Kökényszilva

Kökényszilva

16 900 Ft

A szilva és a kökény keresztezése, ellenálló egészségbomba.

Elfogyott

Cikkszám: KONTENERES-SZILVA-BKK-089.
Kategóriák: , .

A Kökényszilva gyümölcse sötétkék, mindig gömbölyű, íze viszont a szilvára is hasonlít ezért nincs vad, savas kökény íze, édes.

Tömeg 21 kg

Kökényszilva konténeres gyümölcsfa

A Kökényszilva egy véletlen magonc. Szilvák közül leginkább a “Nemtudom” ősi magyar fajtára hasonlít. A rómaiak által meghonosított, azóta elvadult Potyóka szilva (Myrabolan) és a hazánkban őshonos Kökény keresztezéséből származhat.

A Kökényszilva könnyen kereszteződik a természetben házi szilvával és cseresznyeszilvával, az így létre jött hibrid kökényszilva (Prunus insititia). Feltételezések szerint a házi szilvánk egyik őse.

Mindezeknek köszönhetően rendkívül ellenálló, bőtermő. 3 m magas fája el tud bokrosodni, terjedni. Tulajdonképpen habitusában egy “óriás” kökényre hasonlít. Elfagyni nem tud, betegségek közül a sharka vírus megtámadja, de toleráns, nem zavarja, ugyanúgy terem, viszont terjeszti! Valóban semmit sem kell vele csinálni, sem metszeni, sem permetezni, tehát igazán tökéletes gyümölcs nyaralókhoz, permakultúrás- és erdőkertekbe.

Öntermékeny, ezért elegendő egyet ültetni.

Augusztus elején érik.

Gyümölcse sötétkék, mindig gömbölyű, íze viszont a szilvára is hasonlít ezért nincs vad, savas kökény íze, édes. Mérete inkábba a Potyóka szilváé, kicsi 1,5-2,5 cm átmérőjű.

Magas cukortartalma miatt jó pálinkaalapanyag. Beltartalmi értékei azonban a kökényt is idézik.

Nagy C-vitamin tartalma mellett tartalmaz flavonoidokat, tanninokat, színanyagokat, cukrot és pektint is. Új kutatások szerint gátolhatja a humán patogén Helicobacter pylori baktérium szaporodását. Ez felelős gyomor- és bél fekély és daganatos betegségekért is. Tartalmaz ellagsavat is, ami a kötőszövetekben lévő kollagén lebomlását gátolja.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat, biokiskertesz.hu oldalunkon online konzultációt is folytathat szakembereinkkel (Székely Gyöngyvér).
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.