Goldrich

Goldrich

4 800 Ft

Fitoplazmózisnak ellenálló kajszi. 

8 készleten

Cikkszám: SZGY-GOLDRICH-KAJSZI-PUL089.
Kategóriák: , .

A Goldrich kajszibarack szabadgyökerű gyümölcsfa gyümölcse nagy, kissé lapított gömb alakú.

Héja narancssárga, koncentráltan érik be.

Tömeg 1 kg
Bio besorolás

csomagolás

Faj

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Goldrich kajszibarack szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány

A Goldrich kajszibarack szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány a friss piaci fajták között vezető helyet foglal el. A himlő vírusra ellenálló, és ez a leginkább ellenálló a kajszik új fitoplazmás betegségének is. Hazánkban ez még kevésbé ismert betegség, de az egyre nagyobb számban jelenlevő kabócák és levélbolhák terjesztik és az ültetvények 80%-át is elviheti!

Biztonsági okokból, ha van hely egy ilyet javasolunk a kiskertekbe is.

Fája középerős növekedésű, gömbkoronát nevel. Megfelelő koronaalakítás után, extenzív metszéssel szépen karbantartható.

Virágzása közép-idei, fagyra átlagosan érzékeny, fagyzugokba ne ültessük!

Részben öntermékeny, magában is terem, de porzóval nagyobb a terméskötődés. Szinte minden kajszi porozza.

Korán termőre fordul és rendszeresen, sokat terem az egyéves vesszőkön is.

Július 1-15 között érik. Az érés egyszerre történik.

A Goldrich kajszibarack szabadgyökerű gyümölcsfa gyümölcse nagy, 50-65 g. Kissé lapított gömb alakú. Héja narancssárga, a napos oldalon szép narancs-pirosra színeződik, de kis felületen borítja fedőszín. Koncentráltan érik be.

Teljes érés előtt nem olyan finom, kissé kemény és magas a sava, de teljes érésben felveszi a versenyt a magyar fajtákkal.

a kajszibarack biológiai növényvédelme

A kajszinak több betegsége és kártevője is van. Az általunk forgalmazott fák az átlagosnál sokkal ellenállóbbak bizonyos betegségekkel szemben. De azért bioban is védekezni kell.

A kajszin a zöld levéltetű ebben az évben olyan rajzást produkált, amely sok fát legyengített. Ezek az egyik fő átvivői a sharka vírusnak, ezért mindenképpen védekezni kell. Bevethetünk narancsolajos- (BOROIL), vagy neemolajos- (Neemazal) készítményeket, Érdemes rövid időre általános sárga ragadós lapokat kihelyezni a rajzás idejére és ragadós öveket a hangyák ellen, hogy ne vigyék fel a tetveket a fákra.

A betegségek közül a monília hajtáselhalásos formája a legkomolyabb. Több erre ellenálló fajtát is forgalmazunk, és egy olyat sem, amelyik kifejezetten fogékony lenne.

A kajszibarack gyümölcsfa monília elleni védelme fertőzött területeken mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. Ez már fertőzött, idős fákon is működik és képes tünetmentesen tartani őket.

Tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!) adjuk narancsolajos készítményt (Wetcit). És beteg fák esetén bioban engedélyezett réz hatóanyagú készítményt (Cuproxat). Virágzáskor fertőtlenítsük a talajt Trifender Pro gombaölő gomba készítménnyel. AMAZON gombaölő baktériummal pedig permetezzük a fát virágzáskor, vagy utána azonnal.

A sharka vírus adja az alapot a kajszi gutaütéséhez, amely tulajdonképpen egy gyengült immun állapotra ráfertőző sokféle betegség. Ugyanez a vírus a szilváknál rendkívül gyakori.

Új probléma is közeleg, a fitoplazmózis, amely szintén a szilvákat is sújtja. Ezt főként kabócák viszik át.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat, biokiskertesz.hu oldalunkon online konzultációt is folytathat szakembereinkkel (Székely Gyöngyvér).
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.