Feketicsi ( termő )

Feketicsi ( termő )

23 500 Ft

Rendkívüli  rezisztenciája és beltartalmi értékei miatt ezt a fajtát minden magyar kertbe ajánljuk.

Elfogyott

Cikkszám: KOROSKONTENERES-MEGGY-PUL002.
Kategóriák: , .

A Feketicsi meggy konténeres gyümölcsfa oltvány egy nagyon különleges tájfajta.

Fája ellenálló, gyümölcse fekete, nagy szemű, édeskés.

Tömeg 30 kg
Faj

csomagolás

Bio besorolás

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Feketicsi meggy konténeres gyümölcsfa 

A Feketicsi meggy konténeres gyümölcsfa oltvány egy nagyon különleges tájfajta. Bács-Feketehegy környékéről származik.

Egyedülálló tulajdonsága, hogy a meggyek száradását, elhalását okozó moníliára rezisztens. A fa érzékeli a virág fertőzését, és elrúgja azt, így a monília nem kerül be a növénybe. Nagyon fertőzött környezetben (pl. egy elhanyagolt ültetvény közepén), keveset terem. Ha azonban megszüntetjük a folyamatos fertőzési forrást, akkor viszont újra bőtermővé válik! Nagyfokú ellenállóságot mutat minden betegséggel szemben.

Fája középerős növekedésű. Gyümölcse nagy értékű (kemény húsú, lédús, festőlevű, magas sav- és cukortartalmú, kiváló ízű és zamatú).

A Feketicsi meggy felhasználása:

Készülhet belőle: befőtt, íz, dzsem, édesipari termékek, likőr, szörp, üdítőital, bor és pálinka. Ezen kívül még mélyhűtésre és színanyag kivonásra is kiváló.

A Feketics meggy gyümölcsfa gyümölcse mint gyógynövény is felhasználható. A gyümölcséből készült cukros befőtt enyhe hashajtó hatású. A kocsányából készült gyógytea köhögéscsillapító, ugyanakkor hörghurutra és gyomorbántalmak kezelésére is kiváló. Nagyon jelentős a kálium tartalma is. Rendkívül magas az antioxidáns tartalma, ezért a rákmegelőzésben fontos lehet a nyersen illetve fagyasztott formában való fogyasztása.

Érdekesség:

A Feketics meggytermesztés érdekessége és talán egyedisége abban rejlik, hogy a termesztett ,,meggyfajták” egy helyben kialakult tájfajta tagjai, amelynek eredete ismeretlen. Nagymérvű termesztését a múltban könnyű szaporíthatóságának (magról és gyökérsarjakról), és kiváló gyümölcsminőségének köszönhette. Az évek folyamán a szaporításból adódóan különböző típusai alakultak ki. Ezen meggytípusok szelekciója folyamatban van, valamint a fajta elismertetése is elkezdődött.

Régi Feljegyzések a Feketicsi meggyről:

“Az első meggyfákat még a 60-as évek elején nagyapám ültette a szőlő közé. Ekkoriban ezt a korán érő nagy szemű édes meggyet jól lehetett értékesíteni a környező piacokon. Ültetvényt a 60-as évek végen telepített. Nagyapámnak 600 meggyfája volt. A 70-es évek végén a meggytermesztés válságba jutott és a Feketicsiek többsége kipusztította az ültetvényét. A mi családunk kitartott a meggytermesztés mellett. Napjainkban 400 meggyfánk van. A meggy szeretete apáról fiúra száll, csakúgy, mint a pálinkafőzés tudománya.” (Horkai Zsolt)

,,A ‘Feketicsi fekete’ meggy a térségre jellemző fajtakör, olyan értékes meggy populáció, melynek egyedei kiváló termesztési gazdasági és élelmezés-egészségügyi előnyöket testesítenek meg. A fentiek alapján az a véleményem, hogy termesztésének nagyarányú felfuttatása jelentős hasznot hozhat mind a térségnek mind az egész országnak. Így nagyobb arányú termesztésbe vonása támogatásra érdemes.

Véleményemet az alábbiakkal indoklom:- a fajta gyümölcse tetszetős, sötétbordó, mérete 22 mm körüli átmérőjű, középkémény, íze kellemesen savanykás, jellegzetesen aromás, a gyümölcs húsa és leve sötétvörös, erősen festő, finoman rostos, bő levű. Magja kicsi, kissé húshoz kötött, ovális alakú. Különösen értékes a fajta színanyag összetétele. Színanyaga a feldolgozás (befőtt illetve lékészítés) során nem veszti el ragyogását, így valószínűleg igen szép ragyogó színű meggylé készíthető belőle. A többi meggyfajta színanyagai a feldolgozás alatt megbarnulnak. Feltehetően ez a színtartóképesség a jelentős antioxidáns tartalmának köszönhető, mely élelmezés-egészségügyi szempontból lehet rendkívül jelentős. Az antioxidánsok bizonyos fokú védelmet jelentenek a rosszindulatú daganatok kialakulásával szemben. Magas szárazanyag tartalma, mely főképpen cukorból áll különlegesen gazdaságos lehet mind a konzerv, a mélyhűtő, mind a szeszipar számára.

– A fajta fája rendkívül egészséges, a látottak alapján mindennemű vegyszeres növényvédelem nélkül ellenáll a moníliás és a blumeriellás betegségeknek, valamint a cseresznyelégy és levéltetű károsításának is.A fentebb említettek alapján a fajtakör szelektálásával létrehozható egységes fajta rezisztenciájánál fogva rendkívül alkalmasnak látszik a biotermesztés számára. Vegyszeres növényvédelem nélkül termesztve gyümölcse és a belőle készíthető feldolgozott, termékek a termesztési helynek megfelelő márkavédelemmel elláthatóan és a biotermékekre jellemzően magasabb áron értékesíthetők mind a belföldi mind az unió piacán.Összefoglalva véleményem szerint a ‘ Feketicsi fekete ‘ meggy fajtaegységesítést szolgáló szelektálás után nagyobb arányú termesztésre alkalmas és javasolom a termesztésbe való bevezetését.” (Dr Apostol János)

Adatok:

Alany: Sajmeggy

Érés / fogyasztási idő: június 10. körül
Termékenyülés: jól termékenyül
Termőképesség: későn fordul termőre, rendszeresen és jól terem
Felhasználás: azonnali fogyasztás (magas antioxidáns tartalmú), befőtt, lekvár, dzsem, lé, pálinka, bor, likőr,
Ajánlott termőtáj: országszerte ajánlható, talajban nem válogat

A feketicsi meggy gyümölcsfa biológiai növényvédelme

Más meggyfajtáktól eltérően itt két probléma fordulhat elő. Az egyik, hogy cserebogár fertőzött területen a gyökér rágáskár miatt gyengülhet a fa immunrendszere (szélsőséges helyzetben el is pusztulhat) és csekély mértékben megjelenhet rajta a blumeriella. A megoldás a pajorok elpusztítása, amelyre tökéletes a Nematop hasznos fonalféreg készítmény.

Másik probléma, hogy egyes években és helyeken túlságosan elszaporodhatnak a levéltetvek, melyek a Feketicsi meggyre is átmehetnek. biokertekben azonban külön védekezés nélkül is eltűnnek egy idő után. Ha mégis gyéríteni szeretnénk őket, akkor a Wetcit narancsolajos készítmény tökéletes megoldás

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.