Erdei vajkörte

Erdei vajkörte

3 500 Ft

Kora őszi körte. Húsa fehér, olvadó, bő levű. Íze nagyon kellemes, túléretten potyog.

Elfogyott

Cikkszám: SZGY-ERDEI-VAJKORTE-FAR037.
Kategóriák: , .
Tömeg 1 kg
Bio besorolás

csomagolás

Faj

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Erdei vajkörte szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány

Az Erdei vajkörte szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány anyafája  XIX. század elején a belgiumi Alost melletti erdőben állott. Van Mons fedezte fel – mások szerint ő állította elő – és terjesztette el az egész világon.

Alany: Vadkörte magonc

Érés / fogyasztási idő: őszi, szeptember első felében terem, és ettől kezdve október végéig fogyasztják.

Termékenyülés: jól termékenyül

Termőképesség: korán termőre fordul, rendszeresen, bőven terem

Felhasználás: azonnali fogyasztás, befőtt, konzerv, piaci

Ajánlott termőtáj: igényes fajta, amely védett, meleg fekvést kíván és elég nedves talajt.

Ellenállóképesség: varasodásra érzékeny

Gyümölcse: közép nagy, alakja széles, gömbölyded körte alak, csak tizedrésszel magasabb, mint amilyen széles. Színe barnás, kárminpiros mosottságú, foltosan, a kocsány felől erősebben parás.

Húsa: fehér, olvadó, bő levű. Íze nagyon kellemes gyenge illatú.

Tárolhatósága: jól tárolható, de könnyen túlérik. A szállítást jól viseli.

Hajtásrendszere: levele középnagy, hegybe futó, pálhája nagy, keskeny lándzsás. Vesszei sötétbarnák. Fája a Clapp kedveltjével összetéveszthető. Koronája feltörekvő.

Művelés-módja: birsen gyengén fejlődik, inkább vadalanyra való.

Gazdasági értéke: érési fokát nehéz megállapítani, hullásra hajlamos, ezért ez az egyébként kiváló ízű világfajta a korszerű telepítésekből kiszorulóban van. A szelektálástól és egyéb fajták fejlődésétől függően marad termesztésünkben, de mint nemesítési alapanyag a korszerű körtetermesztés egyik alapját képezi.

 

A Körte biokerti növényvédelme:

Az általunk forgalmazott körtefák nem különösen fogékonyak a gombás, bakteriális és vírusos fertőzésekre. Ez azt jelenti, hogy az átlagos ellenálló képességük nagyobb, mint a többi körtefáé. Ennek ellenére bizonyos kártevők és kórokozók ezeknél is megjelenhetnek.

A körte leggyakoribb kártevője, az alma- és körtemoly. Ellene védekezni kell, aminek elsődleges oka nem is a körte “kukacossága” amelyet a molyok hernyói okoznak, hanem az általuk ejtett seben keresztül befertőző monília. A körtefáknál elsődlegesen a gyümölcsmonília jelentkezik, ami ugyan nem jár hajtáselhalással és fapusztulással, de kevés idegesítőbb dolog van, mint az érés kezdetekor, tömegesen lerohadó termés.

A védekezés immár csak petefürkészekkel is megoldható, de a teljes biztonsághoz érdemes az első petefürkész kapszula kihelyezése előtt egy Dipel, bakteriális készítménnyel permetezést beiktatni.

Különleges kártevői a körtéknek a körtelevél-bolhák. Ellenük a Neemazalt használjuk.

A poloskaszagú körtedarázsak virágzáskor rakják le petéiket a csészelevelekre. Az abból kikelő lárvák rágásának, korai gyümölcshullás az eredménye. Ezt a fa felső részében elhelyezett fehér ragadós lapokkal tudjuk megakadályozni. Bizonyos években azonban olyan sokan vannak, hogy ez nem elég és azonnal, ahogy az utolsó szirmok is lehullottak, permetezzünk Neemazallal, amely egy természetes, szelektív rovarölő készítmény. Előtte ne, mert bánthatja a méheket, de később se, mert akkorra már berágják magukat a kikelő lárvák.

A monília elleni védelem fertőzött területeken mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. Ez már fertőzött, idős fákon is működik és képes tünetmentesen tartani őket.

Tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!!!) adjuk narancsolajos készítmény (Wetcit) és beteg fák esetén bioban engedélyezett réz hatóanyagú készítményt (Cuproxat). Utána virágzáskor fertőtlenítsük a talajt Trifender Pro gombaölő gomba készítménnyel.

Polyversum gombaölő gombával pedig kétszer, egyszer nyár elején, egyszer pedig a gyümölcsérés kezdetén permetezzünk.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.