Kakukkfű

Kakukkfű

375 Ft

Mediterrán alapf?szer.

38 készleten

Cikkszám: VegyszmV-KAKUKKFU-RD081.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Kakukkfű vegyszermentes vetőmag

A Kakukkfű vegyszermentes vetőmag örökzöld, télen is szedhető.

A kakukkfű az árvacsalánfélék családjába tartozik. Magyarul hívják még pecsenyefűnek is; ez a név utal arra, hogy fűszernövényként többek között húsok ízesítésére használják. 

20–50 cm magas, mintegy 25 cm széles félcserje. Virágai fehérek vagy kissé rózsaszínesek. 

A napfényes helyeket kedveli. Fagytűrő, de a -18 °C alatti hőmérsékletet hosszabb távon nem viseli el.

Fűszerként szintén a növény leveleit és virágos hajtásait használják fel különféle húsok, mártások, saláták, tészták, levesek ízesítésére, de fűszervajat, túrót, sajtot, tojást, illetve likőröket (például a benediktinert) is ízesítenek vele. A hagyományos angol párolt vadnyúl fűszere.

A méhek kedvelik virágait. A mediterrán térségben híres a szicíliai kakukkfűméz.

Teája emésztésjavító, fertőtlenítő, segít a megfázás leküzdésében (fürdőként is használják ekkor).

Sokoldalú, nagyon aromás fűszer; húsokhoz, zöldségekhez, mindenféléhez finom. A fűszercsokrok kihagyhatatlan eleme.

Szárazságtűrő, fényigényes.

Aranysárga levelei aprók, tojás vagy kerekdedek, összedörzsölve rendkívül illatosak.

A kakukkfű használható nehezebben emészthető leveseknél: bab, borsó, burgonya, paradicsom, hal, káposzta.

Burgonyafőzelékben.

Salátáknál: burgonya, zeller, paradicsom, paprika.

Sültekhez: baromfi-, marha- stb., vadas ételekhez.

Töltött káposztához, véres és májas hurka, kolbászok, májkeverékek, halételek, körözöttek, növényi ecetek és a vörösbormártás ízesítésére.

Petrezselyemmel keverve kitűnő fűszeres vajat készíthetünk belőle. Használja a konzervipar is. A bouquet garni fűszerkeverék meghatározó alapanyaga.

Különleges ínyencfalat a kakukkfüves nyúlpecsenye.

Teája világossárga, citromillatú, a jellegtelen ízű gyógyteákat élvezhetővé teszi.

A kakukkfű kitűnő étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító, szélhajtó is.

Antibakteriális hatása van.

Fürdővizekben illatos és frissítő hatású.

Vetés ideje palántaneveléshez: március második fele-május végéig

Vetés szabadföldbe: április második fele-július végéig

Betakarítás ideje szabadföldön: június-október első feléig

Tartalom: kb.350db mag

Ezermagtömeg: 0,24g

Vegyszermentes kakukkfű vetőmagok

Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.