Indiai citromfű

Cikkszám: CS-CITROMFU-GAB-006.
Kategóriák: , .

Indiai citromfű

1 490 Ft

Valódi citromízű indiai fűszernövény.

Elfogyott

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Indiai citromfű bio fűszer és gyógynövény

Az indiai citromfű bio fűszer és gyógynövény rendkívül kedvelt fűszernövény az ázsiai gasztronómiában.

Azon kívül, hogy rengeteg ételt tehetünk vele élvezetesebbé, gyógynövényként is használják. 

Jellegzetes illatú, kellemes ízű fűszernövény, mely számos ázsiai ország gasztronómiájának fontos alkotóeleme. Hosszúkás, vékony levelei tápanyagokban gazdagok, így A- és C-vitaminokban, folsavban, magnéziumban, cinkben, rézben, vasban, káliumban, foszforban, mangánban és kalciumban.

Indiai citromfű / Cymbopogon citratus
LEÍRÁS
Az indiai citromfű (lemongrass) a pázsitfűfélék (Poaceae) családjába tartozó évelő trópusi gyógy-és fűszernövény. Eredeti előfordulási helye nem ismert, valószínűleg Srí Lanka és Malajzia a géncentruma. A Cymbopogon nemzetség más fajaival együtt régóta alkalmazzák fűszerként, a tradicionális gyógyászatban gyógynövényként és az illatszeripar is hasznosítja illóolaját (Aetheroleum citronellae). A nemzetség két legfontosabb képviselőjét a Cymbopogon flexuosust és a Cymbopogon citratust nagy mennyiségben termesztik Kongóban, Madagaszkáron és Guatemalában. Dél-Afrikában a citromfű fajok levelét tetőfedésre is használják. Kelet-és Nyugat Indiában a C. citratust és C. flexuosust kozmetikai alapanyagként, rovarriasztó készítményekben, emésztési zavarok és lázas betegségek kezelésére alkalmazzák. Az ázsiai gasztronómiában a friss, aromás indiai citromfű hagyományos elem. Leveleinek kiszélesedő alapi részét megtörve ázsiai ételekhez adják ízesítőként, de magukat a leveleket is használják fűszerként, teafűként.

A növény több hatóanyagcsoportot is tartalmaz, alkaloidokat, terpenoidokat, flavonoidokat, karotinoidokat és tanninokat izoláltak a kémiai összetevők vizsgálatánál. Érdekesség, hogy a különböző termőhelyekről származó indiai citromfű illóolajok eltérő fő komponenseket tartalmaznak, például az ázsiai mintákban több geraniol, míg az afrikai mintákban a mircén jelent meg nagyobb mennyiségben. Általában véve a fő illóolaj komponensek a citronellál és a geraniol.
GONDOZÁSA
Az indiai citromfű 2-5 év alatt éri el végleges méretét, kifejlett kori magassága 1,5 méter, szélessége 0,5-1,5 méter. Levelei vékony szálasak, lehajlók. Meleg-és fényigényes. Nagyon széles tűrőképességű növény lévén szinte bármilyen talajon termeszthető, a száraz és nedves körülményeket is elviseli. Fagyérzékenység szempontjából az USDA 10-es zónába tartozik, azaz a mi éghajlatunkon nem fagytűrő, -1 fok alatt károsodik. A kiültetett töveket az első fagyok előtt nagyobb cserépbe, kaspóba ültetve, hűvös, világos helyen átteleltethetjük. Tőosztással szaporíthathatjuk késő tavasszal vagy szintén tavassazl megpróbálkozhatunk a magvetéssel, meleg, védett helyen.

Források:
Molecules 2015, 20(5), 7438-7453; https://doi.org/10.3390/molecules20057438
https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Cymbopogon+citratus
https://www.rhs.org.uk/Plants/22170/i-Cymbopogon-citratus-i/Details
Dános Béla (1997): Farmakobotanika. Argumentum Kiadó, Budapest

bio gyógy- ÉS fűszernÖVÉNYeink

Minden gyógy- és fűszernövény palántánk bio minősítésű. A különleges kínálat folyamatosan változik. Érdemes vissza-visszanézni ide.

Az új fajokat, fajtákat elsőként a Biokert Magazinban tesszük közzé, ahol segítséget is adunk a választáshoz és a kezeléshez.

A biokertek értékes része a gyógynövényes ágyás és a fűszerspirál. Természetesen szegélynövényként, vagy szigetekben elhelyezve is tökéletes választás, szinte bármely növény ebből a kategóriából.

A modern konyhák ma már a friss, zöldfűszerekre építenek, melyeket bármely kertben megtermelehtünk már és valóban frissen, szedés után azonnal adják a legtöbb ízanyagot, aromát.

A gyógynövények világa hozzáértést, információt igényel. Óvatosan használjuk őket, de érdemes belekezdeni, hiszen a legtöbb mesterséges hatóanyag, amelyeket gyógyszerként lehet kapni fellelhető természetes fromában is gyógynövényeinkben, egyes esetekben pedig gyógyszerekbe is a növényekből kivont alkaloidákat teszik.

Legjobb kezdés, ha elgondolkodunk, hogy melyek a családban leggyakrabban kezelt hétköznapi betegségek tünetek és azokra keresni megfelelő növényt. Ilyen lehet például a felső légúti megbetegedések, izületi bántalmak, emésztési panaszok, hugyúti problémák, fül- vagy fejfájás. Mi tudunk adni szinte bármely gyógynövényt, de mindegyiknek megvan a maga ültetési ideje, ezért az év különböző szakaszaiban fogják megtalálni kínálatunkban.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.