fehér klára

fehér klára

16 900 Ft

Egyik legkorábbi, ellenálló almánk, üdítő ízzel.

4 készleten

Cikkszám: KONTENERES-ALMA-BKK-077.
Kategóriák: , .

A Fehér Klára alma egy régi, magyar fajta. Az egyik legkorábbi almánk. Kellemes üdítő, savanykás íze miatt sokan szeretik.

Tömeg 30,0 kg
FEHÉR KLÁRA ALMA konténeres GYÜMÖLCSFA oltvány

A Fehér Klára alma egy régi, magyar fajta.

Az egyik legkorábbi almánk. A Kárpát-medencében nagyon elterjedt. Kellemes üdítő, savanykás íze miatt sokan szeretik.

Fája erőteljes, felfelé törekvő, aztán szétterülő. A hagyományos biokerti kétemeletes metszéssel lehet legjobban karbantartani.

Biotermesztésre kiváló, ellenálló fajta. A fagyokat jól tűri és szinte minden talajon termeszthető.

Nagyon korán termőre fordul és igen sokat terem. Megbízhatóan terem, nem jellemző rá az alternácia. Porzófajtát igényel, de nagyon sok fajta porozza a modern fajták közül is. Legjobbak: Cox narancs renet alma, Golden Delicious alma, Jonathan alma, Téli arany parmen alma.

Nyári almaként elsősorban friss fogyasztásra alkalmas, de a nyári sütemények, kompótok és más ételek kitűnő alapanyaga is, amely üdítően savanykás ízének köszönhető.

Gyümölcse közepes méretű (50-70 mm), szabályosan gömbölyű. Héja vékony és sima. Színe sárga, de ha túlérik, akkor áttetsző, ezért sokfelé üvegalmának is nevezik.

Húsa fehér, vagy halványsárga, bőlevű, üdítő, savanykás.

A fehér klára ALMA BIOKERTI NÖVÉNYVÉDELME:

Az általunk forgalmazott almafák nem fogékonyak a gombás, bakteriális és vírusos fertőzésekre. Ez azt jelenti, hogy az átlagos ellenálló képességük jóval nagyobb, mint a többi almafáé. Ennek ellenére bizonyos kártevők és kórokozók ezeknél is megjelenhetnek.

Leggyakoribb kártevő, az almamoly. Ellene védekezni kell, aminek elsődleges oka nem is az alma “kukacossága” amelyet a molyok hernyói okoznak, hanem az általuk ejtett seben keresztül befertőző monília. Az almafáknál elsődlegesen a gyümölcsmonília jelentkezik, ami ugyan nem jár hajtáselhalással és fapusztulással, de kevés idegesítőbb dolog van, mint az érés kezdetekor, tömegesen lerohadó termés.

A védekezés immár csak petefürkészekkel is megoldható, de a teljes biztonsághoz érdemes az első petefürkész kapszula kihelyezése előtt egy Dipel, bakteriális készítménnyel permetezést beiktatni.

Az almafa levéltetű jól reagál a narancsolajos készítményekre, például a BOROILra

monília és varasodás elleni védelem fertőzött területeken mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. Ez már fertőzött, idős fákon is működik és képes tünetmentesen tartani őket. A monília elleni védelem ilyenkor mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. AMAZON gombaölő baktériummal  permetezzünk a gyümölcsérés kezdetén. Varasodás ellen pedig már a terméskötéstől végezzünk kezeléseket az arra különösen fogékony fajtáknál. Az almafa lisztharmatot is megszünteti ez a kezelés.

Az összes gombás és bakteriális betegség ellen, a tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!!!) adjuk narancsolajos készítményt (BOROIL) és beteg fák esetén bioban engedélyezett réz hatóanyagú készítményt (Cuprotonic). Utána beteg növény esetében virágzáskor, egészséges növényeknél pedig közvetlenül a virágzás után permetezzük AMAZON gombaölő baktériummal.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat, biokiskertesz.hu oldalunkon online konzultációt is folytathat szakembereinkkel (Székely Gyöngyvér).
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.