Kínai kel

Kínai kel

345 Ft

Rövid tenyészidejű kínai kel.

56 készleten

Cikkszám: VegyszmV-KEL-RD107.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Kínai kel vegyszermentes vetőmag

Kínai kel vegyszermentes vetőmag.

Fehér és kompakt fejeket formáz (20-25 cm magas). Nagyon korán vethető, akár január-februárban tavaszi betakarításhoz, július közepétől pedig őszi betakarításhoz.

A Kínai kel fejesedő káposztaféle, feltételezések szerint spontán kereszteződés révén alakult ki a bordás kelből (pak choi), több mint 1600 évvel ezelőtt, Kínában. Itt már az V. század óta termesztik, fajtái azonban csak mintegy 600 éve alakultak ki. Legnagyobb termelői napjainkban a kínaiak, koreaiak és a japánok. Kelet-Ázsiából először az amerikai kontinensre jutott el, innét került Európába, mintegy 100 évvel ezelőtt.

Nálunk az 1970-es években jelent meg,Kalóriában szegény (16 kcal), könnyen emészthető, nem puffaszt, (ezért a csecsemők is fogyaszthatják.) Háromszor annyi fehérje van benne, mint a fejes káposztában. Az emberi szervezet számára fontos kálium, kalcium, foszfor, mangán, magnézium és vas bőséges forrása is. Fogyasztása csökkenti a szervezet magas koleszterin (LDL) szintjét.

Frissen salátakeverékekben a legfinomabb, nagyon magas a C-vitamin tartalma. Kitűnő salátákba, wokba, de zöldlékúrák alapanyagát is adja.

A kínaikel egyéves növény.

Hőigényét vizsgálva, nagyon érdekesen viselkedik. A hidegtűrő zöldségfélék közé tartozik. Kifejlett állapotban a kínaikel 3-5 °C-os fagyokat is elvisel, de ennél hidegebb időben már fagykárt szenved. Felszedett állapotban 0 vagy 1-2 fokos fagypont feletti hőmérsékleten jól eltartható.

Magjainak optimális csírázási hőmérséklete 20 °C közelében van.A csírázástól a fejesedés kezdetéig tartósan 15 °C alatti hőmérséklet hatására a kínaikel fejképződés nélkül magszárba szökik. A levelek borulása idején már hűvösebb, akár 10-15 °C közötti hőmérséklet is elegendő. A nagy meleget jól viseli, ez szubtrópusi származásából is következik. Kora tavaszi termesztésének azonban éppen az ekkor gyakori 15 °C alatti hőmérséklet szab gátat. Ősszel, másodnövényként termesztve, nincsenek ilyen problémák.

A kínai kel tipikus rövidnappalos növény. A nálunk előforduló fajták hosszú nappalok hatására általában magszárba szöknek.

A legvízigényesebb növények egyike.

Erősen tápanyagigényes. Rövid, 60-80 napos tenyészideje alatt jelentős mennyiségű tápanyagot von ki a talajból.

Vetés szabadföldbe: július első felejúlius második feléig,
Betakarítás ideje szabadföldön: október első felétől november végéig

Tartalom: kb.60 mag

Ezermagtömeg: 3,14g

A Kínai kel biológiai növényvédelme

A magokat nedves csávázással érdemes előcsíráztatni/csávázni Fitokondival.

Különösen nagy a nitrogén- és a káliumigénye, de a kalciumra is nagy szüksége van.

Minőségrontó fiziológiai rendellenessége a belső fej barnulás, amely egyenetlen vízellátásra, és/vagy kalciumhiányra vezethető vissza. Ezt Alginites, vagy Aminocal-os permetezéssel tudjuk elkerülni.

Erről itt látható video:

VIDEO

Az ázsiai káposztafélék fő károsítói a földi-, illetve káposztabolhák

A földibolhákra a Neem fa biológiai növényvédelmi kivonata a NeemAzal használható, de nagy rajzások idején sajnos nem elegendő. Ilyenkor rovarhálós, vagy fátyolfóliás takarás is szükséges lehet.

Ki lehet próbálni még a dohányból, vagy Dalmát rovarporvirágból készült házi permetleveket.

Vegyszermentes vetőmagok

Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.