Fekete bodza / Sambucus nigra /
Erdők szélén, üde rétek peremén,, árnyékos ligeterők mentén gyakori látvány a bodza. Ezt a 3-10m magasra is megnövő terebélyes fát-, vagy cserjét nem szabad összetéveszteni enyhén mérgező rokonaival a S. racemosa-, vagy a S. ebulus fajjal. Ők a fürtös-, és a gyalogbodza.
A fekete bodzát széleskörűen felhasználják. Terméséből lekvár, szörp vagy bor készül. Pálinkája ritka és meglehetősen drága. Fájából szerszámnyél, vagy akár hangszer illetve a halászok hálójához varrótű készült. manapság is használjuk termését lekvár és szörp. virágzatát tea készítésre a zöld kocsányrészek eltávolítása után. Virágzatát sűrű palacsintatésztába mártva, kisütve finom desszertként fogyaszthatjuk még. Levelét a komposzt érésének gyorsítására hozzákeverik.
A biokertészek fontos növénye, mert vonzza a levéltetveket, amelyek a kert összes katicájának és más ragadozó rovarának táplálékot biztosítanak és ezen szaporodnak fel. Amennyiben emberi fogyasztásra szeretnénk virágot termeszteni, akkor narancsolajos készítményekkel pusztíthatjuk el a levéltetveket.