A karalábé (Brassica oleracea convar. acephala var. gongylodes) a káposztafélék családjába tartozik.
Pontos eredetét homály fedi, valójában a fehérrépa és a vadkáposzta kereszteződéséből jött létre.
A csírával ellentétben a mikrozöld forma plusz tápanyagot is tartogat: a vérfrissítő klorofilt.
Szuperélelmiszernek nevezzük azokat az ételeket, amelyek jelentősebb mennyiségben, és könnyen hasznosuló formában tartalmazzák a szervezetünk számára létfontosságú tápanyagokat. Ennek a feltételnek minden tekintetben megfelel a karalábé, mely tápanyagainak köszönheti egészségvédő hatásait. C-vitamin-tartalma a citrusokét is felülmúlja, mindössze 100 gramm nyers karalábé elfogyasztásával fedezhetjük a teljes napi szükségletünket. Nem véletlenül nevezik egyes országokban citrom-káposztának. Káliumból az ajánlott mennyiség tíz százalékát, élelmi rostokból pedig a hetedét tartalmazza, ezeken kívül megtalálható benne réz, mangán, foszfor, magnézium, kalcium, vas, klorofil, jód, fehérjék, egy kevés cukor, a vitaminok közül folát (a folsav biológiailag aktív formája), B1-, B3-, B5- és B6-vitamin, valamint E-vitamin. Nagyszerű forrása az antioxidánsoknak is, ezek közül a C-vitamin és az E-vitamin mellett a mangán, a glükozinolátok, az izotiocianátok és a polifenolok (különösen a flavonoid antocianinok, illetve a karotinoidok) érdemelnek említést.
Védi a csontokat: vas-, kalcium-, foszfor- és mangántartalmának köszönhetően, a karalábé rendszeres fogyasztása hozzájárulhat csontjaink egészségéhez. Megemelt mennyiségben segít lassítani a csontritkulás folyamatát.
Rákmegelőzésre: mivel kiugróan magas az antioxidáns-tartalma, és a rákos sejtekben felgyorsítja a programozott sejthalált (apoptózis), segíthet felvenni a harcot a daganatos sejtek kialakulásával és elburjánzásával szemben. A karalábé így a rákmegelőzés, és a kezelés egyik természetes szövetségese, különösen a tüdő-, a szájüregi-, a gyomor-, hasnyálmirigy- és a vastagbélrák esetén lehet hatásos.
Szabad gyökök ellen: a már említett antioxidánsai képesek megkötni a szervezetet rongáló, túlszaporodó, szabad gyököket. Ezért a karalábé elősegítheti a gyulladások, érrendszeri betegségek megelőzését és gyógyulását, lassíthatja a bőr (sejtek) öregedését. Utóbbi hatásához réztartalma is hozzájárul.
Méregtelenít: magas rosttarMéregtelenít: magas rosttartalma ösztönzi a szervezet természetes méregtelenítési folyamatait, hozzájárul a vastagbél megtisztításához. Szabályozza a bélmozgást, rendszeressé, és alapossá teszi a székletürítését, megszüntetheti a krónikus székrekedést, javítja az emésztést. A káros LDL koleszterin megkötésével, a rostok és ezáltal a karalábé, jelentős mértékben támogatják a szív- és az érrendszer egészségét.
Fogyókúrára: rostjainak, valamint alacsony kalóriatartalmának eredményeként, a karalábé fontos kiegészítője lehet a különféle diétáknak. Nyersen elrágcsálva szinte azonnali telítettségérzést okoz, nem véletlen, hogy a karalábé fogyókúra egyre nagyobb népszerűségnek örvend.
Védi a szívet és az ereket: erősíti a szívműködést, óvja az érrendszert, amihez a már említett rostok és a C-vitamin mellett, a benne lévő kálium, foszfor és magnézium is támogat. Alacsony nátriumtartalma, keringési panaszokkal küzdőknek kifejezetten ajánlott a karalábé gyakori fogyasztása.
Magas vérnyomás ellen: a karalábéban található C-vitamin segít tisztán, plakkmentesen tartani az ereket, ahogyan a kálium és magnézium is szabályozza a vérnyomást, illetve a pulzust.
Élesebb látás, egészségesebb szemek: elsősorban a B-vitaminok és az E-vitamin hatása, hogy a karalábé erősíti a szemet, javítja a látást.
Cukorbetegség esetén: a polifenoloknak és izotiocianátoknak tulajdonítható a karalábé antidiabetikus tulajdonsága. Elsősorban a piros változat fogyasztása mérsékli a vércukorszintet, ezért megelőzésre és a diabétesz kezelésére egyaránt használhatjuk.
Különleges összetevői révén ráadásul a karalábé nagyszerű vitalizáló. Azonnal energiával lát el, felfrissít.