Germersdorfi

Germersdorfi

16 900 Ft

Ropogós klasszikus cseresznye. 

Elfogyott

Cikkszám: KONTENERES-CSERESZNYE-BKK-097.
Kategóriák: , .

A Germersdorfi cseresznye német származású, a Germersdorfi régióból származó klasszikus alapfajta. Gyümölcse nagy, bőlevű, magvaváló.

Tömeg 30,0 kg
GERMERSDORFI CSERESZNYE konténeres GYÜMÖLCSFA

A Germersdorfi cseresznye német származású, a Germersdorfi régióból származó klasszikus alapfajta.

Tulajdonképpen ez a régi német tájfajta uralja a mai napig az emberek tudatát, és amikor a “nagy ropogós cseresznyét” kimondjuk, akkor azonnal társul hozzá a szó: GERMERSDORFI.

Aki hatalmas, gyönyörű cseresznyefát szeretne, amelyről még az unokái is csemegézni fognak, annak ajánljuk az eredeti Germersdorfi-t. Még sajmeggy alanyon is brutális a növekedési erélye, ezzel együtt az immunrendszere, azaz az általános ellenálló képessége is. Laza és kötött talajokon is jól érzi magát, nem érzékeny a hőmérsékletre, és idősebb korában a vízre sem. Öntözve azonban jobban terem.

Sajnos azonban a termőképessége alulmúlja a belőle nemesített fajtákét. A termés mennyiségét befolyásolja az időjárás, a beporzók száma és aktivitása, a pollenadó gyümölcsfák száma, fajtája és közelsége és a termőhelyi adottságok.

Virágai önmeddők, ezért a telepítésnél porzó fáról gondoskodni kell. Legjobb pollenadói: Hedelfingeni óriás, Solymári gömbölyű, Van.

A Germersdorfi cseresznye gyümölcsfa érési ideje június 17-26, amihez az összes többi cseresznye érését is hasonlítani szokták. Késő-közép idei a virágzása, ami a tavaszi fagyok miatt előnyös.

Gyümölcse nagy, bő levű, roppanó, magvaváló. Héja halványpiros, húsa kemény, világos, pirosas erezettel. Íze fantasztikusan finom aromás, édes-savas.

Termése máig etalonnak számít a cseresznye piacon.

A CSERESZNYE BIOKERTI NÖVÉNYVÉDELME:

Az általunk forgalmazott cseresznyefák általában nem fogékonyak a gombás, bakteriális és vírusos fertőzésekre. Ez azt jelenti, hogy az átlagos ellenálló képességük nagyobb, mint a többi cseresznyefáé. Ennek ellenére kártevők és a szúrásnyomukon keresztül kórokozók ezeknél is megjelenhetnek. Ez azt jelenti, hogy ha a kártevők ellen sikeresen védekezünk, akkor a betegségeket is elkerüljük.

Első kártevője a fekete levéltetű, amely nagyon el tud szaporodni rajta. A probléma rosszabbnak tűnik, mint valójában. Egy beállt biokertben, ahol sok a ragadozó rovar, tulajdonképpen képesek kordában tartani a tetveket. Mi azt javasoljuk, hogy gátoljuk meg a hangyákat hogy felvigyék és védelmezzék a tetveket, ezért helyezzünk ki ragadós övet a törzsre. Legrosszabb esetben narancsolajjal (BOROIL) gyérítsük a levéltetveket.

A cseresznye leggyakoribb kártevője a cseresznyelégy, ettől kukacos a cseresznye. A régi, európai cseresznyelégy csak a gyümölcs sárgulásakor teszi le a petéit, ellene egyszerű bio védekezés a speciális sárga fogólapok kihelyezése, közvetlenül sárgulás előtt. Sajnos az elmúlt években elérte hazánkat az amerikai cseresznyelégy is, amely nem egy petét tesz egy gyümölcsbe és korábban kezdi a peterakást. A védekezés azonos, de ennél kissé hamarabb kell kihelyezni a fogólapokat, május elején.

Ahol már előző évben kukacos volt a cseresznye, ott a lombkorona alatti talajfelületet tyúkokkal át kell forgatni (tyúktraktor), vagy ARTIS Pro rovarölő gombával kezelni.

Új kártevő a cseresznyén a poloska. Két invazív faj is megjelent rajta, az afrikai vándorpoloska és a márványpoloska is. Különösen fürtben termő cseresznyéknél okoz nagy kárt, ugyanis a hideg ellen bebújik a cseresznyék közé és belülről szívogatja azokat. Ezeken a szúrásnyomokon megy be a monília és fürtben lerohad a gyümölcs olyan fákon is, amelyek addig soha nem mutatták monília tüneteit.

A poloskák ellen kitűnően alkalmazható egy természetes rovarölő szer a Neemazal.

monília elleni védelem ilyenkor mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás, AMAZON gombaölő baktériummal permetezzünk a gyümölcsérés kezdetén.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat, biokiskertesz.hu oldalunkon online konzultációt is folytathat szakembereinkkel (Székely Gyöngyvér).
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.