Istengyalulta tök

Istengyalulta tök

1 590 Ft

Spagettitök, amit nem kell gyalulni.

11 készleten

Cikkszám: BioV-TOK-RS079.

Az Istengyalulta tök bio vetőmag termése futó indájú.

Főzeléknek való, ovális-hosszúkás tök, héja sárgás.

Tömeg 0,01 kg
Faj

csomagolás

Bio besorolás

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Istengyalulta tök bio vetőmag

Az Istengyalulta tök bio vetőmag termése futó indájú. Főzeléknek való, ovális-hosszúkás tök, héja sárgás.

A termés súlya 1-3 kg. A terméshús főzéskor szálakra esik szét, így nem kell gyalulni.

Az Istengyalulta tök erőteljes növekedésű. Pöttyös termését késő ősszel kis kocsánnyal szedjük. Jól tárolható.

Közép-Amerikából származik. Mexikótól Peruig őshonos, már régóta ismert, termesztett és fogyasztott növény. Európában kevésbé terjedt el. Ezek a fantasztikus tökfajták reneszánszukat élik az új gasztronómiában. A kettévágott tököt hőkezelni kell. Ez lehet sütő, egy lábosban víz, vagy akár mikrohullámú sütő is. Utána villával kanállal ki kell szedni a belsejét, amely úgy jön ki, mintha már a tökben valaki lereszelte volna.
Az Istengyalulta tök húsát spagettiként használva olasz ételeket teljesen gluténmentesen, szuper egészségesen tudunk elkészíteni.

Lugasra, vagy fára szokták felfuttatni, mert 10m-es hajtásokat is nevel. Tavaszig is eltartható. Hófehér húsából nagyon finom főzelék készíthető.

Az Istengyalulta tök egyéves, lágy szárú, a tökfélék családjába tartozó növény. Gyökérzete fejlettebb, erősebb, mint a spárgatöké vagy a patisszoné. Föld feletti hajtása igen erőteljes növekedésű.

Termése kissé megnyúlt szabályos kabak. Egy-egy növényen átlagosan 8 termés van, és elérhetik az öt kilogrammot is. A termés sötétzöldes alapszínű, melyet márványozott fehér csíkok élénkítenek hosszanti irányban. Az Istengyalulta tök húsa 4-5 cm vastag, és fehéres sárga színű. Keményebb, mint a spárgatök húsa. Magja jellegzetes, apróbb, mint a spárgatök magja.

Előnye, hogy jól eltartható, különösen hűvös tároló helyen.

Az árnyékot nem szereti, olyankor a virágok alig termékenyülnek.

Az Istengyalulta tököt magról kell szaporítani. A vetőmag április végén, május folyamán,kerüljön a fészkekbe. A sortávolság 2 m, a tőtávolság pedig 1,5 m legyen.

Ápolása kizárólag talajgyomtalanításból áll. Nem kell öntözni.

Vetés szabadföldbe: április második fele-május végéig

Betakarítás ideje szabadföldön: szeptember második felétől október végéig

Tartalom: kb. 10 mag

Ezermagtömeg: 162,72 g

A Istengyalulta tök biológiai növényvédelme

Biogazdálkodásban a helybe, fészekbe vetés jobb, mert palántaneveléssel csak minimálisan hozható előre a termésérés, viszont a palánták sérülékenyebbek és gyökerük kevésbé erős és melyre hatoló.

Az Istengyalulta tök  nagy tápanyagigényét a tápelemeket folytonosan leadó szerves trágyával elégíthetjük ki a legjobban. Ha nincs módunkban az egész területet trágyázni, akkor feltétlenül fészekbe vessük, azaz ültetés előtt 2 héttel a kijelölt és kiásott fészkekbe tegyünk egy lapátnyi (bio) trágyát, majd temessük vissza, hogy megülepedjen a gödör talaja. Erre a célra tökéletesen megfelel Orgevit fermentált bio trágyánk is.

Az ellenálló tökfajtáknál, beállt biotermesztésben ritkán kell a továbbiakban beavatkozni növényvédelemmel. Inkább a lisztharmat okozhat gondokat, amit a Prosilicon speciális lúgos, természetes szilikát alapú készítményünkkel lehet megoldani. Ennek a készítménynek további előnye, hogy a benne található szilikát ásványok beépülnek a bőrszövetbe és erősítik azt, így a repedés és bakteriális fertőzések ellen is védi a termést.

Az olyan kifejezetten tökfélékre jellemző gombás betegségek ellen, mint például a fuzáriumos hervadás, kladospóriumos , kolletotrichumos betegségek és a tökperonoszpóra, elsősorban agrotechnikával védekezünk, azaz vetésváltással, ellenőrzött vetőmag használatával. Amennyiben mégis fellép valamelyik fertőzés, akkor a beteg növényt távolítsuk el, az egészségeseket pedig megelőzésként kezeljük Polyversum nevű élő gomba készítményünkkel.

Az Istengyalulta tököt támadó vírusok ellen kizárólag a levéltetvek rajzásának akadályozásával lehet védekezni, mert azok viszik át. Ezt sárga ragadós lapokkal tudjuk megtenni.

REINSAAT VETŐMAGOK

A ReinSaat KG-nál a vetőmagok biodinamikus gazdálkodásból származnak. A nemesítés kifejezetten az ellenállóképesség fokozását veszi célba.

Az általuk előállított vetőmagokból sokkal edzettebb, ellenállóbb növények nevelhetők, mint az egyéb nagyüzemi vetőmag előállító cégek magjaiból. A ReinSaat növényei a legalkalmasabbak kiskerti bio termesztésre.

A csírázóképességre saját, speciális előírásokat is használnak, a hatóságilag előírtakon felül, így ezeknek a vetőmagoknak az átlagosnál jobb a kelési aránya. Egészséges, ellenálló növényeket nevelhetünk belőlük.

Cégünk folyamatos szakmai kapcsolatban áll az előállító ReinSaat céggel és a vetőmag előállítást is nyomon követjük, ellátjuk márka képviseletüket.

Vetőmag visszafogásra ezek a legalkalmasabb növények!

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.