Freedom

Freedom

23 500 Ft

Rezisztens almafa, jól tárolható gyümölcsökkel.

14 készleten

Cikkszám: KONTENERES-ALMA-BKK-078.
Kategóriák: , .

A Freedom alma egy USA-ban nemesített, rezisztens fajta. Varasodásra és baktériumos ágelhalásra teljesen rezisztens. Szeptemberben érik.

Tömeg 30,0 kg
FREEDOM ALMA konténeres GYÜMÖLCSFA oltvány

A Freedom alma egy USA-ban nemesített, új, fajtaoltalom alatt álló, rezisztens fajta.

Varasodásra és baktériumos ágelhalásra (Erwinia amylovora) teljesen rezisztens, lisztharmatra pedig ellenálló, azaz biotermesztésben ez külön védekezést kéntartalmú készítményekkel nem igényel. Teljes biológiai növényvédelmi rendszerünkbe illeszkedő fajta.

Az új fajták többsége porozza ( Jonathan,Elstar,Granny Smith,Cripps Pink, Antonovka ) , de sok régi fajtával is kompatibilis.

Fája gyönyörű, mélyzöld levelekkel. Intenzív fajta, erős metszést igényel és orsó, vagy kordonos korona is kialakítható belőle.

Szeptember közepén érik, utó érlelést nem igényel és januárig eltartható.

Gyümölcse a modern ízlésvilágnak megfelelő. Nagy-közepes méretű (120-130g), attól függően, hogy mennyit hagyunk a fán. Termésritkítást igényel. A héj színe halványsárga, amely 80%  élénkpiros fedőszínnel takart, enyhén csíkos.

Nagyon finom, enyhén savanykás, kitűnő aromával.  Húsa világos krémszínű, lédús, roppanós, ugyanakkor puha. A friss fogyasztáson kívül almalénak, cidernek, almabornak és almaecetnek az egyik legkiválóbb fajta.

A freedom ALMA BIOKERTI NÖVÉNYVÉDELME:

Az általunk forgalmazott almafák nem fogékonyak a gombás, bakteriális és vírusos fertőzésekre. Ez azt jelenti, hogy az átlagos ellenálló képességük jóval nagyobb, mint a többi almafáé. Ennek ellenére bizonyos kártevők és kórokozók ezeknél is megjelenhetnek.

Leggyakoribb kártevő, az almamoly. Ellene védekezni kell, aminek elsődleges oka nem is az alma “kukacossága” amelyet a molyok hernyói okoznak, hanem az általuk ejtett seben keresztül befertőző monília. Az almafáknál elsődlegesen a gyümölcsmonília jelentkezik, ami ugyan nem jár hajtáselhalással és fapusztulással, de kevés idegesítőbb dolog van, mint az érés kezdetekor, tömegesen lerohadó termés.

A védekezés immár csak petefürkészekkel is megoldható, de a teljes biztonsághoz érdemes az első petefürkész kapszula kihelyezése előtt egy Dipel, bakteriális készítménnyel permetezést beiktatni.

Az almafa levéltetű jól reagál a narancsolajos készítményekre, például a BOROILra

monília és varasodás elleni védelem fertőzött területeken mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. Ez már fertőzött, idős fákon is működik és képes tünetmentesen tartani őket. A monília elleni védelem ilyenkor mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. AMAZON gombaölő baktériummal  permetezzünk a gyümölcsérés kezdetén. Varasodás ellen pedig már a terméskötéstől végezzünk kezeléseket az arra különösen fogékony fajtáknál. Az almafa lisztharmatot is megszünteti ez a kezelés.

Az összes gombás és bakteriális betegség ellen, a tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!!!) adjuk narancsolajos készítményt (BOROIL) és beteg fák esetén bioban engedélyezett réz hatóanyagú készítményt (Cuprotonic). Utána beteg növény esetében virágzáskor, egészséges növényeknél pedig közvetlenül a virágzás után permetezzük AMAZON gombaölő baktériummal.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat, biokiskertesz.hu oldalunkon online konzultációt is folytathat szakembereinkkel (Székely Gyöngyvér).
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.