Kolbásztök

Kolbásztök

365 Ft

Akár 2 méter hosszúra növő finom főzőtök.

45 készleten

Cikkszám: VegyszmV-TOK-RD109.
Tömeg 0,01 kg
Faj

csomagolás

Bio besorolás

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Kolbásztök vegyszermentes vetőmag

Kolbásztök vegyszermentes vetőmag

A kolbásztök indás, magasra növő tökféle. Ez is a lopótök egyik fajtacsoportja.

Indája a legmagasabbra kúszik (4-5 m), levelei erőteljesek. Termése kolbászra emlékeztető, hosszú (1-2 m) vékony kabak. Fiatalon könnyen regenerálódik. Termésfala ennek is megfásodik.

A frisseket még hámozni sem kell, de az idősebb, fásabb héjú terméssel sincs sok gond, ugyanis belül puha, a húsa szeletelhető, kevés és kicsi a magja. A kolbásztökből mindent meg lehet főzni, amit a spárgatökből és a cukkiniból szoktunk. Lehet rántani, jó főzeléknek, s ami a formájából adja magát: könnyen tölthető. Íze egy kicsit édesebb a hagyományos töknél, s egy fokkal zamatosabb a cukkininál. A padlizsán is helyettesíthető vele, mert a húsa nem fő szét könnyen, így szépen szeletelhető, s rakott zöldségekhez, lecsóba is használható.

Termesztése egyszerű és hálás. Májusi vetés javasolt, de nálunk a magja csak a borsó letermése után, másodveteményként került a földbe júliusban. Mindig fészekbe vetjük, azaz két ásónyomnyi mélyen kiássuk a gödröt, az aljára félig érett nyúl- és tyúktrágya keveréke került, rá egy kis föld, majd 5 centi mélyen a tökmag.

A csírázásához több idő és türelem kell: míg az uborka, spárgatök, cukkini néhány nap alatt kikel, addig a kolbásztök vastagabb magja akár két hétig is „dolgozik” a földben, mire csírázik.

Teljesen ellenálló, sem a peronoszpórától, lisztharmattól nem kell félteni.

Magas hőmérsékletet és jó, tápdús talajt igényel.

Vetés szabadföldbe: május második fele-június első fele

Betakarítás ideje szabadföldön: augusztus második felétől október végéig

Tartalom: 2g

Ezermagtömeg:

A Kolbásztök biológiai növényvédelme

Vetés előtt érdemes Polyversum nevű élő gomba készítményünkkel kezelni a vetőmagot.

Biogazdálkodásban a helybe, fészekbe vetés jobb, mert palántaneveléssel csak minimálisan hozható előre a termésérés, viszont a palánták sérülékenyebbek és gyökerük kevésbé erős és melyre hatoló.

Az ellenálló fajtáknál (pl: Jack O’Lantern tök), beállt biotermesztésben ritkán kell a továbbiakban beavatkozni növényvédelemmel. Inkább a lisztharmat okozhat gondokat, amit a Prosilicon speciális lúgos, természetes szilikát alapú készítményünkkel lehet megoldani. Ennek a készítménynek további előnye, hogy a benne található speciális szilikát ásványok beépülnek a bőrszövetbe és erősítik azt, így a repedés és bakteriális fertőzések ellen is védi a termést.

Az olyan kifejezetten tökfélékre jellemző gombás betegségek ellen, mint például a fuzáriumos hervadás, kladospóriumos , kolletotrichumos betegségek és a tökperonoszpóra, elsősorban agrotechnikával védekezünk, azaz vetésváltással, ellenőrzött vetőmag használatával. Amennyiben mégis fellép valamelyik fertőzés, akkor a beteg növényt távolítsuk el, az egészségeseket pedig megelőzésként kezeljük Polyversum nevű élő gomba készítményünkkel.

A vírusok ellen kizárólag a levéltetvek rajzásának akadályozásával lehet védekezni, mert azok viszik át. Ezt sárga ragadós lapokkal tudjuk megtenni.

Vegyszermentes vetőmagok

Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.