Kökényszilva

Kökényszilva

4 500 Ft

A szilva és a kökény keresztezése, ellenálló egészségbomba.

Elfogyott

Cikkszám: SZGY-KOKENY-SZILVA-FAR082.
Kategóriák: , .
Tömeg 1 kg
Bio besorolás

csomagolás

Faj

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

A Kökényszilva egy véletlen magonc. Szilvák közül leginkább a “Nemtudom” ősi magyar fajtára hasonlít. A rómaiak által meghonosított, azóta elvadult Potyóka szilva (Myrabolan) és a hazánkban őshonos Kökény keresztezéséből származhat.

A kökény könnyen kereszteződik a természetben házi szilvával és cseresznyeszilvával, az így létre jött hibrid kökényszilva (Prunus insititia). Feltételezések szerint a házi szilvánk egyik őse.

Mindezeknek köszönhetően rendkívül ellenálló, bőtermő. 3 m magas fája el tud bokrosodni, terjedni. Tulajdonképpen habitusában egy “óriás” kökényre hasonlít. Elfagyni nem tud, betegségek közül a sharka vírus megtámadja, de toleráns, nem zavarja, ugyanúgy terem, viszont terjeszti! Valóban semmit sem kell vele csinálni, sem metszeni, sem permetezni, tehát igazán tökéletes gyümölcs nyaralókhoz, permakultúrás- és erdőkertekbe.

Öntermékeny, ezért elegendő egyet ültetni.

Augusztus elején érik.

Gyümölcse sötétkék, mindig gömbölyű, íze viszont a szilvára is hasonlít ezért nincs vad, savas kökény íze, édes. Mérete inkábba a Potyóka szilváé, kicsi 1,5-2,5 cm átmérőjű.

Magas cukortartalma miatt jó pálinkaalapanyag. Beltartalmi értékei azonban a kökényt is idézik.

Nagy C-vitamin tartalma mellett tartalmaz flavonoidokat, tanninokat, színanyagokat, cukrot és pektint is. Új kutatások szerint gátolhatja a humán patogén Helicobacter pylori baktérium szaporodását. Ez felelős gyomor- és bél fekély és daganatos betegségekért is. Tartalmaz ellagsavat is, ami a kötőszövetekben lévő kollagén lebomlását gátolja.

A szilva BIOLÓGIAI NÖVÉNYVÉDELME

A szilvának több betegsége és kártevője is van. Az általunk forgalmazott fák az átlagosnál sokkal ellenállóbbak bizonyos betegségekkel szemben. de azért bio védekezésre is szükség lehet.

A szilva legfőbb betegsége, a szilvahimlő, melyet a sharka vírus okoz. Sajnálatos módon, a magyar besztercei, talán a világ a legfogékonyabb fajtája a sharka vírusra. Mivel ez hazánk legelterjedtebb fajtája, ezért teljes mértékben fertőzött az ország. Szinte lehetetlen erre fogékony fajtát egészségesen tartani hosszabb ideig. Ez az oka, hogy szilva fajtaválogatásunk elsődleges szempontja a sharka vírussal szembeni ellenállóképesség, vagy rezisztencia.

A szilva levéltetű legyengítheti a fákat, ezért ha túlságosan elszaporodnak, akkor, bevethetünk narancsolajos- (Wetcit), vagy neemolajos- (Neemazal) készítményeket, Érdemes rövid időre általános sárga ragadós lapokat kihelyezni a rajzás idejére és ragadós öveket a hangyák ellen, hogy ne vigyék fel a tetveket a fákra.

A szilvadarazsak virágzáskor rakják le petéiket a csészelevelekre. Az abból kikelő lárvák rágásának, korai gyümölcshullás az eredménye. Ezt a fa felső részében elhelyezett fehér ragadós lapokkal tudjuk megakadályozni. Bizonyos években azonban olyan sokan vannak, hogy ez nem elég és azonnal, ahogy az utolsó szirmok is lehullottak, permetezzünk Neemazallal, amely egy természetes, szelektív rovarölő készítmény. Előtte ne, mert bánthatja a méheket, de később se, mert akkorra már berágják magukat a kikelő lárvák.

A szilvamoly későbbi kártevője a szilvának, Ennek köszönhetők a “kukacos” gyümölcsök és a rengeteg moníliás gyümölcsrothadás. A kártevő ellen petefürkészeinkkel és Dipel bakteriális készítménnyel védekezhetünk.

Ha komoly moníliás fertőzés előfordul az egyik évben, akkor a következőben muszáj védekezni ellene. Tél végi-kora tavaszi metszés után erős lemosó permetezésben (szigorúan rügypattanás előtt!!!!) adjuk narancsolajos készítmény (Wetcit) és beteg fák esetén bioban engedélyezett réz hatóanyagú készítményt (Cuproxat). Utána virágzáskor fertőtlenítsük a talajt Trifender Pro gombaölő gomba készítménnyel. Polyversum gombaölő gombával a gyümölcsérés kezdetén permetezzünk.

 

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat