Fertődi félhosszú

Fertődi félhosszú

345 Ft

A reformkonyha csodanövénye az ellenálló paszternák.

47 készleten

Cikkszám: VegyszmV-PASZTERNAK-RD153.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Fertődi félhosszú pasztinák vegyszermentes zöldség vetőmag

A Fertődi félhosszú pasztinák vegyszermentes zöldség vetőmag, sárgásfehér színű, vastag, ék alakú gyökerei könnyen betakaríthatók. Télálló, ezért kiválóan alkalmas őszi-téli hasznosításra is. Áprilisban kell vetni, jóval a petrezselyem és sárgarépa után.Sokkal ellenállóbb a petrezselyemnél, ahol az nem él meg, ott a paszternák bírhatja.

Hosszú tenyészidejű (160-180 napos), félhosszú gyökerű (25-30 cm), krémszínű, a húsa fehér, nagyon finom ízű. Késő ősszel szedjük fel, a fagyokat is jól tűri.

Édeskés, aromatartalma magas. Friss fogyasztásra, pürének és szárításra is alkalmas. Reformkonyhák, diéták fontos alapanyaga.

Érdekes hogy a petrezselyem néhol nem hajlandó normálisan csírázni és nőni sem. Egy-két sikertelen év után azt szoktuk javasolni, hogy vessenek inkább paszternák magot, mert az kevésbé igényes.

Termesztés szempontjából mint minden gyökérzöldség a porhanyós, inkább homokos talajokat kedveli. Ezekben nem ütköznek akadályba növekedésük közben, ezért nem nőnek “több lábú” répák.

Fontos még az öntözés. Soha ne egyszerre nagy adagokban öntözzünk, mert megrepednek a gyökerek.

A paszternák tápanyag ellátásánál törekedjünk arra, hogy lehetőleg komposztot, vagy komposztált trágyát adjunk nekik, mert ha túl sok nitrátot kapnak, akkor azt hajlamosak a gyökérben raktározni, így a túlságosan nitrogén trágyázott gyökérzöldséget kapunk. Ez a nitrát ugyanúgy származhat nitrogén műtrágyából, mint friss szerves trágyából. A nálunk kapható fermentált bio trágyáknál ez a probléma nem áll fenn.

Vetés szabadföldbe: április eleje-április vége,

Betakarítás ideje szabadföldön: október második fele-november végéig

Tartalom: 2,5g

A Fertődi félhosszú paszternák biológiai növényvédelme

Általánosságban elmondható, hogy leginkább a talajlakó kártevők veszélyeztetik a pasztinák gyökerét, hiszen a föld alatti tárolórészüket esszük meg, ami ugye nekik is táplálékuk. Vetéskor célszerű Artis nevű élő gomba készítményünkkel fertőtleníteni a talajt a benne élő kártevők (pajorok, káros fonalférgek) ellen. Egységesen az ARTIS nevezetű rovarölő gombát használjuk talajfertőtlenítésre biogazdaságokban. Van azonban két hasznos fonalféreg készítmény, melyek drágábbak és érzékenyebbek, hatásfokuk azonban jóval nagyobb. Egyetlen hibájuk, hogy teljesen szelektívek és az egyik csak lótücsökre, a másik pedig cserebogár pajorokra működik.

Az ARTIS rovarölő gomba használata:

VIDEO

Más kártevő, kórokozó nemigen károsítja.

Tápanyag igénye nem túl nagy, ezért elegendő alá komposztot, baktériumtrágyákat (pl.: Algil-Bio) és fermentált trágyákat (Kertmester) bedolgozni.

növényeket nevelhetünk belőlük.

Nem forgalmazunk hibrid fajtákat. Az egészséges termő növényekről begyűjtött vetőmag így kiválóan használható a további években is mint vetőmag. 

A Félhosszú paszternák vetőmag vetés előtti javasolt kezelése

Részletesen itt olvashat róla

Vegyszermentes vetőmagok

Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.