Koriander

Koriander

330 Ft

Aromásfűszernövény, amelynek levele is használható

6 készleten

Cikkszám: VegyszmV-KORIANDER-RD111.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Értékelje!

Koriander vegyszermentes vetőmag

A Koriander vegyszermentes vetőmag magját használják nálunk (pl. savanyúságokhoz), de a zöldje is kiválóan használható, nagyjából úgy, mint a petrezselyem.

Külföldi receptek gyakori alapanyaga.

A daganatos zöl dlé kúrák egyik legfontosabb levélzöldsége.

Kiváló fagytűrő képessége nem párosul alacsony fényigénnyel, ezért nem termeszthető bármikor. Termeszthetőségének meghatározója a fény. Tipikusan hosszú nappalos növény. Napi 13-14 óránál rövidebb megvilágításban nem virágzik, illetve az esetleg megjelenő egy-két virág meddő marad. A vegetatív részek kifejlődéséhez is legalább 8-9 órás világos (fény) periódus szükséges.

Közepes vízigényű. Öntözés nélkül is termeszthető. A csírázáshoz és kezdeti fejlődéséhez sok vizet igényel, ezt tavasszal a téli csapadékkal általában meg is kapja. Virágzáskor nagyobb a vízigénye.

Közepesen tápanyagigényes. Jó szerkezetű és megfelelő humusztartalmú talajon nem szükséges szerves trágyázni. Vetésforgóban két-három évvel korábban szerves trágyázott táblába is kerülhet.

Jó vetésforgóban, ha nem rokon növény után következik, növényvédelmi munkát szinte nem igényel.

A gyógyászatban ízjavítónak, az emésztés elősegítésére, emésztőrendszeri görcsök csillapítására használják.

A koriander mint konyhafűszer, káposztás ételek, sültek, pácok, töltelékáruk ízesítése mellett kiválóan alkalmas savanyúságok ízjavítására is. A növény a nevét ugyanis zöld állapotban poloskaszagáról, a görög kőris (poloska) szóból kapta. Ebből is következik, hogy már időszámításunk előtt foglalkoztak termesztésével és étkezés, gyógyítás céljára használták. Ázsiában jelenleg is nagy népszerűségnek örvend.

Olaját az illatszeripar használja parfümök készítéséhez, emellett likőrízesítésre, süteményekbe, sör illatosítására is alkalmas.

Vetés ideje palántaneveléshez: március-április első fele,
Vetés szabadföldbe: március második fele-május végéig

Betakarítás ideje szabadföldön: június második felétől augusztus végéig

Tartalom: 2g

Vegyszermentes vetőmagok

A Biokiskert kezeletlen, azaz csávázatlan vetőmagjai olyan nagy múltú vetőmag előállító cégektől származnak, amelyek minden esetben igazolják a vetőmag származását és vegyszermentességét. Ennek a tényét a tasakon saját jelöléssel feltüntetjük. Biogazdálkodók számára mi szolgáltatjuk a minősítő szervezetek által elfogadott formában az erről szóló igazolást. Ehhez a vásárláskor jelezni kell, hogy ökológiai gazdálkodásban kerül felhasználásra a vetőmag.

A vegyszermentes vetőmag nem ökológiai gazdálkodásból származik és nem elsősorban ellenálló képességre szelektált. Az anyanövényeknél a vetőmagtermelők még vegyszeres növényvédelmet használtak, a termésérés időszakában viszont már nem kezelték, illetve a vetőmagok tisztítása, szárítása után sem vonták be semmilyen biogazdálkodásban nem engedélyezett anyaggal.

Ezekből a vetőmagokból nem származik szermaradvány a belőlük termelt növényben, de nem bio vetőmagok!

Rendszerben gondolkodunk!

Termékeink egy egységes, jól átgondolt és kipróbált rendszer részei, melynek alapja a biológiai növényvédelem.

Webáruházunk csak olyan növényeket forgalmaz, amely alkalmasak biotermesztésre. Minden nálunk kapható növényhez biztosítjuk a vegyszermentes, korszerű védelem lehetőségét, igyekszünk minden olyan eszközt, készítményt forgalmazni, amely segítségükre lehet egy ökológiailag fenntartható kert működtetéséhez.

Biokert Magazinban az éppen aktuális, szezonális teendőket, ajánlott módszereket ismertetjük, ha szeretne értesülni a friss írások megjelenéséről, iratkozzon fel rá!
FaceBook oldalunkon lévő tematikus BioKiskert Csoport-ban kiskerti zöldség és gyümölcsfajtákról, azok művelési és bio védekezési módszereiről osztjuk meg egymással a tapasztalatainkat.