Korai juhar

Korai juhar

3 490 Ft

A leggyorsabb növekedésű hazai juharfaj

Elfogyott

Cikkszám: KONTENERS-FA-ARNYEKOLO-KORAI-JUHAR-BKK-002.

Hazai juharfajaink közül ez a legerősebb növekedésű. Szoliterben is megfelelő, de sűrű, erdőszerű telepítéssel és bacillus mojavensis (AMAZON) permetezéssel gyorsítható a fejlődése.

Termőhelyi igénye szerény és az éghajlati szélsőségeket jól tűri. Szereti a laza, mély talajokat, de sekélyebb talajokon is megmarad. Minden kerti talajon megtalálja a helyét, de a pangó vizet nem szereti. Mészkedvelő, ezért az Alföldi régióban is telepíthető.

Utcafásításra alkalmas, mert a szennyzett levegőt tolerálja, kiválóan tisztítja. A katlanszerűen aszfaltozott utcaákat azonban légköri aszályban nem bírja, ezért ilyen helyeken időszakosan öntözni kell.

Alakja elsőrendű. Törzse egyenes, hengeres, de szabad állásban hatalmas ágakra bomló.

Gyökere erőteljes, kérge fiatalon sima vörösesbarna, később hosszanti irányban repedezett, sötétbarna.

Rügyei pirosak, ághoz simulnak, hajtásai előbb zöldek, később vörösesbarnák.

Levelei: 10-15 cm nagyságúak, 5-7 karéjúak. A karéjok durván fogazottak, a fogak erősen kihegyezettek, az öblök lekerekítettek. A levélnyél 5-15 cm hosszú, a fiatal leveleké tejnedves, a levél felülete sima és fényes.

Levelei egészen kiválóan bomlanak és a lehető legjobb komposztalapanyagot adják!!! Kiváló humuszképző.

Virágai bogernyőben állanak, sárgászöldek, március végén, április elején, lombfakadás előtt virítanak. Az egyik legjobb korai méhlegelő erdei fa.

Termései: Éréskor vörösbarna színűek, a szárnyak tompaszöget zárnak be egymással, a szárnyak külső éle egyenes, a magok laposak. Valamivel korábban érnek, mint a hegyi juhar termései, és szintén gyakran és bőven terem.

Konténeres, 1 méter körüli magasságú növényt adunk, erős gyökérzettel.

Vásárlóink ingyenesen is kérhetnek (telephelyi átvétel esetén) évente 1 db előnevelt (50 cm körüli, kicsi) kocsányos tölgyet GERILLAERDÉSZ mozgalmunk keretében.