Ezüst hárs

Ezüst hárs

3 490 Ft

A legmelegtűrőbb hárs faj.

Elfogyott

Cikkszám: KONTENERES-FA-ARNYEKOLO-EZUST-HARS-BKK-008.

Elterjedésének északi határa a Kárpát-medence. Ennek megfelelően jól bírja a meleget és az erős UV sugárzást. Éghajlatváltozáshoz nagyon jól alkalmazkodó faj.

Csodaszép fa, főként virágzáskor, amikor fantasztikus illat lengi be a környezetét és zsonganak rajta a beporzó rovarok.

Magyarországon főleg a városokban láthatjuk, mert jól tűri a szárazságot, és ezért szívesen telepítik díszfának. Bármely magyar kertben jól érzi magát, egyedül a vízpangásos helyeket nem kedveli.

Nagyon magas 25-30 méteres klasszikus szabályos formájú fa.
Koronája fiatalon kúp alakú. A törzse egyenes, a kérge sima, zöldesszürke, idősebb korában finom repedések tarkítják. Ágai egyenletesen veszik körül a sudarat; fiatalon meredeken felfelé tartanak. Vesszőjét és lekerekített csúcsú, tojásdad, zöld rügyeit ezüstös pikkelyszőrök borítják: ez a dús, fehér szőrzet különösen a fiatal hajtásokon feltűnő, ekkor látszik legjobban a hajtás szimpodiális (azaz cikkcakkos vagy zegzugos) növekedése is.

Váltakozó, szórt állású levelei kerekdedek vagy széles tojásdadok, a levél válla szíves vagy ferde (aszimmetrikus), a csúcsa hegyes, a széle egyenletesen fűrészes. A levél színe fakó zöld; fonáka, amit egyenletesen borítanak a csillagszőrök, ezüstfehér vagy szürkészöld. Ez a szőrzet a környezettől és a levél fény-árnyék viszonyaitól függően igen változó lehet: egyes levelek fonáka szabad szemmel csupasznak látszik. A levél biztos határozóbélyege, hogy fonákán az érzugokban nincsenek szőrcsomók, hanem ugyanolyan csillagszőrök nőnek, mint az érközi részeken. Forró nyári napokon az ezüst hárs levelei többé-kevésbé függőleges helyzetbe állnak, vagy fonákukat fordítják a Nap felé, hogy csökkentsék a párologtatást. Őszi lombja aranysárga.

Virágai 6–9 (10) tagú bogernyőben állnak; a virágtengely félig összenőtt az ugyancsak csillagszőrös repítő fellevéllel. Csészelevelei halvány zöldes-fehérek, a tövükön nektármirigyek találhatók. Sziromlevelei vajsárgák, kanalasak, porzói nem nyúlnak túl a takaróleveleken, bibeszála viszont túlnyúlik a porzókon.

Szárított virágzatát tea készítésére nem ajánlják, mert a leváló apró szőrök allergiát okozhatnak. Rendkívül ízletes méze azonban túltesz a kis- és nagylevelű hárs mézén, és fogyasztása semmilyen allergiás reakciót nem vált ki.

Konténeres, 1 méter körüli magasságú növényt adunk, erős gyökérzettel.

Vásárlóink ingyenesen is kérhetnek (telephelyi átvétel esetén) évente 1 db előnevelt (50 cm körüli, kicsi) kocsányos tölgyet GERILLAERDÉSZ mozgalmunk keretében.