Kapor

Kapor

1 590 Ft

Ízletes kapor a kertből.

Elfogyott

Cikkszám: BioV-FUSZER-RSkr17.

A Kapor bio vetőmag konyhánk tradicionális fűszere.

Jellegzetes illatú hajtásait frissen és szárítva is használjuk.

Tömeg 0,01 kg
Faj

csomagolás

Bio besorolás

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Kapor bio vetőmag

A Kapor bio vetőmag konyhánk tradicionális fűszere, jellegzetes illatú hajtásait frissen és szárítva is használjuk.

A Kapor (Anethum graveolens) az ernyősök (Apiaceae) családjába tartozó, hazánkban is elterjedt, népszerű egyéves gyógy-és fűszernövény. Géncentruma a Földközi-tenger melléke, Ny-Ázsia, Perzsia, K-India. Magassága 40-150 cm, kékeszöld levelei szálasan szeldeltek. Virágzata összetett ernyő, virágai aprók, sárgák.

A növény minden része illóolajat tartalmaz, melynek fő komponense a karvon, fellandrén és limonén. A magok zsírosolajtartalma 15-20 %. A kaprot több, mint 2000 éve használják fűszerként és a hagyományos orvoslásban emésztési problémák, puffadás, kólika ellen. Szoptatós anyáknak a tejelválasztás fokozására adják teáját. Az anyatejjel a kapor emésztést-segítő hatóanyagaihoz a babák is hozzájutnak. Különböző vizsgálatok a kapor koleszterinszint-csökkentő, kardioprotektív és anti-diabetikus hatását célozzák meg.

A Kapor fűszerként is népszerű, főzelékek, saláták, halételek ízesítésére, savanyított uborka készítéséhez, fűszerecetekhez használjuk. A kaporvirágzat a kovászos uborka nélkülözhetetlen fűszere. Apróra vágott levele a kapros-túrós süteményekben a fő ízesítő elem. Íze, aromája frissen a legélénkebb, szárítva erősen csökken, ezért inkább fagyasztva tartósítsuk.

Szakaszosan vetve mindig friss és zsenge hajtásokat nyerünk. Kora tavasztól július közepéig vethetjük. Laza, vagy középkötött, jó tápanyagellátású talajon, napos helyen fejlődik megfelelően. Éghajlatunkon öntözést igényel.  Jó szomszédja a babnak, borsónak, uborkának, céklának és hagymának. Jó mézelő, gyakori látogatói a méhek, pillangók és a zengőlegyek.

Tipp: aki nem szereti a kaprot, az is ültessen, mert a tapasztalatok szerint a többi növény egészségesebben fejlődik a kapor környezetében.

Források:

https://academicjournals.org/journal/JMPR/article-abstract/2F806CD14979

Bernáth Jenő szerk.(2000): Gyógy-és aromanövények. Mezőgazda Kiadó

https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Anethum+graveolens

https://www.rhs.org.uk/plants/43298/anethum-graveolens/details

Virágzási ideje: május-július

Tartalom: kb. 3-4 m2-re mag

Ezermagtömeg: 1,57 g

REINSAAT VETŐMAGOK

A ReinSaat KG-nál a vetőmagok biodinamikus gazdálkodásból származnak. A nemesítés kifejezetten az ellenállóképesség fokozását veszi célba.

Az általuk előállított vetőmagokból sokkal edzettebb, ellenállóbb növények nevelhetők, mint az egyéb nagyüzemi vetőmag előállító cégek magjaiból. A ReinSaat növényei a legalkalmasabbak kiskerti bio termesztésre.

A Kapor vetőmag csírázóképességére saját speciális előírásokat használnak, a hatóságilag előírtakon felül, így ezeknek a vetőmagoknak az átlagosnál jobb a kelési aránya. Egészséges, ellenálló növényeket nevelhetünk belőlük.

Cégünk folyamatos szakmai kapcsolatban áll az előállító ReinSaat céggel és a vetőmag előállítást is nyomon követjük, ellátjuk márka képviseletüket.

Vetőmag visszafogásra ezek a legalkalmasabb növények!

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.