Húsvéti rozmaring

Húsvéti rozmaring

16 900 Ft

 Régi magyar fajta, fűszeres ízű, illatos-zamatos, késői utóérő.

4 készleten

Cikkszám: KONTENERES-ALMA-SAJ-043.
Kategóriák: , .

A Húsvéti rozmaring alma konténeres gyümölcsfa gyümölcse csúcsosodó-gömbölyded.

A gyümölcs húsa leveses, fűszeres ízű, illatos-zamatos.

Tömeg 21 kg
Faj

HÚSVÉTI ROZMARING ALMA konténeres GYÜMÖLCSFA

A Húsvéti rozmaring alma konténeres gyümölcsfa ősi magyar fajta, hazánkban nagyon ismert és elterjedt.

Erős, kitűnő ellenálló képességű, régi fajta. Főként vad alanyon nagyon erős növekedésű. Lassan fordul termőre, de nagyon hosszú az élettartama, jó néhány 100 éven felüli példányt gondozunk. Alternáciára hajlamos, azaz néhány évente “pihen”, azaz alig, vagy egyáltalán nem hoz termést. A termő években viszont képes a túlkötésre, de természetes gyümölcshullással szabályozza magát. Hatalmas termésmennyiségekre képes jó években. Nagyon óvatosan szabad csak metszeni, mert termőrügyeit több éves vesszőkön hozza, ezért aki ugyanúgy metszi, mint a modern, intenzív fajtákat, az évekkel előre “leszüreteli” a fát!!!

Jól viseli a kötöttebb, nedvesebb talajokat, de a száraz, meleg vidéket is jól bírja, edzett, igénytelen.

Kiváló porzó, szinte mindenhez társítható.

Szedése nagyon későn, októberben történik, de vigyázzunk, hogy ne fagyjon meg! Utóérő. Egészen húsvétig tökéletesen megtartja minőségét. Nevét kellemes illatáról és hosszú eltarthatóságáról kapta. Régen a lakásban, szekrények tetején utóérlelték, amitől kellemes illatot kapott a ház.

Elég vastag, szívós, kissé zsíros tapintatú, fényes héja teszi lehetővé, hogy ne veszítse el nedvességtartalmát és a hosszú tárolás alatt is bőlevű, roppanós maradjon. Ugyanez az oka, hogy jól  szállítható, sérülésre nem hajlamos.

A Húsvéti rozmaring alma konténeres gyümölcsfa gyümölcse csúcsosodó-gömbölyded. Nem szimmetrikus. Színe sárgászöld, mely napos oldalán pirossal mosott. A gyümölcs húsa zöldes-fehér, magháza körül sötétebb erekkel. A belseje erős szövetű, leveses, fűszeres ízű, illatos-zamatos.

Az Alföldön is nagyon jól termeszthető piacos téli alma. A rovarok kevésbé támadják meg. A tömegtermesztésre ajánlott fajták közé van sorolva.

A HÚSVÉTI ROZMARING ALMA GYÜMÖLCSFA BIOKERTI NÖVÉNYVÉDELME:

Az általunk forgalmazott almafák nem fogékonyak a gombás, bakteriális és vírusos fertőzésekre. Ez azt jelenti, hogy az átlagos ellenálló képességük jóval nagyobb, mint a többi almafáé. Ennek ellenére bizonyos kártevők és kórokozók ezeknél is megjelenhetnek.

A Húsvéti rozmaring alma konténeres gyümölcsfa leggyakoribb kártevője az almamoly. Ellene védekezni kell, aminek elsődleges oka nem is az alma “kukacossága” amelyet a molyok hernyói okoznak, hanem az általuk ejtett seben keresztül befertőző monília. Az almafáknál elsődlegesen a gyümölcsmonília jelentkezik, ami ugyan nem jár hajtáselhalással és fapusztulással, de kevés idegesítőbb dolog van, mint az érés kezdetekor, tömegesen lerohadó termés.

A védekezés immár csak petefürkészekkel is megoldható, de a teljes biztonsághoz érdemes az első petefürkész kapszula kihelyezése előtt egy Dipel, bakteriális készítménnyel permetezést beiktatni.

monília elleni védelem fertőzött területeken mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. Ez már fertőzött, idős fákon is működik és képes tünetmentesen tartani őket.

Tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!!!) adjuk narancsolajos készítményt (Wetcit). És beteg fák esetén bioban engedélyezett réz hatóanyagú készítményt (Cuproxat). Utána virágzáskor fertőtlenítsük a talajt Trifender Pro gombaölő gomba készítménnyel.

Polyversum gombaölő gombával pedig kétszer, egyszer nyár elején, egyszer pedig a gyümölcsérés kezdetén permetezzünk.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.