Green Globe

Cikkszám: BioV-ARTICSÓKA-RS003.

Green Globe

1 490 Ft

Mediterrán zöldségkülönlegesség

1 készleten

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Green Globe articsóka bio vetőmag

A Green Globe articsóka bio vetőmag a permakultúrások kedvenc zöldsége mert évelő, ráadásul bírja a félárnyékot ezért a fák tányérjába remekül ültethető.

Az ínyencek zöldféléje. Februárban vethetjük cserépbe. Kelés után viszonylag korán át kell ültetni, majd májusban kiültetni tápanyag dús talajba. A bimbókat röviddel virágzás előtt vághatjuk, de csak a második évtől. Télen óvjuk a fagytól. Tőosztással is szaporítható.

Földközi-tenger vidékérő származó fészkes virágzatú és különlegesen dekoratív növény,

Ízletes bimbóját fogyaszthatjuk, levele pedig gyógyászati alapanyag.

Maga az articsóka vadon nem fordul elő, valószínűleg Délnyugat-Európából vagy Észak-Afrikából származik. Évelő, gyökértörzse minden évben vastagodik, fokozatosan elfásodik. A gyöktörzs legidősebb része 4-5 éves, ekkor elpusztul a gyöktörzs ezen része. Merev tőlevelekből álló levélrózsája általában felálló. Levelei szürkén molyhosak, felül fénylő zöld színűek.

A napos, esetleg enyhén félárnyékos, meleg területeket kedveli, melyeken még kevesebb vízzel is beéri. Ha árnyékba ültetjük, akkor a virágok elaprózódnak. A szép fejlődéshez 15°C feletti hőmérsékletet igényel, télen a fagytól takarással védeni kell.

Szaporítása:

Szaporítható zöld rügy, vagy sarjdugványozással, de a legelterjedtebb a palántanevelés. A növények térigénye nagy, így legalább 1-1,5 méteres tőtávra ültessük őket. Februárban vagy márciusban cserépbe vethetjük, üvegházban vagy fűtött fólia alatt. Május közepétől lehet kiültetni. A cserépbe nevelt növényeket földlabdával együtt ültessük ki a szabadba, bőséges beöntözéssel jól megered.A termesztés legkényesebb része a teleltetés. Fagyérzékenysége miatt takarni is kell. A fagyok előtt kupacoljuk fel, 25-30 cm magasságban. A felhasználható része, a bimbók a második évtől jelennek meg. A nagyméretű, még ki nem nyílt bimbókezdemények alkalmasak a fogyasztásra. A kékeslila sziromlevelek megjelenésekor az egyébként fogyasztható részek rostossá, rágóssá válnak. Időjárástól függően az első virágok nyílása júliustól várható.

A Green Globe articsóka legelső szedése júniusban várható, egészen őszig szüretelhetünk. A fagyok előtt leszedhetjük a gyenge hajtásokat is, mivel ezek már nem fognak „befejesedni”.

Egy-egy tő 3-4 évig hoz bő termést, utána hozama leromlik, tehát újra érdemes kezdeni a telepítést.Az articsókát már az ókorban ismerték. A rómaiak az étkezésen kívül gyógynövényként is hasznosították. Nevét tüskés fészekpikkelyeiről kapta. Olaszországban és Görögországban jelentős mennyiségben termesztik, hazánkban a múlt században lett ismert. Az articsóka elnevezés valószínűleg egy arab szóból (alkarsuf) ered, melynek jelentése: földi tüskés növény.

Keserű ízű szárlevelei gyógyászatilag aktív vegyületeket tartalmaznak, népgyógyászatban vércukorszint-csökkentő, epehajtó, vizelethajtó és gyomorerősítő szerként használják. Bőrgyógyászatban ekcémára és egyéb gyulladások ellen használják.

Virágkötészetben előszeretettel használják látványos, impozáns virágát. Az avantgárd kötészet alapját képezi. Ugyanakkor nem elhanyagolható az articsóka gasztronómiai jelentősége, hiszen ehető virágbimbója révén ízletes ételek alapanyaga. Különösen kedvelt az olasz és francia konyhában.

Vetés ideje palántaneveléshez: február első fele-március végéig

Kiültetés szabadföldbe: május második fele-június első fele

Betakarítás ideje szabadföldön: július első felétől szeptember végéig

Tartalom: kb. 30 db mag

Ezermagtömeg: 43,65 g

Az Green Globe articsókabiológiai növényvédelme

Kiültetéskor  célszerű Artis nevű élő gomba készítményünkkel fertőtleníteni a talajt a benne élő kártevők (pajorok, káros fonalférgek) ellen.

Levél- és gyökértetű fertőzés ellen pedig PrevB2 narancsolajos készítményünkkel védekezhetünk.

A bagolylepke pajorja, a szipoly- és bogyómászó poloskák, illetve az aknázólegyek ellen kell olykor NeemAzal-al kezelni.

Az articsóka tápanyagot meghálálja, érdemes alá komposztot, baktériumtrágyákat (pl.: AlgilBio) és fermentált trágyákat (Kertmester) bedolgozni.

ReinSaat vetőmagok

ReinSaat KG-nál a vetőmagok biodinamikus gazdálkodásból származnak. A nemesítés kifejezetten az ellenállóképesség fokozását veszi célba.

Az általuk előállított vetőmagokból sokkal edzettebb, ellenállóbb növények nevelhetők, mint az egyéb nagyüzemi vetőmag előállító cégek magjaiból. A ReinSaat növényei sokkal alkalmasabbak kiskerti bio termesztésre.

Az Green Globe articsóka Magyarországon jól bevált. Egészséges, ellenálló növényeket nevelhetünk belőlük.

Nem forgalmazunk hibrid fajtákat. Az egészséges termő növényekről begyűjtött vetőmag így kiválóan használható a további években is mint vetőmag.