Kavics

Kavics

16 900 Ft

Blumeriellának ellenálló,  bőtermő, hosszan érő, kemény húsú, roppanós cseresznye

9 készleten

Cikkszám: KONTENERES-FA-CSERESZNYE-BIO203.
Kategóriák: , .

A Kavics cseresznye konténeres gyümölcsfa magyar fajta. Gyümölcse nagyon szép, tompa szív alakú. Héja sötét bordó színű, később fekete.

Tömeg 16 kg

KAVICS CSERESZNYE KONTéNeRES GYÜMÖLCSFA oltvány

A Kavics cseresznye konténeres gyümölcsfa magyar fajta. A Germersdorfi óriás és a Budakalászi fajta keresztezésével jött létre. Nemesítője Brózik Sándor és Apostol Jánosné. Fája a Germersdorfi alapfajtánál gyengébb növekedésű, de korai koronaalakítás nélkül így is nagyra nő.

Ellenálló képessége azonban ugyanolyan kiváló és bárhol jól érzi magát hazánkban. Blumeriellának ellenálló, moníliára csak kevéssé fogékony.

A Germersdorfinál sokkal jobban terem.

Érési ideje szintén június vége.

Nem önporzó, de nagyon sok fajta porozza, viszonylag nagyobb távolságban is. Legjobb pollenadói:  Hedelfingeni óriás, Katalin, Linda, Germesdorfi.

Gyümölcse nagyon szép, tompa szív alakú. Héja sötét bordó színű, később fekete, erősen fénylő. Nagyon dekoratív. Nevéhez méltóan a húsa rendkívül kemény, ugyanolyan roppanós, mint a Germersdorfié, de íze édesebb. Nagyon finom. Gyümölcsei hosszú ideig a fán tarthatók, minőségi romlás nélkül.

Friss fogyasztás mellett feldolgozásra (pl.:befőtt) is alkalmas, piaci értékesítésre pedig első osztályú, hiszen a szállítást kiválóan tűri.

A kavics CSERESZNYE BIOKERTI NÖVÉNYVÉDELME:

Az általunk forgalmazott cseresznyefák általában nem fogékonyak a gombás, bakteriális és vírusos fertőzésekre. Ez azt jelenti, hogy az átlagos ellenálló képességük nagyobb, mint a többi cseresznyefáé. Ennek ellenére kártevők és a szúrásnyomukon keresztül kórokozók ezeknél is megjelenhetnek. Ez azt jelenti, hogy ha a kártevők ellen sikeresen védekezünk, akkor a betegségeket is elkerüljük.

Első kártevője a fekete levéltetű, amely nagyon el tud szaporodni rajta. A probléma rosszabbnak tűnik, mint valójában. Egy beállt biokertben, ahol sok a ragadozó rovar, tulajdonképpen képesek kordában tartani a tetveket. Mi azt javasoljuk, hogy gátoljuk meg a hangyákat hogy felvigyék és védelmezzék a tetveket, ezért helyezzünk ki ragadós övet a törzsre. Legrosszabb esetben narancsolajjal (BOROIL) gyérítsük a levéltetveket.

A cseresznye leggyakoribb kártevője a cseresznyelégy, ettől kukacos a cseresznye. A régi, európai cseresznyelégy csak a gyümölcs sárgulásakor teszi le a petéit, ellene egyszerű bio védekezés a speciális sárga fogólapok kihelyezése, közvetlenül sárgulás előtt. Sajnos az elmúlt években elérte hazánkat az amerikai cseresznyelégy is, amely nem egy petét tesz egy gyümölcsbe és korábban kezdi a peterakást. A védekezés azonos, de ennél kissé hamarabb kell kihelyezni a fogólapokat, május elején.

Ahol már előző évben kukacos volt a cseresznye, ott a lombkorona alatti talajfelületet tyúkokkal át kell forgatni (tyúktraktor), vagy ARTIS Pro rovarölő gombával kezelni.

Új kártevő a cseresznyén a poloska. Két invazív faj is megjelent rajta, az afrikai vándorpoloska és a márványpoloska is. Különösen fürtben termő cseresznyéknél okoz nagy kárt, ugyanis a hideg ellen bebújik a cseresznyék közé és belülről szívogatja azokat. Ezeken a szúrásnyomokon megy be a monília és fürtben lerohad a gyümölcs olyan fákon is, amelyek addig soha nem mutatták monília tüneteit.

A poloskák ellen kitűnően alkalmazható egy természetes rovarölő szer a Neemazal.

monília elleni védelem ilyenkor mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás, AMAZON gombaölő baktériummal permetezzünk a gyümölcsérés kezdetén.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat, biokiskertesz.hu oldalunkon online konzultációt is folytathat szakembereinkkel (Székely Gyöngyvér).
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.