Goji bogyó

Goji bogyó

2 490 Ft

Rendkívül egészséges, gyógyító hatású bogyója főként aszalva felhasználható. Igénytelen növény.

Elfogyott

Cikkszám: KONTCSER-GOJI-PUL028.
Kategóriák: , .

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Ez a hihetetlen növény a burgonyafélék családjába tartozik annak ellenére, hogy cserje és évelő…

Hazánkban úton-útfélen megtalálható az egyik változata. Mivel ebben is van a burgonya bogyójában levő, mérgező szolanin, ezért mi mérgező bogyónak ismerjük. Magyar neve lícium.

Kínában azonban évezredek óta fogyasztják. Egyrész a bogyóját, mint gyógynövényt, másrészt a friss, zsenge hajtásvéget zöldségként, főzve, párolva.

Tulajdonképpen három különböző fajról van szó.

Nálunk vadon a Lycium europaeum él. Tavasszal, nyár elején az itt élő ázsiaiak szedik, mert friss hajtásai főzve ehetők és a kínai konyha fontos zöldféléje.

Az apró, vörös, (aszalható) gyümölcsét superfood kategóriában fogyasztjuk a Lycium barbarumnak és a Lycium chinesisnek. Másik neve ördögcérna. Ezek  nagyon komoly gyógynövények, amelyeket mi is kínálunk és nagyon könnyen termeszthetők a biokertekben. Gyönyörű bokra májustól folyamatosan hozza apró lilás virágait, ugyancsak dekoratív gyümölcsei augusztustól októberig érnek, de hosszan fennhagyhatók. Könnyű az aszalásuk akár a napon is.

Maga a növény nagyon strapabíró, sem a talajra nem érzékeny, sem a szárazságra, ami nagy előny, változó éghajlatunkon. Nyaralókba ideális. Tökéletesen bírja a fagyot, a magyar klímát. Akár 4 méterre is megnőhet és második évtől terem. Évente ritkítani kell, de mindent kibír, ezért nem tudjuk elrontani a metszést.

A bogyó frissen és aszalva is fogyasztható, leggyakrabban műzlibe keverik. A keleti orvoslás a hosszan tartó fiatalság növényeként ismeri. Máshol afrodiziákumnak tartják. 20 körüli aminosavat és ásványi anyagot tartalmaz a C-vitaminon kívül.

A Goji bogyó biológiai növényvédelme

Két problémája lehet. Az egyik a lisztharmat, amely elsősorban árnyasabb fekvésben fordul elő. Sajnos kihat a termékenyülésre. Biotermesztésben ellene narancsolajos készítményt (Wetcit) használunk, esti órákban 30 ml/10 liter víz arányban.

Másik, egy speciális atka, amely csak ezen a növényen él. Ellene azonnali megoldást jelent a növényi kivonatból előállított NeemAzal. Hosszú távon azonban ragadozó atkák betelepítésével érdemes védekezni.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat, biokiskertesz.hu oldalunkon online konzultációt is folytathat szakembereinkkel (Székely Gyöngyvér).
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.