Jofela

Jofela

6 900 Ft

Egyedülálló fajta! Rezisztens sharka vírusra és moníliára, eltartható és nagyon finom.

987 készleten

Cikkszám: SZGY-JOFELA-SZILVA-FAR081.
Kategóriák: , .

Monília és sharka vírus rezisztens, finom ízű, új fajta

Tömeg 1 kg
Bio besorolás

csomagolás

Faj

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

A klón létrehozásakor a sarka-rezisztens ’Jojo’ fajtát keresztezték a kitűnő ízű, 2000. óta létező ’Felsina’-val. Az utód mindkét szülő pozitív tulajdonságait egyesíti. Az első szüret 2005-ben volt. A 7346. számú magonc termésének minősége különösen jó volt, erősen hiperérzékenység (index 1.0) mellett. Emiatt már a 2006/07-es tél folyamán megtörtént a szaporítása a második szelekciós vizsgálathoz. Ennek a vizsgálatnak a termését 2009-ben szüretelték. A klón tehát nagyon hamar fordult termőre, és a vizsgálat eddigi négy éve alatt a különböző telephelyek mindegyikén magas – nagyon magas hozamúnak bizonyult. A hosszúkásan ovális gyümölcs színe erősen hamvas, alakja a ’Felsina’-éhoz hasonló. A közepes méretű gyümölcs súlya 32-40 gramm, a 2012-beli magas – nagyon magas hozamú évben 35-38 gramm volt. Az érés időszaka augusztus vége – szeptember közepe, azaz a fajta a házi szilvával együtt szedhető. Nagyon egyenletesen érik, hosszabb időn át is a fán maradhat minőségének romlása nélkül. A 2012. év őszén az első gyümölcsöt szeptember 10-én, az utolsót 24-én szedték le ugyanarról a fáról. Hagytak is a fán próbát október 2-ig, a szilva még ekkor is jó/nagyon jó ízű volt. A fajta eltarthatósága 2011-ben is megmutatkozott már. Ekkor a termést egy héten át pincében tárolták; még ezután is szilárd volt a gyümölcs, nem volt rothadás miatti veszteség. Összességében a fajta kevéssé hajlamos a moníliafertőzésre és rezisztens a hőségre. A ’Hauszwetsche Wolff’ 2011-ben 80%-os kárt szenvedett a 35°C-os hőségben, az azonos érési szakaszban levő ’Jofela’–t semmi károsodás nem érte. A mag nagyon jól elválik a sárga-aranysárga gyümölcshústól, amely ropogós, íze pedig zamatos, harmonikus és kiegyenlített. A cukortartalom magas: a legutóbbi négy év során 20,5–23,3 % Brixet mértek. 2012-ben a négy próba-időpontban 22- 24,5% volt a Brix, ami magas/nagyon magas cukortartalmat jelent. Emellett a gyümölcs íze jó/nagyon jó értékelést kapott. A ’Jofela’ kiválóan alkalmas friss fogyasztásra, de süteményekhez is. A ’Jofela’ növekedése közepes erősségű, ágai lapos lefutásúak, ezáltal könnyen és problémamentesen elérhetők. Levele egészséges, virágzása közép-korai, öntermékeny.

A sarka-betegség a legveszélyesebb vírusos megbetegedés a gyümölcstermesztésben, és egyre több helyen jelenik meg. Az eddig megfertőződött területeken megállapítható az eddig toleráns fajták fokozódó megbetegedése is. Az okok egyike, hogy a klimatikus feltételek megváltoztak. A károsodás akkor különösen erős, ha már a fiatal fák is érintettek. Sok vidéken sajnos nem tarthatóak már sarka-mentesen a fiatal telepítések. Ezeken a területeken már csak az segíthet, ha a továbbiakban már csupán teljesen sarka-rezisztens fajtákat ültetnek. Eddig világszerte csak a ’Jojo’ volt az a fajta, amely egészséges maradt. A Weil der Stadtbeli (Baden-Württemberg) sarka-kísérleti telepen egy csoportnyi ’Jojo’ fajtájú fa áll immár 20 éve, és még mindig teljesen egészségesek. A fajtát a hohenheimi nemesítések során gén-donorként alkalmazták, hogy az új fajtákba keresztezhessék a hiperérzékenységét, ami a rezisztenciát létrehozza. Időközben már több mind 40 klón található különböző telepek vizsgálati állományában, párhuzamosan a Breisach-beli és a Weil der Stadt-i sarka-kísérleti telepekkel. Az egyik ilyen klón az elmúlt években különösen pozitívan tűnt ki, ezért ’Jofela’ néven fajtavédelemre terjesztették fel. A név kezdő szótagja, a „Jo” jelzi, hogy hiperérzékeny, sarkarezisztens fajtáról van szó.

