Goldrich

Goldrich

23 500 Ft

Fitoplazmózisnak ellenálló kajszi. 

12 készleten

Cikkszám: KONTENERES-KAJSZI-SAJ-045.
Kategóriák: , .

A Goldrich kajszibarack konténeres gyümölcsfa gyümölcse nagy, kissé lapított gömb alakú.

Héja narancssárga. Koncentráltan érik be.

Tömeg 16 kg
Faj

GOLDRICH KAJSZIBARACK konténeres GYÜMÖLCSFA

A Goldrich kajszibarack konténeres gyümölcsfa a friss piaci fajták között vezető helyet foglal el. A himlő vírusra ellenálló, és ez a leginkább ellenálló a kajszik új fitoplazmás betegségének. Hazánkban ez még kevésbé ismert betegség, de az egyre nagyobb számban jelenlevő kabócák és levélbolhák terjesztik és az ültetvények 80%-át is elviheti!

Biztonsági okokból, ha van hely egy ilyet javasolunk a kiskertekbe is.

Fája középerős növekedésű, gömkoronát nevel. Megfelelő koronaalakítás után, extenzív metszéssel szépen karbantartható.

Virágzása középidei, fagyra átlagoan érzékeny, fagyzugokba ne ültessük!

Részben öntermékeny, magában is terem, de porzóval nagyobb a terméskötődés. Szinte minden kajszi porozza.

Korán termőre fordul és rendszeresen, sokat terem az egyéves vesszőkön is.

Július 1-15 között érik. Az érés egyszerre történik.

A Goldrich kajszibarack konténeres gyümölcsfa gyümölcse nagy, 50-65 g. kissé lapított gömb alakú. Héja narancssárga, a napos oldalon szép narancspirosra színeződik, de kis felületen borítja fedőszín. Koncentráltan érik be.

Teljes érés előtt nem olyan finom, kissé kemény és magas a sava, de teljes érésben felveszi a versenyt a magyar fajtákkal.

A Goldrich kajszibarack gyümölcsfa BIOLÓGIAI NÖVÉNYVÉDELME

A kajszinak több betegsége és kártevője is van. Az általunk forgalmazott fák az átlagosnál sokkal ellenállóbbak bizonyos betegségekkel szemben, de azért bioban is védekezni kell.

A kajsziknál a zöld levéltetű ebben az évben olyan rajzást produkált, amely sok fát legyengített. Ezek az egyik fő átvivői a sharka vírusnak, ezért mindenképpen védekezni kell. Bevethetünk narancsolajos- (Wetcit), vagy neemolajos- (Neemazal) készítményeket. Érdemes rövid időre általános sárga ragadós lapokat kihelyezni a rajzás idejére és ragadós öveket a hangyák ellen, hogy ne vigyék fel a tetveket a fákra.

A betegségek közül a monília hajtáselhalásos formája a legkomolyabb. Több erre ellenálló fajtát is forgalmazunk és egy olyat sem, amelyik kifejezetten fogékony lenne.

A Goldrich kajszibarack konténeres gyümölcsfa monília elleni védelme fertőzött területeken mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. Ez már fertőzött, idős fákon is működik és képes tünetmentesen tartani őket.

Tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!!!) adjuk narancsolajos készítményt (Wetcit). És beteg fák esetén bioban engedélyezett réz hatóanyagú készítményt (Cuproxat). Utána virágzáskor fertőtlenítsük a talajt Trifender Pro gombaölő gomba készítménnyel. Polyversum gombaölő gombával a gyümölcsérés kezdetén permetezzünk.

A sharka vírus adja az alapot a kajszi gutaütéséhez, amely tulajdonképpen egy gyengült immun állapotra ráfertőző sokféle betegség. Ugyanez a vírus a szilváknál rendkívül gyakori.

Új probléma is közeleg, a fitoplazmózis, amely szintén a szilvákat is sújtja. Ezt főként kabócák viszik át.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat