Indátlan fehér

Indátlan fehér

345 Ft

Bőtermő, bokor típusú főzőtök.

14 készleten

Cikkszám: VegyszmV-TOK-RD195.
Tömeg 0,01 kg
Faj

csomagolás

Bio besorolás

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Indátlan fehér spárgatök vegyszermentes vetőmag

Az Indátlan fehér spárgatök vegyszermentes vetőmag bokor típusú főzőtök.

Termése hengeres, a kocsány felé keskenyedő, fehér húsú, 1-3 kg átlagtömegű, fagyasztásra is kiváló.

Hálás, sok termést adó, viszonylag kis helyigényű fajta, kisebb kertekbe is. Másodvetésre is alkalmas, a szárazságot jól tűri.

A spárgatök lágy szárú, egyéves, erős gyökérzettel rendelkező növény. Főgyökerű. Nagy levelei tenyeresen karéjosak. Levélnyele hosszú, üreges és bordás felületű. Az egész növény serteszőrös. Levélnyelein és erein tüskék is találhatók. Virágai nagyok, egylakiak.

Tápértéke nem nagy, inkább étrendi jelentősége van. Mélyhűtve a téli zöldségellátásban van szerepe. Rövid idő alatt nagy tömeget terem.

Melegigényes, fagyérzékeny növény. Magja csak 12 C°-on kezd. csírázni. Optimális hője 25 ą 7 C°. -1,5 C°-on az egész növény elpusztul.

Zavartalan fejlődéséhez sok nedvesség kell. Szereti a humuszban gazdag talajt, egyébként talajban nem válogatós, ha elegendő tápanyag áll rendelkezésére, szinte mindenhol megterem. A zöldséges forgók első szakaszába kerül.

Gyors fejlődése miatt elő- és utóterményként termesztik. Előtte általában áttelelő salátát, spenótot, zöldhagymát retket, korai karalábét, utána céklát, téli retket, salátát és karalábét termesztenek.

A Spárgatök a friss trágyázást v. a fészektrágyázást meghálálja.

Tenyészterülete: 100-150 X 80-100 cm

Vetés szabadföldbe: április első fele-június végéig

Betakarítás ideje szabadföldön: szeptember második felétől október végéig

Tartalom: 5g

Az Indátlan fehér spárgatök biológiai növényvédelme

Vetés előtt érdemes Polyversum nevű élő gomba készítményünkkel kezelni a vetőmagot.

Elsősorban a lisztharmat okozhat gondokat, amit a Prosilicon speciális lúgos, természetes szilikát alapú készítményünkkel lehet megoldani. Ennek a készítménynek további előnye, hogy a benne található speciális szilikát ásványok beépülnek a bőrszövetbe és erősítik azt, így a repedés és bakteriális fertőzések ellen is védi a termést.

Az olyan kifejezetten tökfélékre jellemző gombás betegségek ellen, mint például a peronospora (Pseudoperonospora cubensis), a mézgás varasodás (Cladosporium cucumerinum), az uborka-lisztharmat (Erysiphe cichoracearum), az uborka- és dinnyevész (Corynespora melonis),  a fuzáriumos hervadás, kolletotrichumos betegségek elsősorban agrotechnikával védekezünk, azaz vetésváltással, ellenőrzött vetőmag használatával. Amennyiben mégis fellép valamelyik fertőzés, akkor a beteg növényt távolítsuk el, az egészségeseket pedig megelőzésként kezeljük Polyversum nevű élő gomba készítményünkkel.

Állati kártevői: levéltetvek .(Aphididae), takácsatkák (Tetranychidae). A levéltetvek ellen a narancsolajos készítmények (PrevB2 és Wetcit), illetve a NeemAzal jelenthetnek megoldást a biotermesztésben

A vírusok ellen kizárólag a levéltetvek rajzásának akadályozásával lehet védekezni, mert azok viszik át. Ezt sárga ragadós lapokkal tudjuk megtenni.

Vegyszermentes vetőmagok

Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.