Gönci magyar

Gönci magyar

16 900 Ft

Kötött talajra is ajánlott, klasszikus magyar fajta, fantasztikus ízzel.

1 készleten

Cikkszám: KONTENERES-KAJSZI-BKK-066.
Kategóriák: , .

A Gönci magyar kajszibarack régi magyar tájfajta, talán a legaromásabb. Bőtermő és korán termőre fordul, termésbiztonsága időjárásfüggő.

Tömeg 30,0 kg

GÖNCI MAGYAR KAJSZIBARACK konténeres GYÜMÖLCSFA

A Gönci magyar kajszibarack régi magyar tájfajta, talán a legaromásabb magyar kajszi. Az egyik legelterjedtebb fajta hazánkban. Kifejezetten kötött talajra nemesítették.

Moníliának elég jól ellenáll. Gutaütés ennél a fajtánál ritkább, mint a Magyar kajszinál. A száraz, sívó homokot nem szereti, termése elaprózódik, állaga keményebb lesz.

Fája erős növekedésű, koronája inkább felfelé törő, extenzív metszéssel is jól karbantartható, de koronaalakítására ügyelni kell.

Teljesen öntermékeny és jó pollenadója szinte minden magyar fajtának.

Bőtermő és korán termőre fordul, termésbiztonsága időjárásfüggő. Téli fagyokra kevésbé érzékeny.

Középérésű, július közepén szedhető.

A Gönci magyar kajszibarack gyümölcse közepes-nagy 40-55 g súlyú. Enyhén kúpos gömb alakú. Héja narancssárga, pirossal mosott, teljesen megegyezik a Magyar kajszival. Gyümölcshúsa közepesen szilárd, bőlevű, teljes érésben olvadó.

Friss fogyasztásra és minden hagyományos magyar feldolgozásra (lekvár, pálinka, stb.) kiváló. Ez a legkedveltebb hazai kajszi-íz. Fantasztikus illata és zamata egyedülálló. Magbele édes.

A KAJSZIBARACK BIOLÓGIAI NÖVÉNYVÉDELME

A kajszinak több betegsége és kártevője is van. Az általunk forgalmazott fák az átlagosnál sokkal ellenállóbbak bizonyos betegségekkel szemben. De azért bioban is védekezni kell.

A kajszin a zöld levéltetű ebben az évben olyan rajzást produkált, amely sok fát legyengített. Ezek az egyik fő átvivői a sharka vírusnak, ezért mindenképpen védekezni kell. Bevethetünk narancsolajos- (BOROIL), vagy neemolajos- (Neemazal) készítményeket, Érdemes rövid időre általános sárga ragadós lapokat kihelyezni a rajzás idejére és ragadós öveket a hangyák ellen, hogy ne vigyék fel a tetveket a fákra.

A betegségek közül a monília hajtáselhalásos formája a legkomolyabb. Több erre ellenálló fajtát is forgalmazunk, és egy olyat sem, amelyik kifejezetten fogékony lenne.

A kajszibarack gyümölcsfa monília elleni védelme fertőzött területeken mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. Ez már fertőzött, idős fákon is működik és képes tünetmentesen tartani őket.

Tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!) adjuk narancsolajos készítményt (Wetcit). És beteg fák esetén bioban engedélyezett réz hatóanyagú készítményt (Cuproxat). Virágzáskor fertőtlenítsük a talajt Trifender Pro gombaölő gomba készítménnyel. AMAZON gombaölő baktériummal pedig permetezzük a fát virágzáskor, vagy utána azonnal.

A sharka vírus adja az alapot a kajszi gutaütéséhez, amely tulajdonképpen egy gyengült immun állapotra ráfertőző sokféle betegség. Ugyanez a vírus a szilváknál rendkívül gyakori.

Új probléma is közeleg, a fitoplazmózis, amely szintén a szilvákat is sújtja. Ezt főként kabócák viszik át.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat, biokiskertesz.hu oldalunkon online konzultációt is folytathat szakembereinkkel (Székely Gyöngyvér).
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.