Feketicsi

Feketicsi

19 900 Ft

Rendkívüli  rezisztenciája és beltartalmi értékei miatt ezt a fajtát minden magyar kertbe ajánljuk.

Elfogyott

Cikkszám: KONTENERES-MEGGY-SAJ-033.
Kategóriák: , .

A Feketicsi meggy konténeres gyümölcsfa rendkívül ellenálló, kiváló ízvilágú, magas beltartalmú fajta. Talajra nem válogatós.

Tömeg 21,0 kg
Faj

FEKETICSI MEGGY konténeres GYÜMÖLCSFA oltvány

A Feketicsi meggy konténeres gyümölcsfa jó úton halad arra, hogy igazi hungarikum legyen. Ennek több oka is van.

Az első, a fantasztikus beltartalmi értékei. Második a rendkívüli ellenállóképessége. Harmadik a kiváló íze. Negyedik pedig a szépsége.

Származása:

Szerbia és Horvátország magyarlakta részein honos. A nevét Bácsfeketehegyről kapta.  Tájfajtáról beszélünk, amely bizonyos változatosságot mutat. A Bosnyák meggy is valószínűleg közeli rokona. Magoncról is ugyanolyan az íze. A csemete előállítás során az oltás nélküli magonc nevelés gyengébb csemetéket eredményez, amelyek nagyon soká fordulnak termőre. Sajmeggyre oltva is kisebb a növekedési erélye, ami kisebb kertekben, inkább jó tulajdonságnak bizonyul. Legjobb -furcsa módon- saját magoncára oltva lesz. Az ilyen fák a legerősebbek, bár kissé erősebb metszést is igényelnek, mert túlságosan bokrosodnak.

tulajdonságai:

Gyönyörű gömbkoronát nevel. Levelei nagyon nagyok, élénkzöldek, cseresznyelevélnek tűnnek. Törzse sima, szürkés-vöröses. Nagyon erős fa, rendkívül ellenálló. Fiatal korában nagyon sűrű az ágrendszer, ezért vázakorona kialakítása indokolt.

Országszerte telepíthető, sem talajra, sem fekvésre nem válogatós.

Lassan fordul termőre, ezért konténeres fa beszerzése jelentősen gyorsíthatja az első termés megjelenését. Önporzó, de másik pollenadó még növelheti a terméskötődést.

A Feketicsi meggyfa legfontosabb termesztési tulajdonsága a monília rezisztencia. A meggyfák többsége szenved a monília hajtáselhalásos formájától, melyet a népnyelv (helytelenül!!!) tűzelhalásnak nevez. Ilyenkor hajtások, ágak, egész ágrendszerek száradnak le közvetlenül virágzáskor. A meggyfák pusztulásának is ez a leggyakoribb oka. A monília fertőzésből egy fát nem lehet teljesen kigyógyítani, csak tünetmentesen tartható, folyamatos biológiai növényvédelmi kezeléssel. Ez a Feketicsi meggynél soha nem jelentkezik.

Kutatók felismerték, hogy a monília gomba a Feketicsi meggy virágát is képes megfertőzni, a növény azonban valahogyan érzékeli ezt és elrúgja a beteg virágot, így a fertőzés nem tud tovább menni. Ez viszont, azzal jár, hogy óriási monília fertőzöttségnek kitett állományban (zsúfolt kertek sok moníliás fával) alig terem, hiszen a fertőzött virágot elrúgja.

Nem károsítja a cseresznyelégy. Blumeriella csak akkor jelenik meg ha a gyökerét pajor rágja, de azok elpusztítása után a fertőzés is eltűnik. Fekete levéltetű megjelenhet rajta, de semmi gondot nem okoz a fának akkor sem, ha nem kezelik.

Korán érik, már június elején.

Gyümölcse szép, gömb alakú, héja sötétbordó, mérete 20-22 mm. Húsa sötétvörös, íze finoman savanykás, jellegzetesen aromájú

Leve sötétvörös, erősen festő színű. Színanyaga a feldolgozás (befőtt illetve lékészítés) során nem veszti el ragyogását, ugyanolyan sötétpiros marad. A többi meggyfajta színanyagai a feldolgozás alatt megbarnulnak. Feltehetően ez a színtartóképesség a jelentős antioxidáns tartalmának köszönhető, mely élelmezés-egészségügyi szempontból lehet rendkívül jelentős.

Frissfogyasztásra szuper finom. Készülhet még belőle: befőtt, lekvár, dzsem, szörp, likőr, szörp, üdítőital, bor és pálinka. Ezen kívül még mélyhűtésre és színanyag kivonásra is kiváló.

Beltartalma

A Feketicsi meggy táplálkozásbiológiai értékét nemcsak a beltartalmi adottságok, hanem ezeknek élvezeti szempontból kedvező aránya, utolérhetetlen íze, harmóniája adja. Feldolgozott formában a beltartalmi anyagok koncentrálódása révén megnő az élvezeti értéke.

Nem egy-egy jótékony hatóanyag miatt ennyire egészséges, hanem azok összetett hatása miatt. A gyümölcsben levő vegyületek fokozzák egymás hatását.

Szacharóz nincs benne, de a szőlőcukor tartalma a legmagasabb a szőlő után. Szorbit tartalma megelőzi a körtét és kajszit, ezért energiatartalma igen nagy, anélkül, hogy a cukorbetegeknek megterhelő lenne.

Savanyú ízét almasav, borostyánkősav és citromsav tartalmának köszönheti, amely anyagcsere élénkítő és frissítő hatású.

A Feketicsi meggy kutatások szerint 17 antioxidáns vegyületet tartalmaz, melyek közül egészségünk szempontjából a melatonin, az ellagsav és különböző flavonidok (antocianidok, fenolsavak, stb.) a legfontosabbak.

Ezek csökkentik a szervezetünkben levő szabadgyökök olyan hatását, mint például az öregedés, mutáció, rákkeltő hatás.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.