Kecskeméti vajalma

Kecskeméti vajalma

3 500 Ft

Klasszikus nyári édes alma. 

Elfogyott

Cikkszám: SZGY-KECSKEMETI-VAJALMA-FAR010.
Kategóriák: , .

A Kecskeméti vajalma szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány magyar fajta.

Gyümölcse közepes, húsa puha, színe rózsaszínes. Íze édes, nem savas.

Tömeg 1 kg
Bio besorolás

csomagolás

Faj

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Kecskeméti vajalma szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány

A Kecskeméti vajalma szabadgyökerű gyümölcsfa oltvány magyar fajta, feltehetően Kecskemét határában kelt magról. Ez a nyári “édesalma”.

Vadalma magoncra oltjuk. Rendkívül ellenálló tájfajta. Gyönge homokon is megél, az Alföld fája. Közepesen korán fordul termőre és nagyon bőven terem mindig. Igénytelen, alig hullik. Koronája magasba törő, koronaalakító metszést igényel. Vesszeje nagyon erős, ezért néhány évente szükség van a ritkításra. Klasszikus kétemeletes formára metsszük biokerti körülmények között.

Nyári alma, amely július közepétől egy hónapig szedhető.  Kifejezetten friss fogyasztású, gyümölcse nyomódik, nemigen szállítható és tárolható.

Nagyon jól termékenyül, nagyon sok fajta porozza, például a Téli arany pármen, Starking, Golden, Delicious és a Jonathán alma fajták.

Gyümölcse közepes, változó alakú, legtöbbször megnyúlt, kissé hengeres, szabálytalan. A héj színe élénkpiros, szakadozott csíkos. Húsa puha, olvadó, színe rózsaszínes-fehér. Íze édes, nem savas.

A kecskeméti vajalma gyümölcsfa biokerti növényvédelme:

Az általunk forgalmazott almafák nem fogékonyak a gombás, bakteriális és vírusos fertőzésekre. Ez azt jelenti, hogy az átlagos ellenálló képességük jóval nagyobb, mint a többi almafáé. Ennek ellenére bizonyos kártevők és kórokozók ezeknél is megjelenhetnek.

A Kecskeméti vajalma szabadgyökerű gyümölcsfa leggyakoribb kártevője az almamoly. Ellene védekezni kell, aminek elsődleges oka nem is az alma “kukacossága” amelyet a molyok hernyói okoznak, hanem az általuk ejtett seben keresztül befertőző monília. Az almafáknál elsődlegesen a gyümölcsmonília jelentkezik, ami ugyan nem jár hajtáselhalással és fapusztulással, de kevés idegesítőbb dolog van, mint az érés kezdetekor, tömegesen lerohadó termés.

A védekezés immár csak petefürkészekkel is megoldható, de a teljes biztonsághoz érdemes az első petefürkész kapszula kihelyezése előtt egy Dipel, bakteriális készítménnyel permetezést beiktatni.

A monília elleni védelem fertőzött területeken mindenképpen indokolt, de erre is van biológiai megoldás. Ez már fertőzött, idős fákon is működik és képes tünetmentesen tartani őket.

Tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!!!) adjuk narancsolajos készítmény (Wetcit) és beteg fák esetén bioban engedélyezett réz hatóanyagú készítményt (Cuproxat). Utána virágzáskor fertőtlenítsük a talajt Trifender Pro gombaölő gomba készítménnyel.

Polyversum gombaölő gombával pedig kétszer, egyszer nyár elején, egyszer pedig a gyümölcsérés kezdetén permetezzünk.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.