Kaito

Kaito

1 590 Ft

Kompakt, jól tárolható kínai kel kora tavaszi fóliás, vagy késő őszi termesztésre.

17 készleten

A Kaito kínai kel bio vetőmag korai fajta, ami nagyon fehér és kompakt fejeket formáz.

Nagyon korán vethető. Vízigényes, tápanyagigényes.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Kaito kínai kel bio vetőmag

A Kaito kínai kel bio vetőmag korai fajta, ami nagyon fehér és kompakt fejeket formáz (20-25 cm magas). Nagyon korán vethető, akár január-februárban tavaszi betakarításhoz, július közepétől pedig őszi betakarításhoz.

A Kaito kínai kel fejesedő káposztaféle, valószínűleg természetes kereszteződés révén alakult ki a bordás kelből (pak choi), több mint 1000 évvel ezelőtt, Kínában. Ázsiában évszázadok óta termelik, a legnagyobb termelők pedig a kínaiak, koreaiak és a japánok. Európába, körülbelül 100 éve hozták be.

Nálunk az 1970-es években jelent meg, alacsony energia tartalmú zöldségként (16 kcal), könnyen emészthető, nem puffaszt, (ezért a csecsemők is fogyaszthatják.) Háromszor annyi fehérje van benne, mint a fejes káposztában. Kálium, kalcium, foszfor, mangán, magnézium és vas tartalma magas. Fogyasztása csökkenti a szervezet magas koleszterin (LDL) szintjét.

Frissen salátakeverékekben a legfinomabb, nagyon magas a C-vitamin tartalma. Kitűnő salátákba, wokba, de zöldlékúrák alapanyagát is adja.

A kínai kel egyéves növény.

Hidegtűrő zöldségféle, kifejlett állapotban a  3-5 °C-os fagyokat is elvisel. 1-2 fokos fagypont feletti hőmérsékleten hosszan eltartható.

Fejlődése elején azonban 20 °C körüli hőmérsékletet igényel, ha a fejesedés kezdetéig tartósan 15 °C alatti hőmérsékleten tartjuk, akkor fejképződés nélkül magszárba szökik. A levelek borulása idején már hűvösebb, akár 10-15 °C közötti hőmérséklet is elegendő. A nagy meleget jól viseli, ez szubtrópusi származásából is következik. Kora tavaszi termesztésének azonban éppen az ekkor gyakori 15 °C alatti hőmérséklet szab gátat, amely melegházi palántaneveléssel oldható meg. Ősszel, másodnövényként termesztve, nincsenek ilyen problémák.

A kínai kel tipikus rövidnappalos növény. A nálunk előforduló fajták hosszú nappalok hatására általában magszárba szöknek.

A legvízigényesebb növények egyike.

Erősen tápanyagigényes. Rövid, 60-80 napos tenyészideje alatt jelentős mennyiségű tápanyagot von ki a talajból.

Vetés szabadföldbe: július első fele-július második feléig

Betakarítás ideje szabadföldön: október első felétől november végéig

Tartalom: kb. 60 mag

Ezermagtömeg: 3,14 g

A Kaito kínai kel biológiai növényvédelme

A magokat nedves csávázással érdemes előcsíráztatni/csávázni Fitokondival.

Az ázsiai levélzöldségek a káposztafélékhez tartoznak, de rendkívüli ellenálló képességgel. Egy beállt biokertben valójában nem is kell védekezni a bakteriális és gombás betegségek ellen.

Termesztésüknél tudni kell, hogy legfőbb kártevőik a földibolhák, ezért nyári rajzási időszakukban mindenképpen rovarháló, vagy fátyolfólia alatt érdemes próbálkozni az ázsiai saláta termesztésével. A talaj tetejére pedig szórjunk fahamut, mert az kissé távol tartja ezeket a kártevőket.A földibolhákra a Neem fa biológiai növényvédelmi kivonata a NeemAzal használható, de nagy rajzások idején sajnos nem elegendő

Egyéb talajlakó rovarok is okozhatnak néha gondot, ilyenek például a pajorok, drótférgek. Ellenük érdemes lehet a vetést megelőzően ARTIS rovarölő gombakészítményt használni.

Ki lehet próbálni még a dohányból, vagy Dalmát rovarporvirágból készült házi permetleveket.

A Kaito kínai kel termesztése során egyes helyeken gondot okozhatnak a csigák. Ellenük csapdázásos gyérítés, futókacsa tartása, vagy a professzionális Nemaslug bio, élő készítmény használható biogazdálkodásban.

REINSAAT VETŐMAGOK

A ReinSaat KG-nál a vetőmagok biodinamikus gazdálkodásból származnak. A nemesítés kifejezetten az ellenállóképesség fokozását veszi célba.

Az általuk előállított vetőmagokból sokkal edzettebb, ellenállóbb növények nevelhetők, mint az egyéb nagyüzemi vetőmag előállító cégek magjaiból. A ReinSaat növényei a legalkalmasabbak kiskerti bio termesztésre.

A csírázóképességre saját, speciális előírásokat is használnak, a hatóságilag előírtakon felül, így ezeknek a vetőmagoknak az átlagosnál jobb a kelési aránya. Egészséges, ellenálló növényeket nevelhetünk belőlük.

Cégünk folyamatos szakmai kapcsolatban áll az előállító ReinSaat céggel és a vetőmag előállítást is nyomon követjük, ellátjuk márka képviseletüket.

Vetőmag visszafogásra ezek a legalkalmasabb növények!

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.