Feketicsi meggy konténeres gyümölcsfa
A Feketicsi meggy konténeres gyümölcsfa oltvány egy nagyon különleges tájfajta. Bács-Feketehegy környékéről származik.
Egyedülálló tulajdonsága, hogy a meggyek száradását, elhalását okozó moníliára rezisztens. A fa érzékeli a virág fertőzését, és elrúgja azt, így a monília nem kerül be a növénybe. Nagyon fertőzött környezetben (pl. egy elhanyagolt ültetvény közepén), keveset terem. Ha azonban megszüntetjük a folyamatos fertőzési forrást, akkor viszont újra bőtermővé válik! Nagyfokú ellenállóságot mutat minden betegséggel szemben.
Fája középerős növekedésű. Gyümölcse nagy értékű (kemény húsú, lédús, festőlevű, magas sav- és cukortartalmú, kiváló ízű és zamatú).
A Feketicsi meggy felhasználása:
Készülhet belőle: befőtt, íz, dzsem, édesipari termékek, likőr, szörp, üdítőital, bor és pálinka. Ezen kívül még mélyhűtésre és színanyag kivonásra is kiváló.
A Feketics meggy gyümölcsfa gyümölcse mint gyógynövény is felhasználható. A gyümölcséből készült cukros befőtt enyhe hashajtó hatású. A kocsányából készült gyógytea köhögéscsillapító, ugyanakkor hörghurutra és gyomorbántalmak kezelésére is kiváló. Nagyon jelentős a kálium tartalma is. Rendkívül magas az antioxidáns tartalma, ezért a rákmegelőzésben fontos lehet a nyersen illetve fagyasztott formában való fogyasztása.
Érdekesség:
A Feketics meggytermesztés érdekessége és talán egyedisége abban rejlik, hogy a termesztett ,,meggyfajták” egy helyben kialakult tájfajta tagjai, amelynek eredete ismeretlen. Nagymérvű termesztését a múltban könnyű szaporíthatóságának (magról és gyökérsarjakról), és kiváló gyümölcsminőségének köszönhette. Az évek folyamán a szaporításból adódóan különböző típusai alakultak ki. Ezen meggytípusok szelekciója folyamatban van, valamint a fajta elismertetése is elkezdődött.
Régi Feljegyzések a Feketicsi meggyről:
“Az első meggyfákat még a 60-as évek elején nagyapám ültette a szőlő közé. Ekkoriban ezt a korán érő nagy szemű édes meggyet jól lehetett értékesíteni a környező piacokon. Ültetvényt a 60-as évek végen telepített. Nagyapámnak 600 meggyfája volt. A 70-es évek végén a meggytermesztés válságba jutott és a Feketicsiek többsége kipusztította az ültetvényét. A mi családunk kitartott a meggytermesztés mellett. Napjainkban 400 meggyfánk van. A meggy szeretete apáról fiúra száll, csakúgy, mint a pálinkafőzés tudománya.” (Horkai Zsolt)
,,A ‘Feketicsi fekete’ meggy a térségre jellemző fajtakör, olyan értékes meggy populáció, melynek egyedei kiváló termesztési gazdasági és élelmezés-egészségügyi előnyöket testesítenek meg. A fentiek alapján az a véleményem, hogy termesztésének nagyarányú felfuttatása jelentős hasznot hozhat mind a térségnek mind az egész országnak. Így nagyobb arányú termesztésbe vonása támogatásra érdemes.
Véleményemet az alábbiakkal indoklom:- a fajta gyümölcse tetszetős, sötétbordó, mérete 22 mm körüli átmérőjű, középkémény, íze kellemesen savanykás, jellegzetesen aromás, a gyümölcs húsa és leve sötétvörös, erősen festő, finoman rostos, bő levű. Magja kicsi, kissé húshoz kötött, ovális alakú. Különösen értékes a fajta színanyag összetétele. Színanyaga a feldolgozás (befőtt illetve lékészítés) során nem veszti el ragyogását, így valószínűleg igen szép ragyogó színű meggylé készíthető belőle. A többi meggyfajta színanyagai a feldolgozás alatt megbarnulnak. Feltehetően ez a színtartóképesség a jelentős antioxidáns tartalmának köszönhető, mely élelmezés-egészségügyi szempontból lehet rendkívül jelentős. Az antioxidánsok bizonyos fokú védelmet jelentenek a rosszindulatú daganatok kialakulásával szemben. Magas szárazanyag tartalma, mely főképpen cukorból áll különlegesen gazdaságos lehet mind a konzerv, a mélyhűtő, mind a szeszipar számára.
– A fajta fája rendkívül egészséges, a látottak alapján mindennemű vegyszeres növényvédelem nélkül ellenáll a moníliás és a blumeriellás betegségeknek, valamint a cseresznyelégy és levéltetű károsításának is.A fentebb említettek alapján a fajtakör szelektálásával létrehozható egységes fajta rezisztenciájánál fogva rendkívül alkalmasnak látszik a biotermesztés számára. Vegyszeres növényvédelem nélkül termesztve gyümölcse és a belőle készíthető feldolgozott, termékek a termesztési helynek megfelelő márkavédelemmel elláthatóan és a biotermékekre jellemzően magasabb áron értékesíthetők mind a belföldi mind az unió piacán.Összefoglalva véleményem szerint a ‘ Feketicsi fekete ‘ meggy fajtaegységesítést szolgáló szelektálás után nagyobb arányú termesztésre alkalmas és javasolom a termesztésbe való bevezetését.” (Dr Apostol János)
Adatok:
Alany: Sajmeggy
Érés / fogyasztási idő: június 10. körül
Termékenyülés: jól termékenyül
Termőképesség: későn fordul termőre, rendszeresen és jól terem
Felhasználás: azonnali fogyasztás (magas antioxidáns tartalmú), befőtt, lekvár, dzsem, lé, pálinka, bor, likőr,
Ajánlott termőtáj: országszerte ajánlható, talajban nem válogat
A feketicsi meggy gyümölcsfa biológiai növényvédelme
Más meggyfajtáktól eltérően itt két probléma fordulhat elő. Az egyik, hogy cserebogár fertőzött területen a gyökér rágáskár miatt gyengülhet a fa immunrendszere (szélsőséges helyzetben el is pusztulhat) és csekély mértékben megjelenhet rajta a blumeriella. A megoldás a pajorok elpusztítása, amelyre tökéletes a Nematop hasznos fonalféreg készítmény.
Másik probléma, hogy egyes években és helyeken túlságosan elszaporodhatnak a levéltetvek, melyek a Feketicsi meggyre is átmehetnek. biokertekben azonban külön védekezés nélkül is eltűnnek egy idő után. Ha mégis gyéríteni szeretnénk őket, akkor a Wetcit narancsolajos készítmény tökéletes megoldás
Rendszerben gondolkodunk!
Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.
Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.
A Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
A FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.
Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.