Vörös tölgy

Vörös tölgy

3 490 Ft

Nem őshonos, de adaptálódott, ellenálló tölgyfa.

1 készleten

Cikkszám: KONTENERES-FA-ARNYEKOLO-VOROS-TOLGY-BKK007.

Észak-Amerika keleti felén egészen Kanada déli vidékéig erdőalkotó. Nyugat-Európa parkjainak kedvelt díszfája.

Kínálatunkba azért került fel, mert nemzeti parki szakemberek is tervezik telepítését olyan helyekre, ahol a hazai tölgy fajok nem bírják. Erdeinkben időszakosan nagy tömegben jelennek meg az Amerikából behurcolt csipkés poloskák, amelyek a Vörös tölgyet nem kedvelik.

Nem alhanyagolható, hogy ez a legerőteljesebb növekedésű tölgy-faj.

30–35 m magasra is nőhet, a hazai tölgyfajoknál sokkal gyorsabban. Koronája nagy, telt, gömb alakú.

Ezüstszürke kérge eleinte viszonylag sima, idővel mélyen barázdált. Ágai vaskosak, vörösesbarna vesszői simák. Hosszúkásan tojásdad rügyei világosbarnák, a csúcsuk hegyes, a rügypikkelyek széle rányomottan szőrös.

20 cm hosszú, 15 cm széles levelei mélyen karéjosak, a korona felső részén osztottak (az osztatok szálkásan fogazottak). A felszínük sima, sötétzöld, fonákjuk világosabb, az érzugokban barna szőrcsomós. A levélnyél 2–3 cm hosszú. Lombja ősszel vörösesbarnára vagy élénkvörösre színeződik, erről kapta a nevét.

Sárgászöld porzós barkái áprilisban nagy csomókban csüngenek a zsenge hajtásokon; a rövid nyélen lógó termős virágok a levelek hónaljában rejtőznek.

A lapos kupacsú, 3 cm-es, fényes makkok két év alatt érnek be.

Növekedése tovább fokozható nyár eleji bacillus mojavensis (AMAZON) permetezéssel.

Konténeres, 1 méter körüli magasságú növényt adunk, erős gyökérzettel.

Vásárlóink ingyenesen is kérhetnek (telephelyi átvétel esetén) évente 1 db előnevelt (50 cm körüli, kicsi) kocsányos tölgyet GERILLAERDÉSZ mozgalmunk keretében.