Koriander

Koriander

1 590 Ft

Zöldje, magja gyógyító fűszer.

10 készleten

Cikkszám: BioV-FUSZER-RSkr21.

A Koriander bio vetőmag sokoldalú gyógy-és aromanövény.

Íze erőteljes, karakteres, összetéveszthetetlen aromájú.

Tömeg 0,01 kg
Faj

csomagolás

Bio besorolás

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Koriander bio vetőmag

A Koriander bio vetőmag sokoldalú gyógy-és aromanövény.

A Koriander (Coriandrum sativum) az ernyősök (Apiaceae) családjába tartozó egyéves növény. Géncentruma a Földközi-tenger partvidéke. A környezetei feltételektől függően magassága 20-150 cm. Szára elágazó, levelei szeldeltek, virágzata összetett ernyővirágzat, virágai kicsik, lilásak. Termése gömbölyű ikerkaszat. Jó mézelő, virágát a megporzó rovarok szívesen látogatják, méhlegelőként is vethetjük fajkeverékekben.

A Koriander magokat vethetjük szakaszosan tavasztól őszig, laza, jó tápanyag ellátottságú talajba. A magokat csak sekélyen takarjuk talajjal és alaposan öntözzük be. A csírázási idő 1-3 hét, ez alatt ne hagyjuk kiszáradni a vetést. A későbbiekben is fontos a megfelelő vízellátottság, enélkül a Koriander idő előtt virágozni kezd, elöregszik. A nagyon meleg idő sem kedvező a  fejlődéséhez. Termeszthetjük nagyobb cserépben, növénytartóban is. A Koriander könnyen szaporodik spontán magvetéssel, ha terméses töveket hagyunk az ágyásban. A terméseket akkor takaríthatjuk be, amikor már sárgásbarna színűek, de egyenlőtlenül érik és hajlamos a pergésre. Jó társnövénye az ánizsnak, a kapornak és a turbolyának, de az édeskömény maghozását gátolja. Riasztó hatású a levéltetvekre és a répalégyre.

A koriandert termesztésben többféle betegség veszélyezteti (bakteriózis, romulariózis), de vegyeskultúrában inkább csak a gyomok konkurenciájával és a meztelencsigák kártételével kell számolnunk.

A Koriander felhasználása:

A Koriander az ókor óta használt gyógy-és fűszernövény. Kínában már az 1. században termesztették. A növény minden része: virágos, leveles hajtásai, gyökere és termése illóolajat tartalmaz, melynek fő összetevője a linalool és a decen (2)-al. Hazánkban leginkább a termését használjuk savanyított zöldségfélék felöntőlevének fűszerezésére. Íze erőteljes, karakteres, összetéveszthetetlen aromájú.

A gasztronómián túl a koriandert a gyógyszeripar, élelmiszeripar és az illatszeripar is alkalmazza jellegzetes illatú olaja miatt. A hagyományos orvoslásban Európa egyes részein diabétesz ellen fogyasztják, Indiában gyulladásgátlóként, az Egyesült Államokban pedig koleszterinszint-csökkentő hatása miatt alkalmazzák. A koriander a tradicionális gyógyászatban régóta alkalmazott gyógynövény. Az elmúlt években farmakológiai, kémiai kutatások sora jelent meg, melyek tárgya a koriander különböző részeinek használata a rákmegelőzésben. Többek között vizsgálták a Koriander leveleiből, gyökeréből, terméséből nyert kivonat antioxidáns kapacitását, szerepét a rákos sejtek migrációjának akadályozásában. A gyökérkivonat bizonyult a leghatásosabbnak, mint antiproliferatív (sejtosztódást gátló, antikarcinogén) anyag. Így a Koriander (különösen a gyökér kivonata) mint gyógynövény, megelőzheti az oxidatív stressz által kiváltott betegségek kialakulását és kiegészítőként alkalmazható a rákterápiában. Állatkísérletekben (patkányon) vizsgálták a koriandermag alkalmazásának hatását a vastagbélrák kialakulására és jelentős megelőző hatást tapasztaltak.

Forrás:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S030881461930250X

https://bmccomplementmedtherapies.biomedcentral.com/articles/10.1186/1472-6882-13-347

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874100001823

https://pdfs.nutramedix.ec/Coriandrum%20sativum%20-%20Broad%20Spectrum%20(benifits).pdf

Bernáth J. szerk. (2000): Gyógy-és aromanövények. Mezőgazda Kiadó

https://www.rhs.org.uk/herbs/coriander/grow-your-own

https://pfaf.org/User/Plant.aspx?LatinName=Coriandrum+sativum

Tartalom: kb. 10 g mag

Ezermagtömeg: 10,87 g

REINSAAT VETŐMAGOK

A ReinSaat KG-nál a vetőmagok biodinamikus gazdálkodásból származnak. A nemesítés kifejezetten az ellenállóképesség fokozását veszi célba.

Az általuk előállított vetőmagokból sokkal edzettebb, ellenállóbb növények nevelhetők, mint az egyéb nagyüzemi vetőmag előállító cégek magjaiból. A ReinSaat növényei a legalkalmasabbak kiskerti bio termesztésre.

A csírázóképességre saját, speciális előírásokat is használnak, a hatóságilag előírtakon felül, így ezeknek a vetőmagoknak az átlagosnál jobb a kelési aránya. Egészséges, ellenálló növényeket nevelhetünk belőlük.

Cégünk folyamatos szakmai kapcsolatban áll az előállító ReinSaat céggel és a vetőmag előállítást is nyomon követjük, ellátjuk márka képviseletüket.

Vetőmag visszafogásra ezek a legalkalmasabb növények!

RENDSZERBEN GONDOLKODUNK!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.

Tanfolyamainkon pedig elsajátíthatja speciális biológiai növényvédelmi technológiáinkat.