ÚJ KORSZAK KEZDŐDIK
A fajta létrehozásával új korszak kezdődik. Első ízben sikerült az abszolút sarka-rezisztenciát kiváló gyümölcsminőséggel, nagyon jó eltarthatósággal, valamint monília-rezisztenciával összekötni. A két új fajta, az ’Azura’ és a ’Jofela” külső tulajdonságaik, de főleg belső, nagyon magas gyümölcsminőségük révén gazdagítják a piacot. A termelőknek arra ügyelniük kell, hogy éretlenül ne szedjék le a gyümölcsöt. A szilva piacán érett, minőségi gyümölcsre van szükség, csak akkor érhetőek el jó árak, és így lehet a jövőben is jó esélyekkel termelni.

A SZILVA BIOLÓGIAI NÖVÉNYVÉDELME

A szilvának több betegsége és kártevője is van. Az általunk forgalmazott fák az átlagosnál sokkal ellenállóbbak bizonyos betegségekkel szemben. de azért bio védekezésre is szükség lehet.

A szilva legfőbb betegsége, a szilvahimlő, melyet a sharka vírus okoz. Sajnálatos módon, a magyar besztercei, talán a világ a legfogékonyabb fajtája a sharka vírusra. Mivel ez hazánk legelterjedtebb fajtája, ezért teljes mértékben fertőzött az ország. Szinte lehetetlen erre fogékony fajtát egészségesen tartani hosszabb ideig. Ez az oka, hogy szilva fajtaválogatásunk elsődleges szempontja a sharka vírussal szembeni ellenállóképesség, vagy rezisztencia.

A szilva levéltetű legyengítheti a fákat, ezért ha túlságosan elszaporodnak, akkor, bevethetünk narancsolajos- (BOROIL), vagy neemolajos- (Neemazal) készítményeket, Érdemes rövid időre általános sárga ragadós lapokat kihelyezni a rajzás idejére és ragadós öveket a hangyák ellen, hogy ne vigyék fel a tetveket a fákra.

A szilvadarazsak virágzáskor rakják le petéiket a csészelevelekre. Az abból kikelő lárvák rágásának, korai gyümölcshullás az eredménye. Ezt a fa felső részében elhelyezett fehér ragadós lapokkal tudjuk megakadályozni. Bizonyos években azonban olyan sokan vannak, hogy ez nem elég és azonnal, ahogy az utolsó szirmok is lehullottak, permetezzünk Neemazallal, amely egy természetes, szelektív rovarölő készítmény. Előtte ne, mert bánthatja a méheket, de később se, mert akkorra már berágják magukat a kikelő lárvák.

A szilvamoly későbbi kártevője a szilvának, Ennek köszönhetők a “kukacos” gyümölcsök és a rengeteg moníliás gyümölcsrothadás. A kártevő ellen petefürkészeinkkel és Dipel bakteriális készítménnyel védekezhetünk.

Ha komoly moníliás fertőzés előfordul az egyik évben, akkor a következőben muszáj védekezni ellene. Tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!!!) adjuk narancsolajos készítményt (BOROIL)

Virágzáskor fertőtlenítsük a talajt Trifender Pro gombaölő gomba készítménnyel. AMAZON gombaölő baktériummal pedig permetezzük a fát virágzáskor, vagy utána azonnal.

Új probléma is közeleg, a fitoplazmózis, amely szintén a szilvákat is sújtja. Ezt főként kabócák viszik át.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat, biokiskertesz.hu oldalunkon online konzultációt is folytathat szakembereinkkel (Székely Gyöngyvér).
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.