Magyar kőris

Magyar kőris

9 990 Ft

A leggyorsabban növő valódi magyar őshonos erdei fa, amely jól bírja a városi környezetet.

40 készleten

Cikkszám: KONTENERES-FA ARNYEKOLO-MAGYAR-KORIS-BKK-10.

A Magyar kőris igazi őshonos hazai hungaricum faj. A hazai keményfaligetek jellemző elegyfája. 35 méter magasra is megnőhet.

Tömeg 16 kg

Magyar kőris

A Magyar Kőris latin neve: Fraxinus angustifolia subsp. pannonica

A Magyar kőris igazi őshonos hazai hungaricum faj. A hazai keményfaligetek jellemző elegyfája. 35 méter magasra is megnőhet. Kérge  nemcsak hosszant, hanem keresztirányban is sűrűn repedezik. Vesszői sötét- vagy olajzöld színűek, fénylők, a paraszemölcsök kerekdedek, a levélripacsok keskenyek.
Rügye vöröslő sötétbarna–rókavörös, virágzata egyszerű fürt. Tizenöt-huszonöt centiméter hosszú, hét-tizenegy lándzsás, kihegyezett levélkéből álló összetett leveleiben a levélkék ékvállúak, a szélük elálló fűrészfogú. A levelek fonákja kopasz.

Ősszel lombja sárgára vagy ibolyás-vörösre színeződik.

A Magyar kőris síkvidéki fafaj. Jelentős szerepet játszik a síkvidéki égerlápokban, a tölgy-kőris-szil ligeterdőkben és a gyertyános tölgyesekben; a kőrises égerláp növénytársulás névadó fafaja.

Fája csont-fehér színű, kiváló minősége miatt a fát „szívós kőrisnek” is nevezik.
Anyagának rugalmassága miatt régebben az íjkészítés fontos alapanyaga volt. A második világháború idején a magyar kőrisből légcsavarokat is gyártottak repülőgépekhez. Napjainkban sportszerek gyártására, furnér és rétegelt lemezek készítésére használják, emellett hordókat is készítenek belőle. Jó minőségű, nagy fűtőértékű tűzifa.

A Magyar Kőris ideális fafaj a lakott területekre, mert a hazai fajok közül nagyon jól bírja melegedő éghajlatunkat. Nagy előnye, hogy szinte bármilyen talajon is jól érzi magát. A szennyezett levegőt jól tűri; ilyen vidékeken erdősávok, védőerdők telepítésére is alkalmas.

Levele kiválóan komposztálódik, nagyon magas a szaponin tartalma, amely a komposzt minőségét javítja . Keverve érdemes komposztálni. Ágyások szerves anyag magjába tökéletes takaróanyag. Mulcsnak ideális.

Rendkívül gyors növekedésű, már 5-10 év alatt magas fává nő, szoliterben is. Árnyéka szórt, ezért nyugodtan veteményes, fölé is tehetjük.  Tegyünk a telepítőgödörbe trágyát, komposztot, nyár elején pedig permetezzük bacillus mojavensis készítménnyel (AMAZON), így a növekedése duplázható.

Nem kíván nagy ültetőgödröt, csak a gyökérzetnek megfelelőt.

Gyökere: 18-20 m mélyen is megkeresi a talajvizet. Ennek köszönheti nagy szárazságtűrését. Mélységi növekedése és maximum közepes lombtömege ellenállóvá teszi a viharkárokra.

Egyetlen ellensége a kőrisbogár, amely NeemAzallal kezelhető, de a fa maga is kiheveri a károsítást, ami AMAZONnal szintén gyorsítható.

3 éves, konténeres, erős gyökérzetű, 2 m magas fákat adunk telephelyi átvétellel.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.