Hógolyó sárgadinnye bio vetőmag
A Hógolyó sárgadinnye bio vetőmag középérésű, gömbölyű, bőlevű termésű fajta. Termése kb. 1,5 kg. Zöld színű gyümölcshúsa van. Finom, édes ízű. 10-12 °C-on kb. két hónapig tárolható. Kevésbé kedvező körülmények között is beérik (pl. késő nyáron fátyolfólia alatt).
Ez jelenleg a legtöbb helyen termelt dinnye. Hosszú tárolhatósága miatt tett szert ekkora népszerűségre.
Fűtött üvegházban őszi-téli termesztés is lehetséges, amihez nyáron kell vetni.
Meleg helyre ültetve szabad földön akár helybe vetve is termeszthető. Ilyenkor fészekbe vessük.
Ázsiai eredetű gyümölcs, termesztési technológiáját illetően zöldség. Álterméséért már 4000 évvel ezelőtt is termesztették Perzsiában és Afrikában. Legújabb genetikai kutatások a géncentrumát Indiába teszik.
A Hógolyó sárgadinnye termesztése csak ott ajánlott, ahol hosszú meleg nyár van, így elegendő az idő a beéréshez. Az éghajlati hőmérséklet határozza meg a cukortartalmát is. A változó magyar éghajlat lehetővé teszi az őszi termesztést is, de utóérésben már nem annyira édes, mint a nyárközepiek.
a hógolyó sárgadinnye Környezeti igénye:
Jó, tápdús talajt igényel. A hőmérsékletet emelhetjük, ha fekete fóliát helyezünk az indák alá.
A tápanyagok közül elsősorban a kálium határozza meg a cukortartalmát, ezért érdemes
DCM gyümölcs fermentált bio trágyánkat tenni a sárgadinnye alá a fészekbe, mert annak emelt káliumtartalma van.
Helyrevetés esetében a karógyökere mélyre hatol, eléri a 80-110 centiméteres mélységet is, hajtásrendszere pedig leginkább az uborkáéhoz hasonlít. Termeszthetjük támrendszer mellett, de támrendszer nélkül is. A kelés után nagyjából 30-40 centiméteres magasságig nő felfelé, ha eléri ezt a magasságot, akkor lefekszik.
A sárgadinnye elsődleges oldalhajtásai a főhajtások alsó lomblevél hónaljában fejlődnek ki, majd ismét elágazódnak.
Leveleinek alakja fajtajelleg.
Érdekesség, hogy a magvak 7-8 évig is megtartják csírázóképességüket és második évben jobban kelnek mint közvetlenül a magfogás után.
A hógolyó sárgadinnye jótékony hatásai:
A sárgadinnye bővelkedik A-vitaminban, ami egyebek mellett a haj és a köröm szépségéért felelős.
Bőségesen található még benne B-vitamin-komplex, így a sárgadinnye kedvező hatással van az idegrendszer működésére, illetve az agyműködésre. Hasonlóan gazdag C-vitaminban, amely sok szempontból nélkülözhetetlen a szervezet számára: erősíti az immunrendszert, felveszi a harcot a különféle betegségek kialakulásában közrejátszó szabadgyökökkel.
A vitaminokon túl a sárgadinnye ásványianyag-tartalma is figyelemre méltó. A benne lévő nem csekély mennyiségű kálium vízhajtó hatása révén segít a szervezetnek megszabadulni a nem oda való anyagoktól, amivel nemcsak a fogyást támogatja, illetve a túlsúlyosság és az elhízás megelőzésében játszik közre, hanem a megelőzésben is fontos szerepet tölt be – többek között a szív- és érrendszer működését is pozitívan befolyásolja. Van még a sárgadinnye gyümölcsében nagyobb mennyiségű kalcium és foszfor is, amelyek a csontok és a fogak egészségéhez elengedhetetlenek.
Vetés: palántának április-május, 22 fokon kel legjobban
Kiültetés: május (legalább 14 fokos talajhőmérsékletnél).
Tipp: a főhajtásokat a 4. ízköznél csípjük vissza a gazdag termés érdekében.
Tartalom: kb. 25 mag
Ezermagtömeg: 44,08 g
A sárgadinnye BIOLÓGIAI NÖVÉNYVÉDELME
Vetés előtt érdemes Polyversum nevű élő gomba készítményünkkel kezelni a vetőmagot.
Ezeknél az ellenálló fajtáknál, beállt biotermesztésben ritkán kell a továbbiakban beavatkozni növényvédelemmel. Inkább a lisztharmat okozhat gondokat, amit a Prosilicon speciális lúgos, természetes szilikát alapú készítményünkkel lehet megoldani. Ennek a készítménynek további előnye, hogy a benne található speciális szilikát ásványok beépülnek a bőrszövetbe és erősítik azt, így a repedés és bakteriális fertőzések ellen is védi a termést.
Az olyan kifejezetten dinnyékre jellemző gombás betegségek ellen, mint például a fuzáriumos hervadás, didimellás , kolletotrichumos betegségek és a dinnyeperonoszpóra, elsősorban agrotechnikával védekezünk, azaz vetésváltással, ellenőrzött vetőmag használatával. Amennyiben mégis fellép valamelyik fertőzés, akkor a beteg növényt távolítsuk el, az egészségeseket pedig megelőzésként kezeljük Polyversum nevű élő gomba készítményünkkel.
A vírusok ellen kizárólag a levéltetvek rajzásának akadályozásával lehet védekezni, mert azok viszik át. Ezt sárga ragadós lapokkal tudjuk megtenni.
REINSAAT VETŐMAGOK
A ReinSaat KG-nál a vetőmagok biodinamikus gazdálkodásból származnak. A nemesítés kifejezetten az ellenállóképesség fokozását veszi célba.
Az általuk előállított vetőmagokból sokkal edzettebb, ellenállóbb növények nevelhetők, mint az egyéb nagyüzemi vetőmag előállító cégek magjaiból. A ReinSaat növényei a legalkalmasabbak kiskerti bio termesztésre.
A csírázóképességre saját, speciális előírásokat is használnak, a hatóságilag előírtakon felül, így ezeknek a vetőmagoknak az átlagosnál jobb a kelési aránya. Egészséges, ellenálló növényeket nevelhetünk belőlük.
Cégünk folyamatos szakmai kapcsolatban áll az előállító ReinSaat céggel és a vetőmag előállítást is nyomon követjük, ellátjuk márka képviseletüket.
Vetőmag visszafogásra ezek a legalkalmasabb növények!
RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!
Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.
Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.
A Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
A FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.
Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.
Értékelések
Még nincsenek értékelések.