Vénic szil

Vénic szil

3 000 Ft

Leggyorsabban növő kerti árnyékoló őshonos fánk.

Elfogyott

Cikkszám: KONTENERES-FA-ARNYEKOLO-VENIC-SZIL-BKK-006.

A Vénic szil magas termetű, jellegzetesen szabálytalan, terebélyes, boltozatos koronát fejlesztő lombhullató fa.

Vénic szil

A Vénic szil magas termetű, jellegzetesen szabálytalan, terebélyes, boltozatos koronát fejlesztő lombhullató fa.

Kínálatunkban ez a leggyorsabban növekedő árnyékoló őshonos fa. Már 2-3 éves korában jó méretű, főként, ha tápanyagokban gazdag kerti talajba ültetik. Amennyiben kap bacillus mojavensis (AMAZON) permetezést és vizet, akkor az évi 1 méteres növekedés is lehetséges.

Bár tág tűréshatárú fa, de homokba ne ültessük. Inkább a kötött talajokon szeret lenni, de sem a hideg, sem a meleg nem zavarja, sőt a pangó vizet is tolerálja.

A törzs alsó részén eredő ágai rövidek és vízszintesen elállók, a korona középső részén felfelé indulók majd lehajlók, a korona felső részén sugarasan feltörők. Az idősebb fák kérge szürkésbarna, széles lapokra és mély barázdákra tagolt.

A Vénic szil hajtásai és vesszői fényes vörösbarnák, kopaszok, legfeljebb a vége felé szőrös. Rügyei hosszú kúp alakúak, a rügypikkelyek vörösbarnák. Szórt átellenes (váltakozó) állású levelei erősen aszimmetrikusak. A levélnyél rövid, mindössze 5 mm hosszú, a levél válla a szilek között a leginkább részaránytalan, egyik oldalán ék alakú, a másikon kikerekedő. A levél széle kétszeresen fűrészes, a fogak sarlósan előre görbülők. A levéllemez egyenletesen elkeskenyedő, csúcsa ék alakú vagy kihúzott. A levél színi oldala élénk sötétzöld, fonáka szürkészöld, kopasz vagy lágy, görbe szőrökkel borított.

Apró virágai lágy, átlagosan 1 cm hosszú kocsányon fejlődnek. Körszárnyas lependék termései pillásan szőrösek, a többi szilhez képes aprók és 1-3 cm hosszú kocsányon lógnak. A makk a kocsányhoz közelebb van, mint a szárny öblös bemélyedéséhez. A szil kemény, szívós, jól hajlítható fáját régen hajlított bútorok készítésére használták.

Az európai szilfaállományt a valószínűleg az I. Világháború alatt Ázsiából Európába került Ceratocystis ulmi nevű mikroszkopikus gomba károsította. A fertőzést először Hollandiában észlelték és a betegséget holland szilfavésznek nevezték el. A megtámadott fák egyes ágain a levelek hirtelen elhervadnak, megbarnulnak és korán lehullanak. A szúbogarak távol tartásával a szilfavész megfékezhető.

A szilfavész elkerüléséhez évente egyszeri NeemAzal permetezés ad megoldást, megjelenésekor pedig a Polyversum gombaölő gomba képes megállítani a fertőzést.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.