Konyhakömény

Konyhakömény

375 Ft

A görcsoldó fűszernövény.

18 készleten

Cikkszám: VegyszmV-KOMENY-RD110.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Konyhakömény vegyszermentes fűszer vetőmag

A Konyhakömény vegyszermentes fűszer vetőmag kétnyári, fényre csírázó fűszernövény.

A világ legelterjedtebb, legkedveltebb fűszernövényeinek egyike, az ókortól kezdve napjainkig megőrizte népszerűségét. Európában az 1200-as években kezdődött meg nagybani termesztése.

Az ernyősvirágzatúak családjának mintegy 25 Carum faja közül a C. cawi a legáltalánosabban ismert. Egész Eurázsia területén, így Magyarországon is előfordul vadon.

Kétéves növény, az első évben csak tőleveleket hoz.

Két termőlevél összeforradásából képződött alsó állású termőjéből ikerkaszattermés fejlődik.

Nem tartozik a meleg igényes fűszernövények közé. A második évben a virágszárak kifejlődéséhez, a virágzáshoz sem szükséges magas hőmérséklet, ezt bizonyítja, hogy már áprilisban virágzásnak indul.

Vízigénye nagy. Az Alföldön és a Dunántúl egyes vidékein csak öntözéssel termeszthetjük. A tápanyagban szegény, száraz talajok kivételével mindenhol megél, még nyirkos, köves helyeken is.

Közepes tápanyagigénye miatt nem igényel közvetlen szervestrágyázást.

Felhasználása:

A gyógyászatban régóta használják mint szélhajtót és görcsoldót. Illóolaja csökkenti, illetve gátolja egyes baktériumok szaporodását, e hatása egyes gyomor- és bélpanaszoknál jól kombinálható simaizom görcsoldó tulajdonságával.

Fűszerként számos étel (köret, leves, saláta, hús) ízesítője, a konyha szinte elképzelhetetlen nélküle. Sokan nem szeretik egészben, csak darálva, ilyenkor viszont kevesebb is elegendő belőle.

Vetés ideje palántaneveléshez: február második fele-április vége.

Vetés szabadföldbe: április-május végéig/augusztus második fele-szeptember első fele

Kiültetés szabadföldbe: április-május végéig

Betakarítás ideje szabadföldön: május-szeptember végéig

Tartalom: 2g

Vegyszermentes fűszer vetőmagok

Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.