korean big goji bogyó konténeres cserje
A Korean Big Goji Bogyó nagy bogyójú, aszalható, koreai fajta.
Vörös, (aszalható) gyümölcsét superfood kategóriában fogyasztjuk. Másik neve ördögcérna. Ezek nagyon komoly gyógynövények, amelyeket nagyon könnyen termeszthetők a biokertekben. Gyönyörű bokra májustól folyamatosan hozza apró lilás virágait, ugyancsak dekoratív gyümölcsei augusztustól októberig érnek, de hosszan fennhagyhatók. Könnyű az aszalásuk akár a napon is.
Maga a növény nagyon strapabíró, sem a talajra nem érzékeny, sem a szárazságra, ami nagy előny, változó éghajlatunkon. Nyaralókba ideális. Tökéletesen bírja a fagyot, a magyar klímát. Akár 4 méterre is megnőhet és második évtől terem. Évente ritkítani kell, de mindent kibír, ezért nem tudjuk elrontani a metszést.
A bogyó frissen és aszalva is fogyasztható, leggyakrabban müzlibe keverik. A keleti orvoslás a hosszan tartó fiatalság növényeként ismeri. Máshol afrodiziákumnak tartják. 20 körüli aminosavat és ásványi anyagot tartalmaz a C-vitaminon kívül.
Ez a hihetetlen növény a burgonyafélék családjába tartozik annak ellenére, hogy cserje és évelő…
Hazánkban úton-útfélen megtalálható az egyik változata. Mivel ebben is van a burgonya bogyójában levő, mérgező szolanin, ezért mi mérgező bogyónak ismerjük. Magyar neve lícium.
Kínában azonban évezredek óta fogyasztják. Egyrészt a bogyóját, mint gyógynövényt, másrészt a friss, zsenge hajtásvéget zöldségként, főzve, párolva.
Nálunk vadon a Lycium europaeum él. Tavasszal, nyár elején az itt élő ázsiaiak szedik, mert friss hajtásai főzve ehetők és a kínai konyha fontos zöldféléje.
A Goji bogyó biológiai növényvédelme
Két problémája lehet. Az egyik a lisztharmat, amely elsősorban árnyasabb fekvésben fordul elő. Sajnos kihat a termékenyülésre. Biotermesztésben ellene narancsolajos készítményt (Boroil) használunk, esti órákban 30 ml/10 liter víz arányban.
Másik, egy speciális atka, amely csak ezen a növényen él. Ellene azonnali megoldást jelent a növényi kivonatból előállított NeemAzal. Hosszú távon azonban ragadozó atkák betelepítésével érdemes védekezni.
Gyümölcsfák és cserjék ültetése
A fák- és cserjék ültetésénél ugyanazokat a szabályokat kell betartani:
Legfontosabb, hogy minél nagyobb ültetőgödröt ássunk, vagy fúrjunk nekik. Első két évben leginkább csak azt a gödröt fogják benőni a gyökerek, tehát a felvehető tápanyag- és víz mennyiségét a laza talaj térfogata határozza meg. Mivel a növények is annál nehezebben törik át gyökereikkel a talajt, minél kötöttebb, ezért, kötött talajokon akár 1 m3-es gödör sem lehet indokolatlan, míg homokon elég lehet egy 50×50 cm-es.
A gödröt rétegelve töltsük vissza.
Eltérő a hozzáadott anyagok összetétele laza, homokos, illetve kötött talajok esetén.
Homokos talajok
Itt legfontosabb a vízmegtartás javítása és a szervesanyag tartalom növelése, ilyenkor a gödör aljára Alginitet terítsünk szét, amely megköti a vizet, így a kiszáradás esélyét csökkenti.
Következő réteg olyan növényi hulladék, amely nem gyümölcsfákról, vagy cserjékről származik (ezek átvihetnének fertőzéseket). A gödör 1/3-át töltse ki ez és oltsuk be Agrinnal, vagy Algilbióval. Az első hatalmas mennyiségű tápanyagot termel, így segítve az eredést, utóbbi pedig a talaj biodiverzitását növeli.
Következő réteg szerves trágya, például Orgevit és Kelaterra granulált (ha tápanyaghiányos a talaj) legyen. Ebből fánként 2-3 kg szükséges, cserjéknél 50-dkg.
Erről ITT tekinthet meg videót:
Kötött talajok
Ebben az esteben elsődleges a lazítás, azaz a talaj levegőzésének megteremtése. Ehhez a szemcseméretet kell növelni, amelyet homokkal, kőporral, vagy perlittel történő keveréssel lehet elérni. A rétegezés itt is hasonló, de kimarad az Alginit, amely maga is agyagos, visszatemetésnél pedig kevert földet használunk.
Az ültetőgödör kiásásakor nagyon fontos figyelni a talajlakó kártevőket, közülük is a cserebogár pajorokat és a vetési bagolylepke lárváit, a mocskospajorokat. Ha egy gödörben 2, vagy annál több pajort találunk, akkor mindenképpen talajfertőtelenítést kell végezni. Cserebogaraknál NEMATOP, mocskos pajoroknál NEMASTAR készítménnyel, vagy őszi ületetéskor, vagy következő tavasszal.
A fák és bokrok gyökerét ültetéskor érdemes áztatással kezelni. Ehhez készítsünk egy akkora edénybe, amelybe be tudjuk mártani a gyökerét, vizes oldatot. Tegyünk bele Kelaterra liguidet, amely a kiegyensúlyozott tápanyagellátást biztosítja a mellékgyökerek kifejlődéséig.
Az oldat másik összetevője a Kitozán, amelynek egy speciális hatása, hogy segíti a talajban levő mikorhizza gombák kapcsolódását a gyökerekhez, ezáltal megnövelve a tápanyafelszívás felületét és beintegrálva a növényt, az adott ökoszisztémába.
10 liter oldathoz számoljunk 50 ml Kitozánt és 50 ml Kelaterra liquidet.
Erről ITT tekinthet meg videót:
Amennyiben nem beállt biokertünk van, élő-, humuszos talajjal, akkor adhatunk hozzá plusz mikohizza gombákat is.
Nagyon fontos, hogy az általunk kialakított teljes technológia egységben működik jól. Az ebben használt élő szervezetek működését megakadályozza minden sejtméreg. Ilyenek a növényvédőszerekben levő kemikáliák, különösen a réz. A legfontosabb mikorbiológiai készítményeink hatását teljesen lerontja minden más, olyan baktériumkeverék, amelyet például a Greenman termékek tartalmaznak, ezért együttes használatukat nem javasoljuk!
RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!
Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.
Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.
A Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.
A FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.