizsgálták. Megállapítást nyert, hogy a leghatásosabb leukémia, vastagbélrák esetén, hatásos melanoma, mellrák, prosztatarák, agyi daganatok és veserák esetén. Azt is megállapították, hogy hatása megegyezik az eddig használt kemoterápiák hatásával a rákos sejtek pusztítását illetően, de azok mellékhatása nélkül. (Efferth et al, Anti-Malaria Drug is Also active against cancer, Int’l Journal of Oncology, 18;767-773,2001.)

Fűszer és gyógynövény vegyszermentes palántáink

Minden gyógy- és fűszernövény palántánk vegyszermentes bio minősítésű kertészetéből származik.

A különleges kínálat folyamatosan változik. A különböző fajokból, fajtákból álló készletünk változik és ahogy elfogy egy-egy idény növény ELFOGYOTT címkével látjuk el a webáruházban.

Az új fajokat, fajtákat elsőként a Biokiskert és a Bio-Gazdabolt Facebook oldalán mutatjuk be, az aktuálisan ültethetőket pedig mindig az utolsó Biokert Magazinban tesszük közzé, ahol segítséget is adunk a választáshoz és a kezeléshez.

Palántáink többségét (limitált, csomagonkénti maximum 10 db-os mennyiségben) házhoz szállítással ki is küldjük, de ha lehet akkor a telephelyi átvételt javasoljuk.

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

A Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
A FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.