Kocsányos tölgy

Kocsányos tölgy

3 000 Ft

Síkvidéki kertek gyönyörű “csoportos” erdei fája.

63 készleten

Cikkszám: KONTENERES-FA-ARNYEKOLO-KOCSANYOS-TOLGY-BKK-004.

A Kocsányos tölgy ideális fafaj a sík, illetve alacsonyabb dombsági területekre.

Kocsányos tölgy

A Kocsányos tölgy ideális fafaj a sík, illetve alacsonyabb dombsági területekre és a hazai fajok közül egész jól bírja melegedő éghajlatunkat. Nagy előnye, hogy a homokos, sőt enyhe szikes talajon is jól érzi magát.

Hazája: Európa. Északon a fenyő övezetig, keleten az Urálig, délen Kis-Ázsiáig és a Földköz tengerig, nyugaton dél-Spanyolországot kivéve egész Európa sík vidékein és alacsonyabb dombvidékein megtalálható. A hazai erdők mintegy 10%-a kocsányostölgy.

A Kocsányos tölgy a hosszan tartó szárazságot és magas UV sugárzást is jól tűri. Hideg iránt sem érzékeny, de a nagyon erős téli hidegek törzsén fagyrepedéseket okoznak. A kései fagyok kisebb gondot okozhatnak, mert korán fakad, de a fagykárt kiheveri.

Alakja nagyon szép. Elérheti a 40, sőt az 50 m-es magasságot is, hazánkban azonban inkább csak 30 és 40 m közötti példányok vannak, ezek azonban már több, mint 50-60 évesek. Szabad állásban rövid törzset és földig boruló hatalmas félgömb alakú koronát fejleszt. Zárt állásban hosszú hengeres törzset képez, de a törzs rendszerint nem követhető a csúcsig.

A Kocsányos tölgy gondozása:

A gyorsabb növekedés érdekében kertekben is erdőszerű telepítést végezzünk, azaz minimum 4-5 csemetét ültessünk egy-egy 10 m2-es területre, mert stimulálják egymás növekedését. Tegyünk a telepítőgödörbe trágyát, komposztot, nyár elején pedig permetezzük bacillus mojavensis készítménnyel (AMAZON), így a növekedése duplázható. Később ritkítható a telepítés, fokozatosan akár szoliter is kialakítható.

Jó talajon nem kíván nagy ültetőgödröt, csak a gyökérzetnek megfelelőt.

A talaj tápanyag tartalmával szemben igényes. A tápanyagban gazdag, talajokat kedveli. Kertekbe nagyon alkalmas, ott mindezt megtalálja, ezért sokkal gyorsabban növekszik, mint a sekély termőrétegű erdőkben. 5-15 éves koráig szépen takar, üdén tartja a talajt, utána teljes árnyékot ad. Levele kiválóan komposztálódik, bár egymagában kissé savanyít. Keverve érdemes komposztálni. Ágyások szerves anyag magjába tökéletes takaróanyag. Mulcsnak ideális.

Az elfagyások után megjelenő János-napi hajtásokon gyakrabban jelenik meg a lisztharmat. Ezt az AMAZON teljesen megszünteti.

Mind a tölgy-lisztharmat, mind a csipkéspoloska megjelenhet rajta, ezért érdemes ellenük védekezni. Erre legjobb a nyár eleji bacillus mojavensis (AMAZON) permetezés, illetve a csipkéspoloska túlzott felszaporodása esetén NeemAzal permetezés. Védekezés nélkül sem károsodik a fa és nem erdei telepítésekben nem gyakran okoznak problémát.

A Kocsányos tölgy jellemzői:

Gyökere: 18-20 m mélyen is megkeresi a talajvizet. Ennek köszönheti nagy szárazságtűrését. Oldalgyökerei gazdagon elágaznak és terjedelmesek.

Kérge: Fiatalon sima, rúdaskorban hosszanti irányban mindjobban repedezetté válik. A fiatalon szürkés kéreg idősebb korban a kiemelkedő kemény ormok felületén sötétbarna, a repedések mélyén világosbarna lesz.

Rügyei: Tojásdadok, tompa csúcsúak, kopaszok, többnyire ötszögletesek, világosbarnák. A fiatal hajtások barnák vagy zöldesszürke színűek.

Levelei: 4-12 cm hosszúak, 3-4 cm szélesek, egy-egy oldalán 4-6 karéjjal. Alakjuk rendkívül változatos, de rendszerint a csúcsközeli harmadában a legszélesebbek, innen a nyél felé haladva hirtelen, majd mérséklődően keskenyedők. A levélalap két fülcimpa alakban végződik. A nyél csak 2-6 mm hosszú. A karéjvégek lekerekítettek. Ha összekötjük a karéjvégeket, ívelt körte alakot kapunk. Helyenként az öblökben is erek futnak. A levelek fényesek, sötétzöldek, fonákjuk világosabb, teljesen kopasz, fiatal korban azonban alig kivehető finom pelyhek borítják. A levélripacs helye félkör vagy háromszög alakú.

Virágai: A tölgyek közül a legkorábban nyílnak. A nővirágok különböző hosszúságú, közös kocsány oldalán és csúcsán 1-5-ösével jelennek meg.

Termése: Hosszú kocsányon lógó, pikkelyes, rücskös kupacsban ülő makk. A makkok vagy zömökek, vagy elnyúlt hordó alakúak, 15-50 mm hosszúak 10-22 mm vastagok. Felületük mindig sima, fényes, eleinte zöld, később világosbarna, sötétebb hosszanti sávokkal tarkított. A makk lapos, egyenes talpán megáll. Az első év októberében érik. A kupacs a makk 1/4-ét, 1/3-át, de sokszor csak 1/5-ét, 1/6-át takarja, 8-10 évenként bőven, 4-5 évenként közepesen, 2-3 évenként gyéren terem. Szabad állásban már 20, zárt állásban csak 50-60 év után terem (15. ábra),

Növekedése: Az elvetett makk 4-5 hét alatt csirázik. Először erőteljes karógyökeret fejleszt, és csak ezután nőnek ki a föld felszínén ötösével álló, eleinte kerekded, alig karéjos levelei. Sziklevelei a talajban maradnak. 15-20 éves korban növekednek a leg intenzívebben. 70-80 éves korban magassági növekedése visszaesik, de erőteljes vastagsági növekedését még sokáig megtartja. Több száz évig él. Erdeinkben általában 80-100 évig tartják fenn, utána lesz vágásérett. A csemeték 3-4 évig eltűrik az árnyékolást, később fényigényük növekszik, ami egyébként minden tölgyfélére jellemző. Ezért kedvező termőhelyen a tölgyek természetes úton is felújíthatók, mert jól sarjadzanak, mint a kocsánytalantölgy. Legjobbak a gyökfőről nőtt sarjak.

Konténeres, 1 méter körüli magasságú növényt adunk, erős gyökérzettel.

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.

Vásárlóink ingyenesen is kérhetnek (telephelyi átvétel esetén) évente 1 db előnevelt (50 cm körüli, kicsi) kocsányos tölgyet GERILLAERDÉSZ mozgalmunk keretében.