Kétpettyes katicabogár lárva

Kétpettyes katicabogár lárva

9 900 Ft

Különböző fejlődési fázisban lévő katica lárva levéltetvek ellen a bio kertekben.

40 készleten

Cikkszám: KG-KETTŐPETTYES100-BIOK-013.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Kétpettyes katicabogár lárva levéltetvek ellen 100 db (Adalia bipunctata )

Praktikusan telepíthető papírszeleteken levő, katica lárva hibernált, nyugalmi formában.

Erősen hűtött, érzékeny készítmény, ezért vagy telephelyen átvehető, vagy speciális hűtött, express szállítással rendelhető (utóbbia normál szállítási díjon felül 1500 Ft). Telephelyi átvételnél kérjük hozzon kis méretű hűtőtáskát és jégakkut!

Rendkívül hatékony levéltetű elleni védekezés, biokertekben tartós felszaporítás lehetséges, mert őshonos faj.

A kétpettyes katicabogár (Adalia bipunctata) egy európai bogárfaj. Életmódját és testfelépítését illetően hasonlít közismert rokonára, a hétpettyes katicabogárra (Coccinella septempunctata).Két változatban fordul elő, az egyiknek a hétpettyes katicabogárhoz hasonlóan narancssárgásak a szárnyfedői, amelyeket fekete pettyek díszítenek, míg a másik alapvetően fekete, és rajta narancsszínű foltok láthatóak.

A faj neve onnan ered, hogy a világosabb változat szárnyfedőin két – fedőnként egy-egy – petty látható. A sötét változaton rendszerint két-két narancsszínű folt helyezkedik el. Feje fekete, előtorához hasonlóan, de mindkét testtáján látható két fehér folt. Csápjai rokonaihoz hasonlóan bunkós végűek. A kifejlett katica 4-5 milliméter hosszú, ovális alakja jellegzetesen „bogárhátú”.

A lárva teste szürke, sárgás és fehér foltokkal, felépítése megnyúlt, lágy, hernyószerű, de jól fejlett lábai vannak.A kétpettyes katicabogár gyakorlatilag mindenhol megtalálható, ahol növények és rajtuk élő levéltetvek megtalálhatóak. A kifejlett egyedek tavasszal rakják le biztos táplálékforrás közelében, levelek fonákára élénksárga petéiket. A ragadozó, olykor kannibalisztikus lárvák igen mozgékonyak, és négy vedlésen mennek keresztül, míg végül bebábozódnak. A báb fekete, rajta sárga foltok vannak.

A táplálékkínálattól és hőmérséklettől függően a lárvák eltérő sebességgel fejlődnek ki. Amennyiben gyors a teljes átalakulás, egy hónapra rá egy második generáció is megjelenhet egy éven belül. A kifejlett katicák száraz, védett helyeken (főleg fák kérge alatt) csoportosan telelnek át, és nem sokkal a párzást követően elpusztulnak. Az imágó kb. háromnegyed évig tartó élete során szintén ragadozó. Védekezésképpen általában lábait behúzva halottnak tetteti magát.

A terméket azonnal helyezzük ki így:

VIDEO

Védett fekvésben növényi levélre helyezzük ki a szállítóegységet. Megfelelő biokerti növényösszetétel és mérsékelt egyéb levéltetű gyérítés esetén az állomány képes tartósan felszaporodni és megtelepedni a biokertekben.

A populáció szintentartásához gondoskodjunk “tetűmágnes” növényekről. Ezek lehetnek például lóbabok,  margarétafélék, bizonyos gyomok, mályvacserje, vagy bodza.

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.