Gumóskömény

Gumóskömény

335 Ft

Különleges emésztést javító zöldség.

6 készleten

Cikkszám: VegyszmV-EDESKOMENY-RD077.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Gumóskömény vegyszermentes vetőmag

A Gumóskömény vegyszermentes vetőmag az ókorban is igen népszerű és közkedvelt növény volt.

Meleg igényes növény, bár már elég jól alkalmazkodott a kontinentális éghajlathoz. Magjai 6-7 °C-on kezdenek csírázni. Fényigényes. Vízigénye a tenyészidő alatt erősen változó. A csírázástól a virágzás kezdetéig, tehát az intenzív növekedési szakaszban sok vizet igényel.

A Gumóskömény termesztése:

A talaj iránt kevésbé igényes. A gumós vagy olasz édeskömény (var. azoricum) termesztése egyéves, április közepétől szakaszosan (10-14 naponként) vethetjük, ezzel folyamatos szedést teszünk lehetővé. Az utolsó vetés időpontja július vége. 40X15 cm-es sor-, illetve tőtávolságra vessük. 80-100 (110) nap múlva szedésre érettek a gumók .A gumós édeskömény igen hajlamos a felmagzásra, bármilyen káros környezeti hatásra magszárba indul, ezért biztonságosan csak az őszi termesztése ajánlható. Szerencsére a lisztharmaton kívül nem érzékeny más betegségekre.

A kisebb ökölnyi termések (30-50 dkg) édesek és lédúsak. Az ókorban sóval, borssal, ecetes olajjal fűszerezték. Főzelék céljára akkor szedjük, amikor a szárgumó legalább tyúktojás nagyságú. Ez a tömör kidudorodás átvágva fehér színű és édes ízű.

Nálunk alig ismert különlegesség. Üde zöld, vékony, sallangos, kaporszerű levélzete az alacsony növényt légiessé teszi. Közvetlenül a földön ül a szárából képződött vaskos, lapos, húsos, pajzs alakú, fehéres szárhagymája, amely kitűnő csemege; A növény illatos, később magszárba szökken, és szép, élénksárga virágzatot hoz.Fényigénye: közepes fényt kedvel, hosszú, erős megvilágításban gyorsan magszárat hajt és virágot nevel a szárgumó kellő kifejlődése nélkül.

Palántáról nevelve fedett palántanevelő helyre március elején vessük 5×5 cm-es térállással (2,5 g/m2), május második felében ültetjük szabadba. Tápkockában is előnevelhetjük a növénykét. Tápkockánként 2 magot vetünk, s egy növényt hagyunk meg. A palántákat palántafúróval, a tápkockákat kapával, ültetőkanállal ültetjük ki. Szükség szerint beöntözzük. A növényke gyökérzetét a szárkezdeményig tesszük a földbe.

Szedése: a szárhagymák kifejlődésekor a talajszinten késsel kivágjuk a növényt. Megtisztítjuk, a fölösleges leveleket leszedjük, a többit megkurtítjuk, így fogyasztásra alkalmas és piacképes. Eltartása: 0 °C körül 2 hónapig eláll.

Ágyasban egymás mellett sorakozva különleges látvány. Díszítő hatását növeli biológiai érdekessége is, ugyanis a növények szárhagymái, bárhogyan is hullanak a magvak vetéskor, 90%-ban élükkel kelet-nyugati irányban helyezkednek el. Előtér-, csoportos, soros növénynek kiváló.

A különböző kertekből (bemutató-, iskola-, haszon-, házi-, hobbi- stb. kert) nem hiányozhat. Edényekben, nagyobb cserepekben is mutatós. Rendkívül impozáns az édes kömény hatalmasra növő, virágzó bokra.

Vetés ideje palántaneveléshez: február első fele-március első fele

Vetés szabadföldbe: április második fele-július első fele

Kiültetés szabadföldbe: május második fele

Betakarítás ideje szabadföldön: augusztus második felétől október első feléig

Tartalom: kb. 1gr mag

Vegyszermentes vetőmagok

Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.