Florina

Florina

5 900 Ft

Nagyon finom, egészséges fajta. Rezisztens, bőtermő.

10 készleten

Cikkszám: SZGY-FLORINA-ALMA-FAR020.
Kategóriák: , .

A Florina alma szabadgyökerű oltvány gyümölcse finom, enyhén savanykás, kitűnő aromával.

Húsa sárgásfehér, kemény, roppanó. Íze édeskés.

Tömeg 1 kg
Bio besorolás

csomagolás

Faj

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Florina alma szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány

A Florina alma szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány Franciaországban nemesített, új, fajtaoltalom alatt álló, rezisztens fajta.

A szabadgyökerű gyümölcsfák csak októberben átvehetők, illetve szállíthatók, amelyről külön értesítést küldünk. Szállításkor egy csomagba maximum 5 db szabadgyökerű fát tudunk tenni. Szabadgyökerű gyümölcsfák mással együtt nem küldhetők.

Varasodásra teljesen rezisztens, lisztharmatra pedig ellenálló, azaz biotermesztésben ez külön védekezést kéntartalmú készítményekkel nem igényel. Teljes biológiai növényvédelmi rendszerünkbe illeszkedő fajta. Eredetileg ipari léalmának nemesítették, de harmonikus, mégis intenzív íze miatt friss fogyasztásra is nagy kedvenc lett. Ellenállósága miatt szinte minden biogazdaságban megtalálható. Tárolhatósága kitűnő, porzása nagyon jó. Főzésre, sütésre, légyártásra, kompótnak, cukrászati felhasználásnak is megfelel. Tavaszig jól eltartható.

Az új fajták többsége porozza ( Gloster, Gala,  Reglindis, Reka, Golden Delicious, Granny Smith) , de sok régi fajtával is kompatibilis (Téli Arany Pármen).

Fája gyönyörű, mélyzöld levelekkel. Intenzív fajta, erős metszést igényel és orsó, vagy kordonos korona is kialakítható belőle.

Gyümölcse a modern ízlésvilágnak megfelelő. Nagyméretű (170-180g). Termésritkítást igényelhet. A héj színe halványsárga, amely piros fedőszínnel takart, enyhén csíkos. Szeptember végén, október elején szüretelhető, tavaszig  tárolható.

Nagyon finom, enyhén savanykás, kitűnő aromával.  Húsa sárgásfehér, kemény, roppanó. Íze édeskés, a cukor és sav aránya harmonikus. A friss fogyasztáson kívül almalénak, cidernek, almabornak és almaecetnek is az egyik legkiválóbb fajta.

Az alma biokerti növényvédelme:

Az általunk forgalmazott almafák nem fogékonyak a gombás, bakteriális és vírusos fertőzésekre. Ez azt jelenti, hogy az átlagos ellenálló képességük jóval nagyobb, mint a többi almafáé. Ennek ellenére bizonyos kártevők és kórokozók ezeknél is megjelenhetnek.

Leggyakoribb kártevő, az almamoly. Ellene védekezni kell, aminek elsődleges oka nem is az alma “kukacossága” amelyet a molyok hernyói okoznak, hanem az általuk ejtett seben keresztül befertőző monília. Az almafáknál elsődlegesen a gyümölcsmonília jelentkezik, ami ugyan nem jár hajtáselhalással és fapusztulással, de kevés idegesítőbb dolog van, mint az érés kezdetekor, tömegesen lerohadó termés.

A védekezés immár csak petefürkészekkel is megoldható, de a teljes biztonsághoz érdemes az első petefürkész kapszula kihelyezése előtt egy Dipel, bakteriális készítménnyel permetezést beiktatni.

Az almafa levéltetű jól reagál a narancsolajos készítményekre, például a BOROILra

A monília és varasodás elleni védelem fertőzött területeken mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. Ez már fertőzött, idős fákon is működik és képes tünetmentesen tartani őket. A monília elleni védelem ilyenkor mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. AMAZON gombaölő baktériummal  permetezzünk a gyümölcsérés kezdetén. Varasodás ellen pedig már a terméskötéstől végezzünk kezeléseket az arra különösen fogékony fajtáknál. Az almafa lisztharmatot is megszünteti ez a kezelés.

Az összes gombás és bakteriális betegség ellen, a tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!!!) adjuk narancsolajos készítményt (BOROIL) és beteg fák esetén bioban engedélyezett réz hatóanyagú készítményt (Cuprotonic). Utána beteg növény esetében virágzáskor, egészséges növényeknél pedig közvetlenül a virágzás után permetezzük AMAZON gombaölő baktériummal.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat, biokiskertesz.hu oldalunkon online konzultációt is folytathat szakembereinkkel (Székely Gyöngyvér).
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.