Huanita

Huanita

520 Ft

Kifejtő, tarka, bokorbab.

Elfogyott

Cikkszám: VegyszmV-BAB-SZ415.
Tömeg 0,1 kg
Faj

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Huanita fürjbab vegyszermentes zöldség vetőmag

A Huanita fürjbab vegyszermentes zöldség vetőmag tenyészideje 95 nap.

A bokor 45-50 cm magas, szára szilárd. Virága halvány lila. Hüvelye kissé görbült, fiatalon sötétzöld vöröses színeződéssel, éretten barna színű. Hüvelyenként 4-6 db megnyúlt, tojásdad alakú halványbarna alapú, sötétbordó cirmos magot érlel. A mag köldöke fehér, barna köldökgyűrűvel.

Vetés: hőigényes, 8-10 0C-on csírázik.

Főveteményként május végéig vetjük fészekbe vagy sorosan. Fészkes vetésnél 30-40×30 cm-re kapával fészket vágunk és 4-5 magot vetünk. Soros vetésnél 50 cm-es sorokat húzunk, a tőtávolság 6-8 cm.

Vetésmélység mindkét esetben 3-4 cm.
Vetőmagszükséglet: 100-120 g/10 m2.

Felhasználás: szárazbabként használható, a szedést augusztusban kezdhetjük. Tisztítás után -10,-15 0C fokon tartjuk 1-2 napig, hogy zsizsiktelenítsük.

Vetés szabadföldbe: április második fele-június végéig

Betakarítás ideje szabadföldön: július-szeptember végéig

Tartalom: 50g

Huanita fürjbab biológiai növényvédelme

A babok nem igényelnek frissen trágyázott talajt, de a komposztot meghálálják. A gyökerükön található gümőkben rendkívül sok nitrogén megkötő baktérium él, ezért kitűnő elővetemény, bár későn kerül le, de őszi káposztafélék, levélzöldségek nagyon jól érzik magukat utánuk. Érdemes bennhagyni a gyökerüket és a talaj baktériumflóráját tovább gazdagítani Algil-Bio oltóanyagunkkal.

A túlöntözés és a lombfelület öntözése hajlamosítja a babféléket a gombás betegségekre, ezért inkább a talajfelülelten öntözzük!

Kártevőik közül első helyen említjük a levéltetveket. Amikor észrevesszük érdemes lehet valamilyen növényi kivonattal (pl.: Csalánlé, vagy Fitokondi) megpróbálkozni, nagyon makacs fertőzés esetén pedig olyan narancsolajos készítményeket válasszunk, mint a Wetcit

 

Gombás és bakteriális betegségeik ellen érdemes terméshozástól Polyversummal permetezni.

Ennek használatához iránymutatást ad, az alábbi video:

A polyversum használata

A “kukacosságot” okozó molyok és bagolylepkék ellen leghatékonyabban mini petefürkészeinkkel lehet védekezni.

Vegyszermentes zöldség vetőmagok

A Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.