Esmee NEMES RUCcOLA BIO VETŐMAG
Az Esmee nemes ruccola bio vetőmag a kedvelt rukkola nemesített változata, nagyobb, szélesebb levelekkel.
Teljesen új, biodinamikus fajta. Csodás, nagy rozettát képez, gyorsan nő, egyévesnek termesztjük.
A Földközi-tenger vidékén és Dél-Európában őshonos ruccola Marokkó partvidékén, Portugáliától Törökországig vadon megterem.
A tavaszi vetésű rukkola félárnyékos helyen érzi jól magát. Legjobb, ha egy fa alá vetjük, de a részleges napsütést is tolerálja. Ha teljes napfénynek tesszük ki, a szárazabb körülmények hatására sötétebb és erőteljesebb ízű leveleket fejleszt, viszont megnő a földibolha kártételének mértéke is.
Az Esmee nemes ruccola KÖRNYEZETI IGÉNYE:
Kielégítően terem köves, száraz körülmények között is, bár itt a talaj folyamatos takarásával kell gondoskodnunk a megfelelő talajnedvességről. Ha az öntözés megoldható, vethetjük nagy agyagedénybe is.
A 20-30 naponként ismételt, szakaszos vetéssel folyamatosan rendelkezésünkre állhat.
Jól társul zellerrel és babbal. Kerüljük a hagyma, fokhagyma szomszédságát.
Az Esmee nemes ruccola magvait a talaj felszínére vessük, majd óvatosan takarjuk be a sort. Kelésig tartsuk nedvesen. A későbbiekben mérsékelt öntözést igényel. Egyelni nem szükséges.
Könnyen magszárba megy. Apró fehér virágait a levelekhez hasonlóan használhatjuk, illetve magokat foghatunk magunknak.
A fiatal leveleket folyamatosan szedegethetjük. Az idősebb levelek rostosabbak és csípősebbek.
A leveleket alapos mosás után csepegtessük le vagy törölgessük szárazra. A megtisztított levelek ruhába tekerve akár egy hétig is elállnak a hűtőben. Tisztítás nélkül az eltarthatóság 3 napra csökken.
A rukkola íze hasonlít a borséhoz, a mustáréhoz. Megfigyelések szerint a kisebb levelek íze enyhébb, a nagyobbak csípősebbek.
Leggyakrabban más salátákkal vegyítve fogyasztjuk. Feldobja a szendvicset. Illik csirkéhez, halhoz; burgonyás, tojásos, paradicsomos fogásokhoz.
Más zöldségekkel vegyítve, olajban megpárolva tésztával, bulgurral is fogyaszthatjuk. Keverjük rizottóhoz. Párolás, dinsztelés után spenótot helyettesíthetünk rukkolával. Gyorsan elkészül belőle a leves is. Zsíros sajttal kiegészítve tehetjük pizzára.
Galenus, ókori görög orvos úgy vélte, a rukkola „száraz és forró érzetet kelt”, nem fogyasztható önmagában. Ezért javasolta, hogy kövér porcsinnal (vadsalátával), vagy más, hűsítő hatású salátával keverten illesszük étrendünkbe.
Az Esmee nemes ruccola termésének magas a vitamin- (A, B2, B5, C és K), valamint ásványi anyag (kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, mangán, szilícium) tartalma.
Hatására csökken a kiválasztott gyomorsav mennyisége. Egyes kutatók szerint az emésztőrendszer fekélyei ellen is hatékony lehet.
Szabályozza a vér koleszterin-, és cukorszintjét. Várandós anyáknál mérsékli a rosszullét tüneteit.
Csökkenti egyes rákbetegségek kialakulásának kockázatát, elősegíti a tüdő működését, gyorsítja a sebgyógyulást.
A rucola magvak illóolaj tartalma serkenti az emésztést, védi a nyirokrendszert és a csontokat.
Vetés szabadföldbe: március első felétől-november végéig
Sortáv: 15-20 cm, vagy szórt vetés
Vetőmag szükséglet:15-20g/100m2
Betakarítás ideje: április első fele-október második fele
Tartalom: 5 g
Ezermagtömeg: 1,66 g
Az Esmee nemes ruccola BIO NÖVÉNYVÉDELME
Az Esmee nemes ruccola legjelentősebb kártevője a földibolha, amely apró lyukakat rág a levélbe.
A magokat nedves csávázással érdemes előcsíráztatni/csávázni AlgilBio-val
A rukkolák a borsmustárok közé tartoznak, de rendkívüli ellenálló képességgel. Egy beállt biokertben valójában nem is kell védekezni a bakteriális és gombás betegségek ellen.
Legfőbb kártevőik a földibolhák, ezért nyári rajzási időszakukban csak rovarháló, vagy fátyolfólia alatt érdemes próbálkozni a termesztésével, a valódi biós megoldás azonban a nyári szezon kihagyása. Az esetleg lerakott peték miatt mindenképpen javasolt ARTIS PRO használata, talajfertőtlenítésként, de a már ottlévő rovarokat is jelentősen gyéríti év közben. Hosszabb távú megoldást jelent, ha az ARTIS PRO-t keverjük ALFA PERLITTEL és úgy szórjuk a talajfelszínre.
Fokozottan ügyelni kell a vetésváltásra, hogy ne szaporodjanak fel ezek a kártevők az évek során! A talaj tetejére szórhatunk fahamut is, mert az kissé távol tartja ezeket a kártevőket.
A földibolhákra a Neem fa biológiai növényvédelmi kivonata a NeemAzal is használható, de nagy rajzások idején sajnos nem elegendő.
Az Esmee nemes rukkola termesztése során gondot okozhatnak a csigák. Ellenük csapdázásos gyérítés, futókacsa tartása, használható biogazdálkodásban.
A termesztés során egyes helyeken gondot okoznak a csigák. Az ellenük való védekezésről itt tekinthet meg videót:
REINSAAT VETŐMAGOK
A ReinSaat KG-nál a vetőmagok biodinamikus gazdálkodásból származnak. A nemesítés kifejezetten az ellenállóképesség fokozását veszi célba.
Az általuk előállított vetőmagokból sokkal edzettebb, ellenállóbb növények nevelhetők, mint az egyéb nagyüzemi vetőmag előállító cégek magjaiból. A ReinSaat növényei a legalkalmasabbak kiskerti bio termesztésre.
A Nemes rukkola csírázóképességére saját, speciális előírásokat is használnak, a hatóságilag előírtakon felül, így ezeknek a vetőmagoknak az átlagosnál jobb a kelési aránya. Egészséges, ellenálló növényeket nevelhetünk belőlük.
Cégünk folyamatos szakmai kapcsolatban áll az előállító ReinSaat céggel és a vetőmag előállítást is nyomon követjük, ellátjuk márka képviseletüket.
Vetőmag visszafogásra ezek a legalkalmasabb növények!
RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!
Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.
Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.
A Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
A FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.