Jofela

Jofela

22 500 Ft

Egyedülálló fajta! Rezisztens sharka vírusra és moníliára, eltartható és nagyon finom.

3 készleten

Cikkszám: KONTENERES-FA-SZILVA-NKK211.
Kategóriák: , .

Monília és sharka vírus rezisztens, finom ízű, új fajta

Tömeg 16 kg
Bio besorolás

csomagolás

Faj

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Jofela szilva konténeres gyümölcsfa oltvány

A Jofela szilva konténeres gyümölcsfa klón létrehozásakor a sarka-rezisztens ’Jojo’ fajtát keresztezték a kitűnő ízű, 2000. óta létező ’Felsina’-val. Az utód mindkét szülő pozitív tulajdonságait egyesíti.

A hosszúkásan ovális gyümölcs színe erősen hamvas, alakja a ’Felsina’-éhoz hasonló. A közepes méretű gyümölcs súlya 32-40 gramm.

Az érés időszaka augusztus vége – szeptember közepe. Nagyon egyenletesen érik, hosszabb időn át is a fán maradhat minőségének romlása nélkül.

Összességében a fajta kevéssé hajlamos a moníliafertőzésre és rezisztens a hőségre.

A mag nagyon jól elválik a sárga-aranysárga gyümölcshústól, amely ropogós, íze pedig zamatos, harmonikus és kiegyenlített. A cukortartalom magas: a legutóbbi négy év során 20,5–23,3.  A Jofela kiválóan alkalmas friss fogyasztásra, de süteményekhez is.

A Jofela növekedése közepes erősségű, ágai lapos lefutásúak, ezáltal könnyen és problémamentesen elérhetők. Levele egészséges, virágzása közép-korai, öntermékeny.

A sarka-betegség a legveszélyesebb vírusos megbetegedés a gyümölcstermesztésben, és egyre több helyen jelenik meg. Az eddig megfertőződött területeken megállapítható az eddig toleráns fajták fokozódó megbetegedése is. Az okok egyike, hogy a klimatikus feltételek megváltoztak. A károsodás akkor különösen erős, ha már a fiatal fák is érintettek. Sok vidéken sajnos nem tarthatóak már sarka-mentesen a fiatal telepítések. Ezeken a területeken már csak az segíthet, ha a továbbiakban már csupán teljesen sarka-rezisztens fajtákat ültetnek. Ennek a fajtának a létrehozásával új korszak kezdődik. Első ízben sikerült az abszolút sarka-rezisztenciát kiváló gyümölcsminőséggel, nagyon jó eltarthatósággal, valamint monília-rezisztenciával összekötni. A Jofela külső tulajdonságai, de főleg belső, nagyon magas gyümölcsminősége révén gazdagítja a piacot.

A jofela SZILVA BIOLÓGIAI NÖVÉNYVÉDELME

A szilvának több betegsége és kártevője is van. Az általunk forgalmazott fák az átlagosnál sokkal ellenállóbbak bizonyos betegségekkel szemben. de azért bio védekezésre is szükség lehet. A szilva legfőbb betegsége, a szilvahimlő, melyet a sharka vírus okoz. Sajnálatos módon, a magyar besztercei, talán a világ a legfogékonyabb fajtája a sharka vírusra. Mivel ez hazánk legelterjedtebb fajtája, ezért teljes mértékben fertőzött az ország. Szinte lehetetlen erre fogékony fajtát egészségesen tartani hosszabb ideig. Ez az oka, hogy szilva fajtaválogatásunk elsődleges szempontja a sharka vírussal szembeni ellenállóképesség, vagy rezisztencia.

A szilva levéltetű legyengítheti a fákat, ezért ha túlságosan elszaporodnak, akkor, bevethetünk narancsolajos- (BOROIL), vagy neemolajos- (Neemazal) készítményeket,

Érdemes rövid időre általános sárga ragadós lapokat kihelyezni a rajzás idejére és ragadós öveket a hangyák ellen, hogy ne vigyék fel a tetveket a fákra. A szilvadarazsak virágzáskor rakják le petéiket a csészelevelekre. Az abból kikelő lárvák rágásának, korai gyümölcshullás az eredménye. Ezt a fa felső részében elhelyezett fehér ragadós lapokkal tudjuk megakadályozni. Bizonyos években azonban olyan sokan vannak, hogy ez nem elég és azonnal, ahogy az utolsó szirmok is lehullottak, permetezzünk Neemazallal, amely egy természetes, szelektív rovarölő készítmény. Előtte ne, mert bánthatja a méheket, de később se, mert akkorra már berágják magukat a kikelő lárvák.

A szilvamoly későbbi kártevője a szilvának, Ennek köszönhetők a “kukacos” gyümölcsök és a rengeteg moníliás gyümölcsrothadás. A kártevő ellen petefürkészeinkkel és Dipel bakteriális készítménnyel védekezhetünk. Ha komoly moníliás fertőzés előfordul az egyik évben, akkor a következőben muszáj védekezni ellene.

Tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!!!) adjuk narancsolajos készítményt (BOROIL) Virágzáskor fertőtlenítsük a talajt Trifender Pro gombaölő gomba készítménnyel. AMAZON gombaölő baktériummal pedig permetezzük a fát virágzáskor, vagy utána azonnal.

Új probléma is közeleg, a fitoplazmózis, amely szintén a szilvákat is sújtja. Ezt főként kabócák viszik át.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat, biokiskertesz.hu oldalunkon online konzultációt is folytathat szakembereinkkel (Székely Gyöngyvér).

FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.